Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας - Roy Arundhati

  Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας – Roy Arundhati

  -

  Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας

  Προσωπική άποψη: Υπατία

  Όταν έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό και διάβασα τον τίτλο του, σίγουρα τίποτα δε με προϊδέαζε γι΄αυτό που θ’ ανακάλυπτα παρακάτω.

  Στο πρώτο μέρος του βιβλίου λοιπόν ξεδιπλώνεται η ιστορία του ερμαφρόδιτου Αφτάμπ που έγινε η Αντζούμ και έπειτα από μια εσωτερική πάλη, μόλις στα δεκαπέντε του, εγκαταλείπει το πατρικό του σπίτι και λίγα μέτρα πιο κάτω περνά την πόρτα του Κβάμπγκα -Σπίτι των Ονείρων- , για να γίνει η πιο φημισμένη «Χίτζρα» -Κορμί όπου ζει μια Ιερή Ψυχή- στο Παλαιό Δελχί και συγκεκριμένα στη Σαχτζαχαναμπάντ.

  τι πραγματικά είναι η Ινδία;

  Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ της ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

  Ιστορίες αγάπης, πολέμου, εξευτελισμών, μόχθου χρωματίζουν την παλέτα της ζωής της Αντζούμ σε αγώνες ζωής σε μια πολύμορφη, πολύβουη και πολύπλοκη Ινδία. Στάση ζωής της ένα νεκροταφείο(!), στο οποίο φτιάχνει το πιο περίεργο σπιτικό με τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους ενοίκους. Αναπάντεχα όμως, ένα μωρό την ενώνει με την Τίλο και την ιστορία της. Μια ιστορία αγάπης μέσα στις τρομερές σφαγές του Κασμίρ.

  Η αριστουργηματική, άκρως ρεαλιστική, πένα της Αρουντάτι Ρόϊ δεν είναι παρά ένα ξίφος, που στηλιτεύει αδιάκοπα και ακούραστα την πιο φρικτή μορφή ενός βρόμικου πολέμου με τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, όπου μόνο λίγοι προσπαθούν να κρατήσουν μια αχνή σχέση με τη νικημένη τους ανθρωπιά σε μια χώρα, που μόνο οι νεκροί είναι ελεύθεροι.

  Ο λόγος της χειμαρρώδης, σαν μια κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε πόλεμο, σε κάθε σκοτωμό, σε κάθε πόνο, έχοντας μια βαθιά ανάγκη να λυτρωθεί, όπως κάνουν οι άνθρωποι όταν τρέχουν στα ιερά να κλάψουν και να ξαλαφρώσουν τις ραγισμένες τους καρδιές.

  Και μέσα σ΄ όλα αυτά υπέροχοι στίχοι να ξεπηδάνε μπροστά στα μάτια σου, γιατί η ποίηση είναι φάρμακο με ιαματικές δυνάμεις ικανές να θεραπεύσουν κάθε νόσο.Δεν πιστεύεις πως Αυτός που Όλα τα Βλέπει, Αυτός που Όλα τα Μπορεί, Αυτός που μας έφερε σε τούτον τον κόσμο έχει προβλέψει και τον τρόπο να μας πάρει από εδώ όταν έρθει η ώρα μας; Εσύ τι λες; Συμφωνείς;

  Όσο για το ποιο είναι «Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» πρέπει να το ανακαλύψεις μόνος σου. Άλλωστε αυτό που αξίζει δεν είναι το ταξίδι;

  Περίληψη: Πώς αφηγείσαι μια κατακερματισμένη ιστορία;

  Με το να γίνεσαι σταδιακά ο καθένας.

  Όχι.

  Με το να γίνεσαι σταδιακά το καθετί.

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ μάς οδηγεί σ’ ένα εσωτερικό ταξίδι που διαρκεί πολλά χρόνια – από τις πολυπληθείς γειτονιές του Παλαιού Δελχί και τα λαμπερά πολυκαταστήματα της εκκολαπτόμενης νέας μητρόπολης μέχρι τα χιονισμένα βουνά και τις κοιλάδες του Κασμίρ και πέρα, όπου ο πόλεμος είναι ειρήνη και η ειρήνη πόλεμος, και πότε πότε «κηρύσσεται κανονικότητα».

  Η Αντζούμ, που ήταν Αφτάμπ, ξετυλίγει ένα ξεφτισμένο περσικό χαλί σε ένα νεκροταφείο που αποκαλεί σπίτι. Ένα μωρό εμφανίζεται ξαφνικά, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, σε έναν σωρό από σκουπίδια στο πεζοδρόμιο. Η αινιγματική Τίλο είναι τόσο παρούσα όσο και απούσα στη ζωή των τριών αντρών που την αγάπησαν.  

  Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ της ΥΠΕΡΤΑΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ είναι μια οδυνηρή ιστορία αγάπης και ταυτόχρονα μια αποφασιστική διαμαρτυρία, που γράφεται με ψιθύρους και κραυγές, με δάκρυα και μερικές φορές με γέλια. Οι ήρωές της είναι άνθρωποι που έχουν συντριβεί από τον κόσμο όπου ζουν και στη συνέχεια σώθηκαν από αγάπη και από ελπίδα. Για τον λόγο αυτόν, όσο εύθραυστοι κι αν είναι, δεν παραδίδονται ποτέ. Αυτό το γοητευτικό, υπέροχο βιβλίο επινοεί εκ νέου τι μπορεί να κάνει και να είναι ένα μυθιστόρημα. Και σε κάθε σελίδα του αποδεικνύει το χάρισμα της αφήγησης που διαθέτει η Αρουντάτι Ρόι.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Το Υπουργείο της Υπέρτατης ΕυτυχίαςΤίτλος:Το Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας

  Συγγραφέας: Roy Arundhati

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180123760

  Αριθμός Σελίδων: 576

  Έτος Έκδοσης: 2018 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here