Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More

  Tianjin Binhai Library

  -

  Η Tianjin Binhai Library είναι μια βιβλιοθήκη στο Τιεντσίν της Κίνας που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2017. Είναι κοινώς γνωστή σαν The Eye, λόγω του σχηματισμού των ραφιών της από το δάπεδο ως την οροφή.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Ένας ωκεανός βιβλίων

  Καταλαμβάνει χώρο 33.700 τ.μ. σε 5 επίπεδα. Διαθέτει ράφια/βεράντες με δυνατότητα τοποθέτησης 1,2 εκατομμυρίων βιβλίων και μια μεγάλη, φωτεινή σφαίρα στο κέντρο που λειτουργεί ως αμφιθέατρο χωρητικότητας 110 ατόμων. Η σφαίρα αυτή που μοιάζει με ίριδα και μπορεί να φανεί από το εξωτερικό πάρκο από ένα άνοιγμα σε σχήμα ματιού, διευρύνει κάθε αντίληψη του χώρου εσωτερικά.  Τα ράφια/βεράντες που αντηχούν τη μορφή της σφαίρας δημιουργούν ένα εσωτερικό, τοπογραφικό, τοπίο του οποίου το περίγραμμα φτάνει και τυλίγει γύρω από την πρόσοψη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα κλιμακωτά ράφια μέσα απεικονίζονται στο εξωτερικό με κάθε επίπεδο να διπλασιάζεται ως περσίδα.

  Η βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία MVRDV, με έδρα το Ρότερνταμ, μαζί με το Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), μια ομάδα τοπικών αρχιτεκτόνων.

  Η φουτουριστική βιβλιοθήκη βρίσκεται μέσα σε μια προστατευμένη γκαλερί, με θολωτές καμάρες -σαν ένας καθεδρικός ναός-, οι οποίες περνούν μέσα από το σχέδιο.

  Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης Tianjin Binhai μοιάζει σχεδόν σαν σπήλαιο, σαν ένα συνεχές ράφι. Μια αγκαλιά μέσων/βιβλίων και γνώσης. Αν και -μεταξύ μας- τα περισσότερα βιβλία είναι στα κινέζικα και αρκετά είναι ζωγραφισμένα στους τοίχους!

  Από το ισόγειο οι επισκέπτες έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους ανάγνωσης για παιδιά και ηλικιωμένους, το αμφιθέατρο και τη βεράντα με πρόσβαση στους παραπάνω ορόφους.

  Οι δύο πρώτοι όροφοι περιλαμβάνουν κυρίως σαλόνια και αναγνωστικούς χώρους, ενώ οι επάνω όροφοι διαθέτουν αίθουσες υπολογιστών, αίθουσες συσκέψεων και γραφεία. Υπάρχουν επίσης δύο αίθρια στον τελευταίο όροφο.

  Κάθε εβδομάδα η βιβλιοθήκη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Το απίστευτο αυτό δημιούργημα ολοκληρώθηκε σε μόλις 3 χρόνια.

  Για όποιον θέλει να την επισκεφτεί, βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής Binhai στην Tianjin, μια παράκτια μητρόπολη έξω από το Πεκίνο της Κίνας.

  Tianjin Binhai Library

  Tianjin,

  Binhai,

  旭升路347號,

  Κίνα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here