Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More

  Το ψέμα – Ζωρζ Σαρή

  -

  Το ψέμα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή δεν χρειάζεται συστάσεις. Μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο γράψιμο, τόσο για παιδικό όσο και για ενήλικο αναγνωστικό κοινό. Το βιβλίο της «Το ψέμα» είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα. Διαβασμένο αρκετά χρόνια πριν, περίμενε υπομονετικά να έρθει και πάλι η ώρα που θα διαβαστεί ξανά. Και διαβάστηκε.

  Κατάφερε και με ταξίδεψε σε μια Ελλάδα περασμένων δεκαετιών. Τότε που τα Γυμνάσια ήταν εξατάξια, το σχολικό έτος ξεκινούσε 1η Οκτωβρίου και στις πολυκατοικίες υπήρχαν οι θυρωροί.

  Το ψέμαΗρωίδα της συγγραφέως είναι η Χριστίνα, μια δεκαπεντάχρονη έφηβη από τη Θεσσαλονίκη που μέσα σε λίγους μήνες η ζωή της ανατρέπεται. Ο πατέρας της φεύγει για το εξωτερικό, αφού θεωρεί ότι η δουλειά που βρίσκει εκεί θα είναι καλύτερη από αυτή που έχει στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα της αρνείται να ξενιτευτεί μαζί με τη κόρη της και οι δρόμοι τους χωρίζουν. Η μητέρα πουλά το σπίτι στη συμπρωτεύουσα και με τη βοήθεια ενός συγγενή της, αναλαμβάνει το θυρωρείο μιας πολυκατοικίας, μένοντας σε ένα υπόγειο διαμέρισμα μαζί με την κόρη της Χριστίνα.

  Η Χριστίνα, με τη μεσολάβηση ενός θείου της καθηγητή σε ένα ιδιωτικό σχολείο,  γίνεται η καινούρια μαθήτρια του σχολείου χωρίς να πληρώνει δίδακτρα, ούσα άριστη.

  Τις πρώτες μέρες στην Αθήνα, η Χριστίνα, τα βλέπει όλα μαύρα. Η άσχημη ψυχολογική της κατάσταση την επηρεάζει και ξεσπά στη μητέρα της αλλά και στους νέους της συμμαθητές.  Είναι ευάλωτη και δεν θα καταλάβει για πότε θα βρεθεί μπλεγμένη σε έναν ψεύτικο κόσμο που δημιουργεί μόνη της όταν θα ξεστομίσει το πρώτο της ψέμα στους συμμαθητές της, σχετικά με την οικονομική της κατάσταση. Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Εκείνη παγιδεύεται.

  Ο θείος Γιώργος κράτησε το λόγο του, δεν είπε τίποτε στη Ρέα, και εκείνη μου φέρεται σαν να είμαι κόρη επιχειρηματία. Άραγε, τα λέει όλα στον πατέρα της; Ντρέπομαι το θείο μου. Τι να σκέφτεται για την ψεύτρα ανιψιά του; Και τι θα συζητάνε με τη θεία Μαρίκα, όταν δε θα’ ναι μπροστά η Ρέα; Τώρα είναι πολύ αργά. Δεν θα μπορέσω ποτέ να πω την αλήθεια, ούτε στη Μαρία που είναι φίλη μου. Θα πρέπει να συνεχίσω να ζω μέσα στο ψέμα και να ντρέπομαι για κάθε μου λέξη, για κάθε μου κίνηση. Και ν’ αρνηθώ τη φιλία, που έτσι αυθόρμητα μου προσφέρουν τα παιδιά της τάξης μου.

  Πώς θα καταφέρει να απαλλαγεί από ό,τι ψεύτικο έχει δημιουργήσει;

  Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μια ανάσα. Γραφή μεστή και λιτή. Τίποτα περιττό που να κουράζει τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που μπορεί να εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1970, είναι όμως διαχρονικό. Οι έφηβοι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι οικονομικές δυσκολίες, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης των συγγραφέων για τη δημιουργία νέων ιστοριών. Απευθύνεται σε παιδιά από 11+ αλλά μπορεί να διαβαστεί με ενδιαφέρον κι από ενήλικες.

  Περίληψη: Οι γονείς της Χριστίνας χωρίζουν και η μητέρα της αναγκάζεται να μετακομίσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, για να βρει δουλειά. Εκεί την περιμένει μια οικογένεια συγγενών της και τη βοηθά να πιάσει δουλειά ως θυρωρός σε πολυκατοικία, όπου και μένει σε ένα υπόγειο. Όταν η Χριστίνα πάει να βρει τη μητέρα της για να μείνει μαζί της, απογοητεύεται από το νέο της σπίτι και τον καινούριο τρόπο ζωής της. Έτσι, στο καινούριο της ακριβό σχολείο, όπου διδάσκει ο θείος της ο Γιώργος και εκείνη φοιτά δωρεάν, γνωρίζει νέους φίλους, αλλά διστάζει να τους «ανοιχτεί» και να τους πει την αλήθεια για ό,τι συμβαίνει στη ζωή της. Ακόμη και η ξαδέρφη της η Ρέα, την οποία γνωρίζει για πρώτη φορά, αγνοεί την αλήθεια, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να την αμφισβητεί. Η Χριστίνα γίνεται για πολλούς η «καινούρια», η «ψηλομύτα», η «απόμακρη», αλλά κερδίζει και έναν καλό φίλο, τον Αλέξη. Ο Αλέξης τη βοηθά να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της ισορροπία, να αποκαταστήσει την εικόνα της, την εμπιστεύεται και την οδηγεί στην αποκάλυψη της αλήθειας.

  Το ψέμαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το ψέμα

  Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 144

  ISBΝ: 9789602936801

  Έτος έκδοσης: 1991

  Επεξεργασία εικόνας: Νάγια Γ. Μητροπούλου 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ