Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι - Jenny Han

  Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι – Jenny Han

  -

  Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το δεύτερο μέρος της Τριλογίας του καλοκαιριού, Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι, συνεχίζεται μερικούς μήνες μετά από εκεί που είχε τελειώσει το πρώτο βιβλίο, Το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη

  Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίριΣτο χρονικό διάστημα που η συγγραφέας προτιμά να παραλείψει, έναν χρόνο σχεδόν, έχουν συμβεί δύο σημαντικά πράγματα. Η Σουζάνα (φίλη της μητέρας της Μπέλι, ιδιοκτήτρια του παραθαλάσσιου σπιτιού στο Κάζινς και μητέρα των Κόν-ραντ και Τζερεμάια) πεθαίνει από καρκίνο. Ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή όλων των εμπλεκόμενων. Η θλίψη κυριαρχεί. Καθένας προσπαθεί να διαχειριστεί το πένθος του με τον δικό του τρόπο. 

  Το δεύτερο σημαντικό είναι η σύντομη σχέση της Μπέλι με τον Κόνραντ. Ναι! Επιτέλους, η Μπέλι έχει σχέση με τον έρωτά της. Μόνο που, όλα σχετικά με αυτή τη σχέση, τα μαθαίνουμε μέσω των αναμνήσεων της Μπέλι. Ακόμη και τον δυσβάσταχτο τρόπο που ο Κόνραντ τη χώρισε. 

  Αυτό το καλοκαίρι είναι το πρώτο μακριά από το Κάζινς και το σπίτι στην παραλία. Ο χαμός της Σουζάνα είναι πολύ πρόσφατος και κανείς δε θέλει να επιστρέψει στο σπίτι εκείνο που είναι συνδεδεμένο μαζί της και που μόνο ευχάριστες αναμνήσεις έχουν.

  Δεν ήμουν στο Κάζινς. Ο Κόνραντ κι εγώ δεν ήμασταν μαζί, και η Σουζάνα είχε πεθάνει. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο ξανά. Είχαν περάσει -αλήθεια, πόσες μέρες είχαν περάσει, πόσες μέρες ακριβώς;- δυο μήνες από τότε που είχε πεθάνει η Σουζάνα, και ακόμα δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να το πιστέψει. 

  Το φετινό καλοκαίρι περνά βαρετά για την Μπέλι. Παρέα με την κολλητή της, Τέιλορ, και τους συμμαθητές της, κάνοντας ηλιοθεραπεία σε πισίνες και πηγαίνοντας σε βαρετά πάρτι, όλα της φαίνονται ανούσια. Της λείπει το παραθαλάσσιο σπίτι καθώς και όλα όσα συνεπάγονταν τα καλοκαίρια της εκεί: η ξεγνοιασιά, η αθωότητα, η αίσθηση του να ανήκεις εκεί. Και φυσικά της λείπουν η Σουζάνα και οι γιοι της… 

  Όλα αλλάζουν όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Τζερεμάια. Ο Κόνραντ έχει εξαφανιστεί. Κινδυνεύει να χάσει τη χρονιά του στο πανεπιστήμιο αν δε δώσει εξετάσεις στα μαθήματα που χρωστάει. Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. 

  Η Μπέλι όμως έχει μια ιδέα. Να τον ψάξουν στο Κάζινς. Μαζί με τον Τζερεμάια πηγαίνουν στο εξοχικό. Και πράγματι, ο Κόνραντ είναι εκεί με έναν πολύ σοβαρό λόγο για την αιτία της εξαφάνισής του.

  Οι σχέσεις μεταξύ τους τεταμένες. Όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας της Σουζάνα αλλά και επειδή ο απόηχος της σχέσης τους συνεχίζει να πονάει την Μπέλι. Οι εντάσεις μεταξύ τους πολλές. Μέχρι που ενώνονται για τον κοινό σκοπό να σώσουν από την πώληση και να παραμείνει στην ιδιοκτησία των αγοριών το σπίτι που πέρασαν όλα τα καλοκαίρια της ζωής τους και καθόρισε το μέλλον τους.

  Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίριΤο δεύτερο μέρος της τριλογίας συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με το πρώτο.

  Καλοκαιρινές (και πλέον και χειμωνιάτικες αναμνήσεις από τον σύντομο δεσμό της Μπέλι) με μεγάλες δόσεις νοσταλγίας για την αθωότητα που χάθηκε.

  Με μερικά κεφάλαια από τη σκοπιά του Τζερεμάια, η συγγραφέας σκιαγραφεί αποτελεσματικά την ψυχοσύνθεση των τριών παιδιών που η ζωή τους άλλαξε δραματικά.

  Η Μπέλι συνεχίζει να είναι επικεντρωμένη στον εαυτό της και να φέρεται εγωιστικά, ο Κόνραντ γίνεται όλο και πιο μυστηριώδης και αποζητά την απομόνωση, ο Τζερεμάια εστιάζει στο μέλλον με θετική διάθεση.

  Η Μπέλι στο Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι αισθάνεται πως είναι μεγάλη και ώριμη πλέον, μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να διεκδικεί όσα θέλει. Ισχύει όμως αυτό; Με τη θλίψη της από τον χαμό της Σουζάνα, που εντείνεται από τον χωρισμό της με τον Κόνραντ, η σχέση της με τα δύο αγόρια είναι αμφίρροπη.

  Το ερωτικό τρίγωνο (ο Καμ του προηγούμενου βιβλίου είναι πλέον ανάμνηση) μεταξύ τους συνεχίζει να υπάρχει πιο έντονο και πιο μπερδεμένο από ποτέ εφόσον, ξεκάθαρα πλέον, την διεκδικεί και ο Τζερεμάια.

  Η Μπέλι βρίσκεται σε δίλημμα: να συνεχίσει να λατρεύει τον πρώτο της έρωτα, τον Κόνραντ, κι ας ξέρει πως δεν μπορούν να είναι μαζί ή να δώσει μια ευκαιρία στον Τζερεμάια; Ο Κόνραντ είναι απόμακρος και απωθεί όλες της τις προσπάθειες να τον πλησιάσει. Ο Τζερεμάια από την άλλη, δείχνει τα αισθήματά του και συνεχίζει να είναι φιλικός και να τη στηρίζει, όπως πάντοτε έκανε. Θα κερδίσει την Μπέλι εφόσον ο Κόναρντ πλέον αδιαφορεί γι αυτήν;

  Το Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι είναι γλυκόπικρο. Η γλύκα των προηγούμενων καλοκαιριών με τον πόνο του τωρινού συνθέτουν μια ιστορία γεμάτη εντάσεις και προσμονή. Η ενηλικίωση των ηρώων περνάει από διάφορα στάδια. Γεμάτο θλίψη, λάθη, ενίοτε και καυγάδες, καθένας τους προσπαθεί να βρει τον δρόμο του. Άραγε, πώς θα καταλήξουν; Θα μπορέσουν τα καλοκαίρια που πέρασαν μαζί ως παιδιά να τους κρατήσουν ενωμένους;

  Περίληψη: Ύστερα από τη σύντομη σχέση της με τον Κόνραντ που έσβησε τον χειμώνα, η Μπέλι είναι αποφασισμένη να μην πάει φέτος το καλοκαίρι στην παραλία του Κάζινς. Η κολλητή της, η Τέιλορ, έχει πολλά σχέδια για κείνη – πάρτι, ηλιοθεραπεία δίπλα στην πισίνα και νέα αγόρια. Όταν όμως ο Τζερεμάια τηλεφωνεί και της λέει πως ο Κόνραντ εξαφανίστηκε, όλοι οι δρόμοι οδηγούν και πάλι στο σπίτι του καλοκαιριού.

  Η Μπέλι, ο Τζερεμάια και ο Κόνραντ θα ξαναβρεθούν μόνοι, και όλες οι μνήμες και τα συναισθήματα τόσων καλοκαιριών θα βγουν στην επιφάνεια. Σύνθετες και εύθραυστες, οι σχέσεις της Μπέλι με τα δυο αγόρια θα δοκιμαστούν για μια ακόμα φορά, καθώς από τη μία προσπαθεί να λήξει τη σχέση της με τον Κόνραντ κι από την άλλη να χτίσει μια νέα, ρομαντική αρχή με τον Τζερεμάια. Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι καθόλου εύκολο για κανέναν από τους τρεις… Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι.

  Στοιχεία βιβλίου

  Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίριΤίτλος: Χωρίς εσένα δεν υπάρχει καλοκαίρι

  Συγγραφέας: Jenny Han

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601650449

  Αριθμός σελίδων: 280

  Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά

  Έτος έκδοσης: 2014

  Προηγούμενο άρθροΤι είναι το ghostwriting;
  Επόμενο άρθροΕκδόσεις Όστρια

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here