Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του...

  Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ – Romain Puértolas

  -

  Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ

  Προσωπική άποψη: Ντόκα Αγάπη

  Το πήρε το μάτι μου στο ράφι, ένα μόνο αντίτυπο. Τυχαίο;

  Είχα διαβάσει «Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ», μου είχε αρέσει απίστευτα η υπόθεση και ο τρόπος γραφής του Πουερτολάς κι έτσι ο δρόμος ήταν μονόδρομος προς το ταμείο!

  Ο Λεό Μασέν, υπάλληλος του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου του Ορλύ στη Γαλλία, εξιστορεί στον κουρέα του πώς μια μέρα η ταχυδρόμος του, Προβιντάνς Ντυπουά, εμφανίστηκε μπροστά του φορώντας μόνο ένα μαγιώ και ζήτησε άδεια απογείωσης για να πετάξει μέχρι το Μαρόκο με τα ίδια της τα χέρια ως φτερά!

  Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του ΆιφελΗ Ζαερά είναι ορφανή και από τριών ετών είναι κλεισμένη σε νοσοκομείο του Μαρόκου, έχοντας διαγνωσθεί με κυστική ίνωση, μια ασθένεια που την κάνει να νοιώθει σαν να έχει καταπιεί ένα τεράστιο σύννεφο και που, τις ώρες της κρίσης, ξερνάει από μέσα της αίμα σαν μαρμελάδα φράουλα. Ονειρεύεται να γίνει ζαχαροπλάστρια-αστροναύτης και να είναι η πρώτη που θα χτυπήσει μαρέγκα στο Διάστημα.

  Όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί, καθώς ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας έχει καλύψει τον ουρανό. Η Προβιντάνς, θετή μητέρα της επτάχρονης Ζαερά, εξαντλεί όλες τις πιθανότητες για κάθε μέσο με το οποίο θα μπορούσε να φτάσει στο Μαρόκο. Ξαφνικά, εμφανίζεται μπροστά της ένας Κινέζος που μοιράζει φυλλάδια, διαφημίζοντας τον Υπέρτατο Δάσκαλο Ουέ, που μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα: από αισθηματικά έως διάρροιες. Την ρωτάει αν θέλει να μάθει να πετάει και –δια του λόγου το αληθές– αιωρείται μπροστά της κατά πέντε εκατοστά από το έδαφος. Η Προβιντάνς δεν πείθεται, μέχρι που η απελπισία την οδηγεί στον Ουέ. Μετά από συζήτηση, ο Υπέρτατος Δάσκαλος της «συνταγογραφεί» ένα μάθημα ατομικής πτήσης, σε ένα θιβετιανό ναό στις Βερσαλλίες. Η Προβιντάνς, μην έχοντας άλλη επιλογή, κατευθύνεται εκεί.

  Ο Δάσκαλος 40 της λέει ότι για να πετάξει, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιες αρχές.

  Μετά από μία ώρα διαλογισμού, την βάζει απέναντι από μια οθόνη, την συνδέει με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με κοτόπουλα και την προστάζει να κουνάει γρήγορα τα χέρια της, ώστε να πετάει μαζί με το κοτόπουλο: όσο πιο γρήγορα κουνάει τα χέρια της, τόσο πιο ψηλά πετάει εκείνο. Αφού τελειώνει την… εκπαίδευσή της, την αποχαιρετά, δίνοντάς της ένα μπουκαλάκι που περιέχει ένα ισχυρό νεφοκτόνο: μία σταγόνα του αρκεί για την Ζαερά.

  Μες στη βιασύνη της ν’ αλλάξει γραμμή πλεύσης και ν’ αποφεύγει τον απειλητικό σωρειτομελανία, το σύννεφο με τις δύο ατομικές βόμβες, το σύννεφο-πλυντήριο, η Προβιντάνς αφέθηκε σε ένα ρεύμα αέρα που την παρέσυρε προς την τρομαχτική κορυφή του βουνού, την οποία έβλεπε να πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στο σκι, όταν βλέπεις το έλατο να έρχεται καταπάνω σου, καταλήγεις με τον κώλο μες στο χιόνι. Και στον ουρανό, το ίδιο είναι.

  Η Προβιντάνς αγοράζει ένα μαγιώ, κρατάει το νεφοκτόνο και ένα πενηντάευρο, και πηγαίνει στον Μασέν. Του εξηγεί γιατί θέλει να πετάξει κι εκείνος, εντυπωσιασμένος από το άψογο κορμί της, της δίνει την άδεια. Και η Προβιντάνς πετάει! Κατά την διάρκεια της πτήσης της, ένα ρεύμα αέρα την ρίχνει στην κορφή ενός δέντρου. Την απαγάγουν Βερβερίνοι και την δένουν σ’ έναν πάσσαλο.

  Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του ΆιφελΕν τω μεταξύ, η Ζαερά έχει πάθει καινούρια κρίση και αναγκάζονται οι γιατροί να την βάλουν σε τεχνητό κώμα…

  Πώς θα ξεφύγει η Προβιντάνς από την αιχμαλωσία; Ποιος και πώς θα βρεθεί δίπλα της;

  Τι απέγινε το φιαλίδιο κατά την συντριβή; Θα μπορέσει να φτάσει έγκαιρα στο Νοσοκομείο, ώστε να σώσει την κορούλα της;

  Τι ρόλο έχει παίξει ο Μασέν;

  Είναι όλη αυτή η ιστορία πραγματική; Ποια είναι η αλήθεια; Πόσες είναι οι αλήθειες;

  Όλο το βιβλίο είναι μια αφήγηση: σε βάζει από την αρχή στην αφορμή της εξιστόρησης και προχωρά στις λεπτομέρειές της.

  Ξέρεις ότι η Προβιντάνς έχει πετάξει. Ξέρεις ότι η Ζαερά κινδυνεύει. Παρακολουθείς βήμα-βήμα όλα όσα διαδραματίζονται σ’ αυτήν την προσπάθεια της μάνας να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Μαρόκο και της κόρης να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εναλλάσσονται οι διηγήσεις ανάμεσα στα πρόσωπα-ήρωες.

  Αυτό που με εξέπληξε, ήταν ότι η γυναίκα αυτή ποτέ στο παρελθόν δε μου είχε μιλήσει για το πάθος της να πιλοτάρει. Βεβαίως, ποτέ δεν είχαμε πολύ χρόνο για κουβέντα, ούτε καν διασταυρώνονταν οι δρόμοι μας τόσο συχνά. Κατά κανόνα, οι επαφές μας περιορίζονταν στην παράδοση της αλληλογραφίας μου, την οποία μου έφερνε στο σπίτι με το παλιό κίτρινο Ρενό της.

  Σε βάζει να σκεφτείς την ανάγκη να πιστεύεις σε κάτι που θα σε οδηγήσει στον στόχο σου, να κάνεις πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκανες, που ίσως να κατέκρινες αν κάποιος σου τα διηγείτο. Αντιλαμβάνεσαι πως από αγάπη ο καθένας υπερβαίνει τα Πιστεύω του και αναθεωρεί.

  Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο σε κάθε σκηνή που η Προβιντάνς προσπαθεί να βρει τρόπους να φτάσει στο Μαρόκο και ανυπομονησία για την τελική έκβαση, που δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.

  «Αρχή υπ’ αριθμόν 1: Το καλύτερο είναι να απογειώνεσαι απ’ την Αυστραλία».

  «Ναι. Βεν γίνεται να απογειωφώ απ’ το Φίντνεϊ»

  Έντονο χιούμορ – θα ήταν απίθανο αν δεν υπήρχε, αφού την απόδοση έκανε ο Αύγουστος Κορτώ – έντονα και άλλα συναισθήματα, αυτά που αναφέρονται στη ζωή και στον θάνατο, αυτά που μέσα μας υπάρχουν και αναδύονται σε στιγμές κρίσιμες, τότε που αναρωτιόμαστε τι θα κάναμε εμείς από αγάπη.

  Μια υπέροχη ιστορία για την γυναίκα που δεν μπορεί να γίνει μάνα σώματος, αλλά γίνεται μάνα καρδιάς.

  Από τα καλύτερα βιβλία που θα μπορούσατε να διαβάσετε!

  Περίληψη: Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ «Αγάπη, χιούμορ και όνειρο… Για άλλη μια φορά η μαγεία του Πουερτολάς πετυχαίνει τον στόχο της…» Télé Loisirs

  «Ο Πουερτολάς επιστρέφει με μια ιστορία απίστευτη, συγκινητική και πάντα διασκεδαστική…» Lindependent

  Για την Προβιντάνς Ντυπουά η ζωή είναι λίγο σαν την μαγιονέζα: όσο πιο πολύ την ανακατεύεις, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει. Μα την ώρα που η νέα και ωραία Παριζιάνα ταχυδρόμος ετοιμάζεται να φύγει για την Αφρική, όπου την περιμένει η κορούλα της που αγαπά όσο τίποτα στον κόσμο, ένα ισλανδικό ηφαίστειο ξυπνά, παραλύοντας τις πτήσεις των αεροπλάνων ανά την Ευρώπη. Από το αεροδρόμιο σ’ ένα θιβετιανό μοναστήρι, ξεκινά γι’ αυτήν το πιο καταιγιστικό και θαυμαστό ταξίδι της ζωής της. Διότι η αγάπη δίνει φτερά. Είστε έτοιμοι να πετάξετε;

  «Ποιητικό, έξυπνο, εμποτισμένο με βρετανικό χιούμορ, το δεύτερο μυθιστόρημα του Πουερτολάς είναι ένα βιβλίο απολαυστικό και λυτρωτικό, που μιλάει απευθείας στην ψυχή». Le Matin

  Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του ΆιφελΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Το κοριτσάκι που είχε καταπιεί ένα σύννεφο μεγάλο σαν τον πύργο του Άιφελ

  Συγγραφέας: Romain Puértolas

  Εκδόσεις: Πατάκης

  Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

  Σελίδες: 288

   ISBN: 978-960-16-6374-6

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here