Το δέντρο που έκλαιγε 

Προσωπική άποψη: Νεκταρία  Πουλτσίδη

Μια φορά κι έναν καιρό…

Κάπως έτσι ξεκινούν τα παραμύθια… το μυαλό ταξιδεύει και η ψυχή γεμίζει αγάπη.

Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται με ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά. Ας μην ξεχνάμε πως οι αθώες ψυχές των παιδιών μας είναι πολύ ευαίσθητες. Θέλει τεράστια προσοχή, ειδικά στο παιδικό ανάγνωσμα, στα μηνύματα που θα περάσουν στην παιδική ψυχούλα. Και μάλιστα όταν το δικό σου παιδί λατρεύει τα βιβλία. 

Διαβάζοντάς του ένα παραμύθι, κερδίζεις και εσύ και αυτό. Εκτός από τον εποικοδομητικό χρόνο που περνάτε μαζί, μαθαίνει, γνωρίζει, σκέφτεται, αντιδρά.

Ένα ακόμη ταξίδι μας άρχισε, συντροφιά με το παραμύθι «Το δέντρο που έκλαιγε».

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένα αγαπημένο και καλοσυνάτο βασιλικό ζευγάρι, του οποίου την ευτυχία και τη γαλήνη θέλησε να ταράξει μια κακιά μάγισσα…

Τι να πρωτοπώ για αυτό το εκπαιδευτικό ανάγνωσμα; 

Σε αυτό το βιβλίο, «Το δέντρο που έκλαιγε», τα μηνύματα της συγχώρεσης και της αγάπης διακρίνονται ξεκάθαρα. Η δύναμη της αγάπης, που κινεί γη και ουρανό. Η καλοσύνη που καθοδηγεί και κάνει τον κόσμο καλύτερο. Η μετάνοια, χαρακτηριστικό που δείχνει ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τα λάθη τους. Και η συγχώρεση, τόσο σημαντική στη ζωή μας… 

Οι κακίες, οι ζήλιες και οι εγωισμοί, δε χωρούν εδώ!

Μόνο η καλοσύνη θριαμβεύει!

Ένα παραμύθι που ενώ είναι ευχάριστο ως ανάγνωσμα, μεταφέρει με απλό και κατανοητό τρόπο γνωρίσματα και έννοιες που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

Το αισιόδοξο μήνυμα πως η αγάπη πάντα θα νικάει. Η κινητήριος δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο…

Και να αναφέρω ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που ξετρέλανε τον μικρό μου γιο, καθώς και τη μία βαφτισιμιά μου. Στο τέλος του βιβλίου, περιλαμβάνονται διαθεματικές δραστηριότητες βασισμένες στο παραμύθι .

Ενθουσιαστήκαμε με τον γιο μου με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Το διαβάζουμε ξανά και ξανά και το συνοδεύουμε κάθε φορά με κάποια από τις πενήντα (ναι, τόσες πολλές!) δραστηριότητες που το συνοδεύουν.

Παιχνίδια που μας κρατούν δημιουργικά απασχολημένους πολλά απογεύματα. Παντομίμες, δραματοποιήσεις, ασκήσεις προφορικού λόγου, απόπειρες (πετυχημένες μπορώ να πω) σκηνοθεσίας και ηθοποιίας, ζωγραφική,…

Αγαπήσαμε αυτό το παραμύθι στο σύνολό του!

Κι αυτό αποδεικνύει τη μαεστρία της συγγραφέως Βαλσαμής Ευσταθίου Κολοκοτρώνη, η οποία με το ταλέντο της έδωσε πνοή και ζωή σε ένα παραμύθι με μαγευτική εικονογράφηση και διδακτικό χαρακτήρα, καθώς είναι και η ίδια μανούλα και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα.

 Το δέντρο που έκλαιγεΣτοιχεία βιβλίου

Τίτλος: Το δέντρο που έκλαιγε

Συγγραφέας: Ευσταθίου – Κολοκοτρώνη Βαλσαμή

Εκδοτικός οίκος: Ήρα 

ISBN: 978-960-9780-95-7 

Έτος έκδοσης: 2017

Εικονογράφος: Παπαδήμος, Σταμάτης 

 Σελίδες: 28

Επεξεργασία φωτογραφιών: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here