Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Επίσκεψη στα Πράμαντα

  Επίσκεψη στα Πράμαντα

  -

  Επίσκεψη στα Πράμαντα. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στα Τζουμέρκα. Σειρά έχει το χωριό Πράμαντα. Στη σημερινή του θέση, ο οικισμός πιθανολογείται πως αναπτύχθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τον πρώτο οικισμό δημιούργησαν μέτοικοι κτηνοτρόφοι από τους Χριστούς και αργότερα φυγάδες καταδιωκόμενοι κυρίως από την Ήπειρο, που βρήκαν καταφύγιο λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής. Γίνεται κέντρο κλεφταρματολών και συμμετέχει στον αγώνα του 1821. Από εδώ και από το γειτονικό χωριό των Μελισσουργών, στρατολογεί ο Γ. Καραϊσκάκης το πρώτο του επαναστατικό σώμα. Τα Πράμαντα παίρνουν μέρος στις επαναστάσεις του 1854, 1866, 1878, για να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό τον Ιούνιο του 1881.

  Τα Πράμαντα βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων Ιωαννίνων και Άρτας και είναι η έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας. Στην πλατεία στέκει επιβλητική η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και η ξεχωριστή βρύση «Αράπης». Στον δρόμο προς το χωριό, βρίσκεται το σπήλαιο της Ανεμότρυπας.

  Επίσκεψη στα Πράμαντα

  Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας απέχει περίπου 60 χλμ. από τα Ιωάννινα και 65 χλμ. από την Άρτα. Ανακαλύφτηκε το 1960 από δύο κατοίκους της περιοχής και θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα, εξαιτίας του καθαρού ασβεστόλιθου που υπάρχει στο εσωτερικό του. H θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι σταθερά στους 19°C και του νερού στους 10°C. Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί από τον ποταμό τρία επίπεδα, στο δεύτερο από τα οποία υπάρχει μονοπάτι 250 μέτρων που διασχίζουν οι επισκέπτες και περιηγούνται σε χώρους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες, μικρές λίμνες και έναν καταρράκτη δύο μέτρων.

  Η μονή Αγίας Παρασκευής βρίσκεται μεταξύ των χωριών Πραμάντων και Μελισσουργών, στους πρόποδες της κορυφής Στρογγούλας. Η ίδρυσή της τοποθετείται γύρω στα 1878. Την περίοδο 1908-1912 αποτέλεσε έδρα του οπλαρχηγού Ιωάννη Πουτέτση, ενώ λειτούργησε ως νοσοκομείο και χειρουργείο των ομάδων αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή. Κατά την παράδοση, στην ευρύτερη περιοχή παρέμεινε εξόριστη η Θεοδώρα Πετραλείφα (13ος αιώνας), μετέπειτα Αγία Θεοδώρα.

  Πηγή: https://www.traveltzoumerka.gr/

  Προηγούμενο άρθροΦύγαμε για Καλαρρύτες
  Επόμενο άρθροΤεχνητή Λίμνη Πουρναρίου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here