Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Πέρασμα - Δελίνα Βασιλειάδη

  Πέρασμα – Δελίνα Βασιλειάδη

  -

  Πέρασμα 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στις αρχές Αυγούστου του 2018, κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική, το θεατρικό έργο της συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη με τίτλο «Το Πέρασμα». Το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.

  Την Δελίνα Βασιλειάδη τη γνώρισα μέσα από τα παιδικά της βιβλία «Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου» και «Η νεράιδα της Πιπίλας», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης (2017) και Anima εκδοτική (2018) αντίστοιχα.

  Το θεατρικό της έργο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα. Λατρεύω το θέατρο και χαίρομαι όταν βλέπω Έλληνες συγγραφείς να καταπιάνονται με αυτό το λογοτεχνικό είδος.

  Το «Πέρασμα» είναι ένα θεατρικό μονόπρακτο. Εκτυλίσσεται σε ένα βρόμικο δωμάτιο, γεμάτο σκόνη και ακαταστασία όπου ο Πέτρος πακετάρει τα πράγματα του σε κούτες και ετοιμάζεται για μετακόμιση. Για κάπου καλύτερα όπως ο ίδιος λέει. Μέσα σε αυτό το δωμάτιο βρίσκεται  σαν φυσική παρουσία ο φίλος του ο Λάζαρος, που ήρθε να τον βοηθήσει με τη μετακόμιση. Στην ουσία όμως, ο Πέτρος είναι εκείνος που κάνει όλη τη δουλειά μόνος του. Ο Λάζαρος κάθεται σε μια κουνιστή πολυθρόνα, χωρίς να έχει πρόθεση να συνεισφέρει στο πακετάρισμα.

  Όλα εδώ μέσα,
  πράγματα, βιβλία, έπιπλα…
  για πέταμα είναι,
  το σπίτι…
  Όλα σάπισαν.
  Καλά που φεύγω

  Ο Πέτρος με την ευκαιρία της τοποθέτησης διάφορων αντικειμένων σε κούτες, φέρνει στη μνήμη του εικόνες από την παιδική του ηλικία, από τον έρωτα της ζωή του. Κάνει έναν απολογισμό ζωής. Είναι έτοιμος  όμως να περάσει από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση;

  Ένα κείμενο που διαβάζεται απνευστί χωρίς να κουράσει τον αναγνώστη ενώ δίνει τροφή για σκέψη. Φτάνοντας στη τελευταία σελίδα και κλείνοντας το βιβλίο, αυτό που μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, ήταν να το δω να ανεβαίνει σε κάποια θεατρική σκηνή. Εύχομαι η σκέψη μου αυτή να γίνει πραγματικότητα.

  Τι κοιτάς, ρε Λάζαρε;

  Σε θίξαμε;

  Όχι, αν σε έθιξα, να μου το πεις κατά πρόσωπο. Μίλα ρε σαν  άντρας, αν τολμάς. Είσαι ή δεν είσαι άντρας;

  Έτσι που κάθεσαι αμίλητος και σκεφτικός, αναζητάς το βαθύτερο νόημα της ζωής; Ή ψάχνεις την ευκαιρία να την κάνεις; Άμα δεν γουστάρεις, φύγε.

  Νομίζεις πως έχω την ανάγκη σου; Αφού δεν είχες καμιά διάθεση να βοηθήσεις, γιατί ήρθες; Τουλάχιστον να ερχόταν κανένας άλλος για βοήθεια.

  Περίληψη: Όλα εδώ μέσα,
  πράγματα, βιβλία, έπιπλα…
  για πέταμα είναι,
  το σπίτι…
  Όλα σάπισαν.
  Καλά που φεύγω.

  Στοιχεία βιβλίου: Τίτλος: Πέρασμα

  Συγγραφέας: Δελίνα Βασιλειάδη

  Εκδόσεις: Κάπα Εκδοτική

  Είδος: θεατρικό

  ISBN: 9789606280139

  Σελίδες: 48

  Ημερομηνία έκδοσης: 02/08/2018

  Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here