Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Δεκαπέντε και μία μέρες - Μπάμπης Μαυρίδης

  Δεκαπέντε και μία μέρες – Μπάμπης Μαυρίδης

  -

  Δεκαπέντε και μία μέρες

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ 

  Δεκαπέντε και μία μέρες, ένα βιβλίο που θα μπορούσες να το πεις τόσο αστυνομικό όσο και κοινωνικό!

  Η Ελβίρα βρίσκεται δολοφονημένη και ο αστυνόμος Δούκας καλείται να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για τυχαίο θάνατο ή για δολοφονία- σε αυτήν την περίπτωση φυσικά πρέπει να βρει και τον δολοφόνο. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Ισίδωρος, ο οποίος σε πρώτο πρόσωπο μας διηγείται την ιστορία της σχέσης του με την Ελβίρα. Επίσης, μας περιγράφει και τις επιπτώσεις που αυτή η σχέση είχε στο γάμο του με την Αθηνά, με την οποία ζουν σε διάσταση, αν και αυτός έχει αποφασίσει να κάνει προσπάθειες επανασύνδεσης.

  Υπάρχουν στην ουσία δύο παράλληλες ιστορίες συνενωμένες, οπότε θα προσπαθήσω λίγο να διαχωρίσω το βιβλίο σε δύο διαφορετικές ενότητες, με βάση το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας.

  Από τη μια φυσικά είναι το αστυνομικό τμήμα του μυθιστορήματος. Έχουμε μια νεκρή γυναίκα και έναν αστυνόμο που  ψάχνει να βρει τον πιθανό δολοφόνο της. Δεν παρακολουθούμε σε πρώτο πλάνο τις έρευνες, όμως μαθαίνουμε την πορεία τους πολύ συχνά μέσω της επαφής του αστυνόμου με τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος. Έτσι σιγά- σιγά μπαίνουν στην ιστορία πολλά πρόσωπα τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην πλοκή.  Πολλές φορές σκέφτηκα ότι “αυτός πρέπει να είναι λοιπόν ο δολοφόνος”, και άλλες τόσες έπεσα έξω.

  Ζει και αναπνέει με την αμετάπειστη θέληση η πραγματική της ζωή να είναι γνήσιο αντίγραφο της θεωρητικής άποψης που έχει για την ιδανική σχέση. Ιδανική σχέση για την Αθηνά είναι αυτή που δικαιολογείται να υφίσταται επειδή δίνει νόημα στη ζωή. Είναι ο μόνος λόγος για να εξακολουθήσει να υπάρχει. Είναι ένα πολύ στενό και αυστηρό πλαίσιο που δεν επιτρέπει καμία παρέκκλιση- όπως την εννοεί εκείνη. Υποθέτω ότι το τελευταίο διάστημα πιστεύει ότι εγώ παρεξέκλινα. Ότι μουτζούρωσα τον πίνακα. Για την Αθηνά ο ουρανός στο σπίτι ή θα είναι καταγάλανος ή δε θα υπάρχει. Οι ενδιάμεσες αποχρώσεις αποκλείονται. 

  Υπάρχει όμως και το κοινωνικό κομμάτι του βιβλίου. Η ζωή και η πορεία της Αθηνάς, οι σκέψεις του Ισίδωρου, ακόμη και η ανάγκη όλων όσων εμπλέκονται στην ιστορία να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους. Για τους περισσότερους ήρωες η πρώτη μου σκέψη ήταν “μα τι ανόητος, τι χυδαίος χαρακτήρας” ή κάτι τέτοιο, όσο όμως διάβαζα και μάθαινα κομμάτια της προσωπικής τους ζωής ή του τρόπου που μεγάλωσαν, τόσο περισσότερο κατέληγα να τους συμπαθώ. Νομίζω ότι έθιξε πολλά ζητήματα ο συγγραφέας, κυρίως όσον αφορά τις επιπτώσεις του τρόπου ανατροφής στη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

  Η γραφή είναι σε γενικές γραμμές απλή, κατανοητή, με μόνη δυσκολία (για εμένα) κάποια τμήματα όπου  αναλύονται σκέψεις και συναισθήματα, όπου λίγο ζορίστηκα με την έννοια ότι χρειάστηκε και δεύτερη ανάγνωση για να καταλάβω τι ακριβώς εννοεί ο συγγραφέας. Υπάρχουν όμως και τμήματα στο βιβλίο που με το λόγο του είναι σαν να ζωγραφίζει εικόνες, τόσο παραστατικά τα γράφει.

  Κι ύστερα, όλα μαζί, ποτισμένα λουλούδια, βρεγμένο χώμα, ένα λαχανιασμένο απογευματινό αεράκι κι η πρώτη διάφανη επίσκεψη του μακρινού φεγγαρόφωτου, έπλεκαν μια ειρηνική εικόνα από μυρωδιές και σύθαμπο, που τη ζήλευαν οι άγγελοι κι έρχονταν κρυφά να την αγγίξουν. Με την ευκαιρία της επίσκεψης επιτελούσαν κι ένα παράλληλο έργο. Προστάτευαν τα παιδιά από τη ριψοκίνδυνη χαρά τους, που καθόλου δεν καταλάβαιναν τότε ότι ήταν ριψοκίνδυνη στα αγριεμένα από τον ενθουσιασμό τους παιχνίδια…

  Περίληψη: Δεκαπέντε και μία μέρες  Μπορεί η ματαιοδοξία να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή; Γιατί ένας άντρας που ζει μια βαθιά και μοναδική σχέση αποζητά κάτι έξω από τον παράδεισό του με κίνδυνο να τον χάσει οριστικά; Πόσο παράλογες είναι οι αξιώσεις μιας γυναίκας η οποία, με αντάλλαγμα την αφοσίωσή της, απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό των συνόρων που εκείνη χάραξε, σύμφωνα με τα δικά της μέτρα;

  Η Αθηνά εγκαταλείπει το σπίτι της και επιστρέφει στο πατρικό της, αποφασισμένη να ζήσει μόνη. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια επανασύνδεσης, ο Ισίδωρος πηγαίνει να τη συναντήσει. Στις αποσκευές του κουβαλάει τη συντριβή για το λάθος του και το αληθινό του μετάνιωμα. Στο μεταξύ, η Ελβίρα, η άλλη γυναίκα, βρίσκεται νεκρή. Οι έρευνες του αστυνόμου Δούκα για την εξιχνίαση της υπόθεσης διαρκούν δεκαπέντε μέρες.

  Στις δύο παράλληλες πορείες, της επανασύνδεσης και της εξιχνίασης, οι υπόγειοι δρόμοι που διαμορφώνουν την πραγματικότητα της πόλης διασταυρώνονται με τις προσωπικές διαδρομές επιφανών, αφανών και περιθωριακών, φέρνοντας στο φως μια κοινωνική τοιχογραφία μυστικών, υποκρισίας και ευτέλειας.

  Και ύστερα έρχεται η δέκατη έκτη μέρα…

  Στοιχεία του βιβλίου:

  Τίτλος: Δεκαπέντε και μία μέρες

  Συγγραφέας: Μαυρίδης Μπάμπης

  Εκδόσεις: Εκδοτικός Οίκος Α.Α. Λιβάνη

  Σελίδες: 480

  Έτος έκδοσης: 2017

  ISBN: 978-960-14-3233-5

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση