Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More
    ΑρχικήΛογοτεχνίαΤο φιλί του Δεκέμβρη - Πάνος Αμυράς

    Το φιλί του Δεκέμβρη – Πάνος Αμυράς

    -

    Το φιλί του Δεκέμβρη
    Οι πληγές της Κατοχής και του Εμφυλίου είναι ακόμη ανοιχτές

    Ο Πάνος Αμυράς ολοκληρώνει την “Τριλογία της Κατοχής” με “Το φιλί του Δεκέμβρη”.

    Προσωπική άποψη: Μαρία Στρατή

    Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, Ο λιμός, είχε ως κύριο θέμα την επισιτιστική κρίση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και στο δεύτερο βιβλίο, Τα λύτρα, βλέπουμε τα πρώτα σημάδια παρακμής του Τρίτου Ράιχ με φόντο τις πρώτες σπίθες του Εμφυλίου. Η τριλογία κλείνει με “Το φιλί του Δεκέμβρη” όπου λίγο μετά την Απελευθέρωση ξεσπά ο Εμφύλιος. Το βιβλίο ξεκινά με τους στίχους του Δάντη από τη Θεία Κωμωδία, “Στους δρόμους της ζωής τη μέση σε σκοτεινό βρέθηκα δάσος γιατί το μονοπάτι το σωστό είχα επιλέξει”. Άραγε με ποια διλήμματα θα βρεθεί αντιμέτωπος ο  απότακτος πλέον αξιωματικός της Αστυνομίας Νίκος Αγραφιώτης τον Δεκέμβριο του 1944;

    Μία αλυσίδα φόνων στην καρδιά του Εμφυλίου. Ένας φάκελος με ένοχα μυστικά δοσίλογων. Η αναμέτρηση του Νίκου Αγραφιώτη με τα πάθη του Διχασμού.

    Η ιστορία ξεκινά με τις δίκες των δοσίλογων και επικεντρώνεται στις προσπάθειες πρώην συνεργατών των Ναζί να σβήσουν το ένοχο παρελθόν τους με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού, εκμεταλλευόμενοι τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί λόγω των αιματηρών συγκρούσεων του Εμφυλίου. Ο συγγραφέας τονίζει ότι η ατιμωρησία όσων είχαν προδοτική ή ύποπτη δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία αρκετών παθογενειών του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 

    “Σκότωσαν τα παιδιά μας και εσείς καμώνεστε ότι δεν τρέχει τίποτα; Ως πότε θα ανέχεστε τα εγκλήματα και θα τα κουκουλώνετε σαν να είστε προδότες; ούρλιαξε με τη ματιά της καρφωμένη στον Αγραφιώτη.”

    Αφετηρία της νέας περιπέτειας του Νίκου Αγραφιώτη είναι η συνάντησή του με τον εισαγγελέα Δημήτρη Σπαθιώτη, ο οποίος του αναθέτει να βρει μία λίστα με ονόματα δοσίλογων και συνεργατών των Γερμανών. Τη λίστα αυτή την είχε στην κατοχή του ο δικαστικός υπάλληλος Κώστας Τσέδαρης, ο οποίος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο Σπαθιώτης θα πείσει τον Αγραφιώτη να αναλάβει την εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης διότι το όνομά του είναι σε αυτή τη λίστα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Αγραφιώτης αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές και την Ειδική Ασφάλεια, που έμεινε στην ιστορία για την προδοτική της στάση, για την εξιχνίαση κάποιων υποθέσεων. 

    “Μάλλον, Νίκο, δεν κατάλαβες καλά. Η υπόθεση που με απασχολεί δεν αφορά εμένα, αλλά θα έλεγα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, εσένα.”

    Το κίνητρό του Αγραφιώτη είναι να βρει τη λίστα και να αφαιρέσει το όνομά του. Ο συγγραφέας κάνει έμμεση αναφορά ότι οι πραγματικοί δωσίλογοι, μαυραγορίτες και συνεργάτες των Ναζί έμειναν ατιμώρητοι ενώ πολλές φορές άνθρωποι που ήταν αθώοι κατηγορήθηκαν άδικα ως συνεργάτες των Γερμανών.  Η εμπλοκή του Αγραφιώτη σε αυτή την υπόθεση θα θέσει υπό δοκιμασία τη σχέση του με την Έλλη Δάμογλου, επιζήσασα του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ. Κύριος σκοπός της Δάμογλου είναι να βρει τον αδερφό της, ο οποίος ήταν μαυραγορίτης και συνεργάτης των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και να τον παραδώσει στη δικαιοσύνη. 

    Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης, της Κατοχής και των στρατοπέδων συγκέντρωσης αντανακλώνται έντονα από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη σχέση του Νίκου Αγραφιώτη με τη σύντροφό του Έλλη Δάμογλου. Ο συγγραφέας κάνει λεπτομερή αναφορά στα ψυχικά τραύματα αυτών που κατάφεραν να επιβιώσουν από την σκληρότητα της Κατοχής και εκείνων που βγήκαν ζωντανοί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οποίοι έπειτα βρέθηκαν στη δίνη του εμφύλιου σπαραγμού.

    Ο Αγραφιώτης αναζητώντας τον Τσέδαρη προσπαθεί να συνδέσει την εξαφάνιση της Νάντιας, τραγουδίστριας του καμπαρέ Φλόριντα και στιχουργός του σουξέ “Το φιλί του Δεκέμβρη”, με τη λίστα με τα ονόματα των δοσίλογων.

    Ποια σχέση μπορεί να έχει η Νάντια με αυτή τη λίστα η οποία ενδεχομένως να της κόστισε και την ίδια της τη ζωή;

    Η πλοκή σκιαγραφεί την Αθήνα του Εμφυλίου καθώς και τις μετέπειτα συνέπειες, όπως η συγκάλυψη των εγκλημάτων των δοσιλόγων και των συνεργατών των Ναζί, την ατιμωρησία, κακόφημα καμπαρέ, δολοφονίες, ακόμη και τη χρήση ουσιών. Με φόντο την τραγικότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο Αγραφιώτης δίνει ακόμη μία μάχη για κάθαρση.

    “Η ατιμωρησία γεννά μεγαλύτερους κινδύνους από αυτόν που εσύ φοβάσαι.”

    Ο Πάνος Αμυράς έχοντας την εμπειρία της δημοσιογραφίας προσπαθεί να τονίσει με το δικό του μοναδικό τρόπο ότι αρκετοί από τους συνεργάτες των Ναζί, αντί να τιμωρηθούν όπως θα έπρεπε, όχι μόνο κατάφεραν να σβήσουν το ένοχο παρελθόν τους αλλά και να αναρριχηθούν σε θέσεις εξουσίας τις οποίες κατέχουν μέχρι και σήμερα. Προσωπικά, θα ήθελα να συνεχιστεί η σειρά με πρωταγωνιστή τον Νίκο Αγραφιώτη για να έρθουν στο φως κι άλλες αμφιλεγόμενες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

    Περίληψη: Δεκέμβριος 1944

    Η Αθήνα βιώνει τις δραματικές ημέρες του Εμφυλίου, οι φονικές συγκρούσεις μαίνονται σε όλη την πόλη. Ο Νίκος Αγραφιώτης, απότακτος πια αξιωματικός της Αστυνομίας, αναλαμβάνει να εντοπίσει έναν δικαστικό υπάλληλο, υπεύθυνο για υποθέσεις δοσίλογων, που έχει εξαφανιστεί μαζί με μία νεαρή τραγουδίστρια καμπαρέ.

    Κυνηγώντας τα ίχνη τους, θα εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι που σύντομα θα ανακαλύψει ότι τον αφορά προσωπικά. Θα βρεθεί ανάμεσα σε διπλούς πράκτορες και αδίστακτους συνεργάτες των ναζί που ψάχνουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το ένοχο παρελθόν τους. Μέσα στους δρόμους του Εμφυλίου, με τον θάνατο να παραμονεύει κάθε στιγμή, θα ακροβατήσει ανάμεσα στην αγάπη και στην προδοσία αναζητώντας την αλήθεια και την κάθαρση.

    Μία συναρπαστική περιπέτεια στην τραγικότερη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας, μία προσωπική αναμέτρηση του Αγραφιώτη με τα πάθη του Διχασμού.

    Στοιχεία βιβλίου

    Το φιλί του ΔεκέμβρηΤίτλος: Το Φιλί του Δεκέμβρη

    Συγγραφέας: Πάνος Αμυράς

    Σειρά: Η τριλογία της κατοχής – No 3

    Εκδόσεις: Διόπτρα

    Σελίδες: 432

    ISBN: 978-960-653-441-6

    Ημερομηνία έκδοσης: 20/10/2021

    Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ