Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο χρώμα της ελπίδας - Κέλλυ Νικολαΐδου

  Το χρώμα της ελπίδας – Κέλλυ Νικολαΐδου

  -

  Το χρώμα της ελπίδας μας φανερώνει η συγγραφέας Κέλλυ Νικολαΐδου, μια κυκλοφορία των Εκδόσεων Πνοή.

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Ένα βιβλίο καθημερινό, αλλά τόσο πρωτότυπο. Ένα αισιόδοξο ανάγνωσμα για την ελπίδα, για τη χαμένη ανθρωπιά, για την απολεσθείσα αγωνιστικότητα και για την ανάγκη ουσιαστικής ενδοσκόπησης. Η συγγραφέας προσεγγίζει εύκολα ένα δύσκολο και στενάχωρο θέμα, μέσα από ένα φωτεινότερο πρίσμα. Το εγχείρημα στέφεται με επιτυχία.

  Δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, δύο ξεχωριστές ηρωίδες στο μικροσκόπιο. Η Κορίνα και η Κικίτσα. Η νεαρή Κορίνα μαθαίνει πως νοσεί, όταν αποφασίζει να κάνει να κάνει στροφή στη συμβατική ζωή της και συνειδητοποιεί σε πόσα πράγματα χωρούν βελτιώσεις. Καλλιτεχνική φύση, φαινόταν ισορροπημένη και κατασταλαγμένη, ζούσε μια φαινομενικά ήσυχη ζωή, παγιδευμένη στις επιλογές της, υποχρεωμένη στο φάσμα που της υπαγόρευαν. Ικανοποιείσαι όμως όσο παλεύεις να ικανοποιήσεις τους άλλους; Ο άντρας της τη λατρεύει, δεν πρόκειται να την αφήσει ποτέ. Εκείνη όμως γιατί νιώθει τόση μοναξιά στα δύσκολα;

  Όλοι μας δοκιμαζόμαστε στην αρένα των προσωπικών μας Γολγοθάδων. Οφείλουμε όμως να ζούμε την κάθε στιγμή, να μην εγκαταλείπουμε. Ας μην σταματάμε τη ζωή σε περίοδο μιας άγνωστης διάρκειας νόσου. Ας έχουμε την πόρτα ανοιχτή σε Ανθρώπους. Πάντα θα υπάρχουν… 

  Διαβρώνει η δυστυχία; 

  Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών; Καθετί προγραμματισμένο διαταράσσεται. Οι ισορροπίες και οι δυναμικές αλλάζουν. Παρουσιάζονται κουκουλωμένα προβλήματα του παρελθόντος, ξεχασμένες ή καταπιεσμένες επιθυμίες και παραγκωνισμένες καλλιτεχνικές ανησυχίες στο όνομα της ψυχικής υγείας.

  Μέχρι και η στάση του σώματός της έδειχνε την αποφασιστικότητά της, άκαμπτη, και ασάλευτη, σαν να περίμενε τη λάθος λέξη για να κολλήσει τον γιατρό στον τοίχο. Έτσι ήταν λοιπόν η γυναίκα του όταν κινδύνευε κάποιος που αγαπούσε, λέαινα έτοιμη για μάχη χωρίς αιχμαλώτους, σκέφτηκε ο Θωμάς με βαθιά ευχαρίστηση καθώς έκλεινε τα μάτια.

  Η στενή παρέα με την αεικίνητη, τολμηρή και δοτική ξαδέρφη της, την Κικίτσα, την πετυχημένη σε όλους τους τομείς, που ευχαριστιέται την κάθε στιγμή, που σπάει τους κανόνες και προχωράει, που γραπώνει τη ζωή απ’ τα κέρατα, ωθεί την πάντα συμβιβασμένη/καταπιεσμένη Κορίνα σε ριζικές αλλαγές για το καλό της. Θα ανοίξει το μυαλό της; Θα καταφέρει να κάνει όσα πραγματικά θέλει; Θα βρει τη δύναμη να νικήσει τις προκαταλήψεις και τα ταμπού, μιλώντας για όσα αισθάνεται ότι βιώνει; Ποιος θα είναι και αρωγός στο να αφουγκραστεί την εσωτερική της φωνή;

  Bucket list

  Βούτα μες στο παρελθόν σου, σαν να ήσουνα ο χρόνος – αλαζόνας και σκληρός. Ψαχούλεψε, ξεδιάλεξε, γέμισε με θύμησες. Χωρίς ποτέ να ψάξεις το πότε και το πώς.

  Διαφορετικές μεν, η σχέση τους κρατιέται δυνατή παρά τις αντιξοότητες δε… Μια σχέση αγάπης, χωρίς τύπους ή συμβάσεις. Γύρω τους διλήμματα, προκλήσεις, αλλαγές, ενοχές, ιστορίες καταπίεσης, υπομονής, ιστορίες ζωής.

  Η Κικίτσα στέκεται αγόγγυστα δίπλα στην ξαδέρφη της. Φρουρός και καταφύγιο ασφαλείας. Της προτείνει να στραφεί σε κάποιου είδους ενεργειακές συνεδρίες αυτοσυγκέντρωσης με έναν ειδικό. Οι δύο τους θα την ατσαλώσουν σε ό,τι την πονά και να διαχειριστεί όλες τις τοξικότητες της ζωής της. Πού να χωρέσει ο πανικός αν νιώθεις πλήρης;

  Απωθημένα

  Στην πρωτόλεια προσπάθειά της η συγγραφέας δε διστάζει να καταπιαστεί με τον καρκίνο. Υπό μια αισιόδοξη οπτική. Η φιλία, η αγάπη, η στενομυαλιά, ο θυμός, η πίστη, η αγνότητα, το να επωφελείσαι, η δύναμη και η ελπίδα είναι επίσης τα υπόλοιπα βασικά θέματα που θίγονται στο βιβλίο. Το αν η πίστη βοηθά έναν νοσούντα. Και τι γίνεται όταν εκείνος έχει λησμονήσει τα αρχικά του θέλω. 

  “Σε κυνήγησα μία φορά. Δεύτερη δεν έχει.”

  Έμεινε μετέωρη να προσπαθεί ν’ αποφασίσει τι θα κάνει. Από τη μία ήθελε να του φωνάξει ότι τον αγαπά και ότι δεν άντεχε άλλο τη μοναξιά στην οποία την είχε καταδικάσει με τη στάση του κι από τη άλλη ο θυμός της έπαιρνε τα ηνία. Υπήρχαν πράγματα που έφθειραν τη σχέση τους κι εκείνος εθελοτυφλούσε, υπήρχαν άνθρωποι δικοί του που την πλήγωναν κι εκείνος δεν έκανε το παραμικρό, υπήρχαν θέματα που αγνοούσε και που δεν επρόκειτο ποτέ να μάθει αν συνέχιζαν έτσι.

  “Τον άφησα να φύγει γιατί έτσι έπρεπε. Μόνος του θα βρει τον δρόμο της επιστροφής, αν υπάρχει για μας.”

  Αφού αρρωστήσει η Κορίνα αρχίζει ν’ αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να ζει μόνο για να ευχαριστεί τους άλλους κι αποφασίζει να συγκρουστεί για να ξανακερδίσει τη ζωή της. Πόσο συχνά έχουμε δεύτερες ευκαιρίες;

  Τα νέα δεδομένα φέρνουν εύθραυστες ισορροπίες

  Η εσωτερική μας δύναμη λάμπει μόνο όταν μας τυχαίνει κάτι τόσο δυνατό; Γιατί -σίγουρα- μέσα από μια νοσηρή περιπέτεια μπορείς να οδηγηθείς στην πληρότητα.

  Το υποσυνείδητο της Κορίνας προσπαθεί να της μιλήσει. Κραυγές βγαίνουν απ’ την ψυχή της. Της ζητά να απελευθερωθεί από τα βαρίδια της ζωής της. Να αφήσει στην άκρη τις συμβάσεις για την ουσία και μόνο.

  Το χρώμα της ελπίδας είναι μια πολύ όμορφη ιστορία. Συγκινεί, αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Αφυπνίζει, εμψυχώνει. Εξαγνίζει. Είναι αληθινό. 

  Ελπίδα ή αρνητικές σκέψεις; Δεν είναι και σπουδαίο δίλημμα…

  Στο βιβλίο κυριαρχούν οι εναλλαγές συναισθημάτων και οι συχνοί προβληματισμοί. Η συγκίνηση οδηγεί σε χιούμορ, οι ανάλαφρες σκηνές ακολουθούνται από διαμάχες. Ο πόνος και η απογοήτευση μετατρέπονται σε ελπίδα κι αγαλλίαση. Οι ηρωίδες περνούν από σαράντα κύματα. Έχουν αποδοθεί με ρεαλισμό, ίσως βασισμένες σε αληθινούς χαρακτήρες. Οι ελπίδες τους δεν εξαρτώνται μόνο από τις ίδιες. Σημασία όμως έχει να ελπίζεις, είτε βιώνεις όμορφα πράγματα είτε δυσκολεύεσαι.

  Ξεχώρισα ιδιαιτέρως τη διαφορετική αντιμετώπιση της πρωταγωνίστριας από τον κύκλο της. Αποδοχή, αδιαφορία, ενδιαφέρον, αυτοθυσία, υποκρισία, δυσπιστία, αγάπη, πανικός, συμπαράσταση, απόρριψη, απάθεια, στήριξη, εχθρότητα, φόβος, ελπίδα. Ακόμα κι ο σύζυγός της ο Θωμάς. Επιλέγει ή απέχει από συγκρούσεις για να κρατά ισορροπίες. Δε βάζει όρια στις τεταμένες σχέσεις των γονιών του με την Κορίνα. Αλλά, σέβομαι το παιδί μου, δε σημαίνει ότι σέβομαι τις επιλογές του και όχι επιβολή της άποψής μου; Στην αρχή κατακλύζεται από φόβο της απώλειάς της – αν και δεν αλλάζει προτεραιότητες. Όταν σφυρηλατείται η μεταμόρφωση της γυναίκας του στο νέα διαμορφωμένο τοπίο, ανησυχεί πια για τη θέση του ίδιου στα νέα δεδομένα της ύπαρξής της. Αισθάνεται πλέον τις διαφορές τους, σε ένα χάσμα που δε θέλει να μεγαλώσει. Ώρα για αποφάσεις. Τέλος το βόλεμα. Αρχή της δράσης.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ζει μόνο για να προλάβει τον χρόνο και τις υποχρεώσεις του. Είναι θέσφατο πως όταν σου συμβεί κάτι τόσο σοβαρό, τις περισσότερες φορές τότε αρχίζεις και αναθεωρείς και κάπου ζυγίζεις τα πράγματα. Τότε έρχεται η ώρα που πρέπει να κάνεις πολύ συνειδητά τις επιλογές σου. Ή θα συνεχίσεις στο ίδιο μοτίβο κρατώντας την ψυχή σου διψασμένη ή αλλάζεις και δίνεις στη ζωή σου νόημα.

  Κάποιοι το παίζουν καλοί και κάποιοι είναι ευτυχισμένοι. Διάλεξε την ανάγκη σου.

  Κυριαρχεί το ελπιδοφόρο γαλαζοπράσινο που νικά το σκοτεινό μαύρο, αν πιστέψεις στον εαυτό σου και τη δύναμή του. Ατού του αναγνώσματος οι ζωντανοί διάλογοι, η λιτότητα και το περιεχόμενο του λόγου, η αβίαστη ροή. Σε περιπτώσεις που μοιάζουν μη διαχειρίσιμες, και θα κλάψεις λυγισμένος, μα επέλεξε να νικήσει η ζωή με τις χαρές της. Είναι σπουδαίο να βρεις αυτή τη δύναμη.

  Περίληψη: Δύο νέες γυναίκες… η Κορίνα και η Κικίτσα. Τόσο δεμένες αλλά τόσο διαφορετικές. Η πρώτη, παγιδευμένη στις επιλογές της· έχει μάθει να υπομένει τον πατέρα της, τη μονότονη εργασία της, τα πεθερικά της, ακόμα και τον άντρα της. Η δεύτερη, ερωτευμένη με τη ζωή· έχει μάθει να πετά με τα φτερά της επιτυχίας και να απολαμβάνει την κάθε στιγμή.
  Όταν η Κορίνα θα νοσήσει με καρκίνο, η Κικίτσα θα παραμείνει στο πλάι της και θα της γνωρίσει τον άνθρωπο που με έναν παράδοξο τρόπο θα τη βοηθήσει να βρει τα χαμένα της όνειρα. Και ξαφνικά οι ισορροπίες αλλάζουν.
  Μπορεί η νόσος να γίνει το σημείο επανεκκίνησης;

  Το χρώμα της ελπίδαςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το χρώμα της ελπίδας

  Συγγραφέας: Κέλλυ Νικολαΐδου

  Εκδόσεις: Πνοή

  ISBN: 978 618 5520 01 4

  Σελίδες: 350

  Ημερομηνία κυκλοφορίας: Σεπτέμβριος 2020

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here