Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Τι είναι το ghostwriting;

  Τι είναι το ghostwriting;

  -

  Τι είναι το ghostwriting;

  Γράφει η Σοφία Αθανασοπούλου

  Πολλά έργα τα οποία πιστεύουμε ότι γράφτηκαν από ένα συγκεκριμένο καλλιτέχνη, είτε αυτά είναι βιβλία, είτε άρθρα, είτε μουσικά κομμάτια, είναι στην πραγματικότητα δημιουργήματα κάποιου άλλου, του οποίου το όνομα δεν ακούγεται πουθενά. Αυτό από τη μία πλευρά μπορεί να ακούγεται σαν κάτι αρνητικό, αφού δεν του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα, από την άλλη όμως είναι μια επαγγελματική ευκαιρία για κάποιους, αφού πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους και ταυτόχρονα δουλεύουν δίπλα σε ένα μεγάλο όνομα του χώρου.

  Πιο αναλυτικά, ένας ghostwriter προσλαμβάνεται για να γράψει ή να διορθώσει βιβλία, άρθρα, λόγους, μουσικά κομμάτια, σενάρια ταινιών, ακόμα και την αυτοβιογραφία ενός άλλου ατόμου. Το όνομά τους δεν αναφέρεται επισήμως και ο πραγματικός συγγραφέας παραμένει στην αφάνεια. Για παράδειγμα, όταν τα βιβλία ενός συγκεκριμένου ατόμου έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό, το άτομο αυτό ίσως ζητήσει από άλλους συγγραφείς να γράψουν κάτι το οποίο θα μοιάζει απόλυτα με το στυλ της γραφής του και θα φέρει το όνομά του, πιθανόν επειδή δεν έχει αρκετό χρόνο για να το κάνει μόνος του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αυτοβιογραφία ενός μουσικού, ο οποίος δεν γνωρίζει τις τεχνικές συγγραφής ενός βιβλίου.

  Επομένως, είναι πιθανό να προσλάβει κάποιον που μπορεί να δημιουργήσει ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, αφού του δώσει πρώτα σαφή στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το κείμενο. Συνήθως υπάρχει συμβόλαιο μεταξύ του ghostwriter και του ατόμου που τον προσέλαβε, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πραγματικός συγγραφέας θα παραμείνει ανώνυμος, ενώ κάποιες φορές αναγνωρίζονται οι υπηρεσίες του ως «ερευνητή» ή «βοηθού» από τον επίσημο συγγραφέα ή τον εκδότη.

  Σύμφωνα με άτομα που εργάζονται ως ghostwriters, στην Ελλάδα η πρακτική αυτή δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο στην Αγγλία και την Αμερική, συνεχίζει να υπάρχει όμως. Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο φαινόμενο, να προσλαμβάνονται μαθητευόμενοι από εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι αν στη συνέχεια ικανοποιούν τις απαιτήσεις, παραμένουν ως εργαζόμενοι στην ομάδα συγγραφέων. Οι ghostwriters συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου, από τη σύλληψη της κεντρικής ιδέας, μέχρι την υπογραφή του από κάποιον ήδη διάσημο συγγραφέα και την έκδοσή του.

  Ο λόγος που οι εκδοτικοί οίκοι προτιμούν τους ghostwriters είναι επειδή είναι πιο φθηνοί από ένα διάσημο συγγραφέα και δεν έχουν καμία απαίτηση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων τους. Επιπλέον, παράλληλα με την εργασία τους, πολλοί δουλεύουν πάνω σε δικά τους βιβλία και τα εκδίδουν με το δικό τους όνομα. Επομένως, η δουλειά ως ghostwriters δεν τους περιορίζει στα βήματά τους ως συγγραφείς.

  Τι είναι το ghostwriting;

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here