Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Ζαγορά, κεφαλοχώρι Πηλίου

  Ζαγορά, κεφαλοχώρι Πηλίου

  -

  Ζαγορά, κεφαλοχώρι Πηλίου

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  H Ζαγορά είναι ένα από τα πιο γνωστά κεφαλοχώρια του Πηλίου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μ. και σε απόσταση 47 χλμ. από τον Βόλο. Είναι ένα παλιό χωριό, με μεγάλη ανάπτυξη και άνθιση κατά τον Μεσαίωνα, αλλά και σε πιο πρόσφατες εποχές. Ήταν σημαντικό κέντρο συναλλαγών, βιοτεχνιών και πολιτιστικό κέντρο του 17ου και 18ου αιώνα.Η πολιτιστική άνθιση στηρίζεται στο ‘Ελληνομουσείο’, σχολείο-οικοτροφείο υψηλής εκπαίδευσης, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως σχολείο του Ρήγα. Εκεί μαθήτευσε ο ηρωικός φιλελεύθερος μαχητής Ρήγας Βελεστινλής-Φεραίος, όπως και άλλες πνευματικές προσωπικότητες που είτε μαθήτευσαν είτε δίδαξαν εκεί, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και άλλοι πολλοί.

  Ζαγορά κεφαλοχώρι Πηλίου

  O Ρήγας Φεραίος έμαθε γράμματα πρώτα στο σχολείο του Τυρνάβου, ύστερα στο σχολείο των Αμπελακίων και τέλος της Ζαγοράς. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757 και πέθανε στο Βελιγράδι το 1798. Βαπτίστηκε Ρήγας και το επώνυμό του ήταν Βελεστινλής. Μεταγενέστεροι λόγιοι αντικατέστησαν το Βελεστινλής με το Φεραίος. Το 1777 διορίσθηκε δάσκαλος στον Κισσό του Πηλίου. Το 1782 πήγε στο Άγιο Όρος κι από εκεί έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Το 1786 πήγε στο Βουκουρέστι της Βλαχίας όπου εργάστηκε ως γραμματικός στον Ρουμάνο άρχοντα Μπακοβεάνου. Έπειτα εργάστηκε πάλι ως γραμματικός, αλλά στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη.

  Ζαγορά κεφαλοχώρι Πηλίου

  Στη Ζαγορά μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βιβλιοθήκη με τις πολύτιμες συλλογές βιβλίων και τις εκκλησίες όπως την Αγία Παρασκευή, την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο, την παλιά εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και εξωκλήσια με ενδιαφέρουσες προβυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες.

  Αυτό το σημαντικό χωριό καταμεσής του δασωμένου βουνού είναι ευλογημένος τόπος παραγωγής όχι μόνο των φημισμένων για τη νοστιμιά τους Ζαγοριανών μήλων, αλλά και των χειροποίητων ξύλινων κατασκευών παραδοσιακής τέχνης. Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, στα 7 χλμ. συναντάς το επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό, το οποίο ήταν παλιό κέντρο συναλλαγών, λιμάνι και μια από τις πιο όμορφες, μεγαλύτερες και ενδιαφέρουσες αμμουδερές παραλίες του ανατολικού Πηλίου.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.visit-pilio.gr/

  Προηγούμενο άρθροΜηλιές Πηλίου
  Επόμενο άρθροΧάνια – χιονοδρομικό κέντρο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here