Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Θέατρα Θέατρο του Gaetano Meli

  Θέατρο του Gaetano Meli

  -

  Θέατρο του Gaetano Meli

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το δεύτερο θέατρο στην Αθήνα δημιουργήθηκε από τον Ιταλό Gaetano Meli το 1836. Στην αρχή έφερε μίμους, σχοινοβάτες και αργότερα ανέβασε ιταλικό μελόδραμα.

  Το θέατρο αυτό είχε όλα τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεάτρων (μεγάλη σκηνή, ορχήστρα, υποβολείο, καμαρίνια, βασιλικό θεωρείο και σκηνικά φερμένα από την Ιταλία), αλλά σε πρωτόγονη μορφή και σε μικρότερη κλίμακα.

  Οι ηθοποιοί ήταν μέτριοι, αλλά οι Αθηναίοι ενθουσιάστηκαν. Μέχρι και οι ακατάδεχτοι αριστοκράτες άρχισαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις του. Δημιουργήθηκε και πάλι στην οδό Αιόλου, στη μικρή πλατεία που σχηματίζουν οι δρόμοι: Ευρυπίδου, Πραξιτέλους και Αγίου Μάρκου.

  Θέατρο του Gaetano Meli

  Η πρώτη παράσταση δόθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα του 1837, από σχοινοβάτες, μίμους και παλιάτσους. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε εκεί ένας ιταλικός θίασος που διέθετε και γυναίκες ηθοποιούς.

  Ο θίασος ανέβασε το έργο «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Rossini. Δεν ήταν γραπτό όμως ούτε αυτό το θέατρο να πάει καλά. Κάποιες γυναίκες ηθοποιοί του θιάσου «απήχθησαν» από Αθηναίους που ξετρελάθηκαν με την ομορφιά τους, ενώ μια κακοκαιρία αφαίρεσε τη στέγη του θεάτρου.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here