Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020
More

  Μηλιές Πηλίου

  -

  Μηλιές Πηλίου

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, θα γνωρίσουμε ένα ακόμα ξεχωριστό χωριό: τις Μηλιές. Οι Μηλιές είναι ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από τον Βόλο και είναι χτισμένο σε 400 μέτρα υψόμετρο.

  Μέσα από τους πλούσιους ελαιώνες και τα γέρικα πλατάνια, ξεφυτρώνουν εντυπωσιακά τα πανέμορφα αρχοντικά των Μηλεών, άγρυπνοι μάρτυρες της ιστορίας του χωριού. Δεν είναι τυχαίο που οι Μηλιές πρωτοστάτησαν στο Πήλιο κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Από εδώ κατάγονται ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Άνθιμος Γαζής, οι οποίοι υπήρξαν ιδρυτές της σχολής ‘Ψυχής Άκος’. Σήμερα, αυτή η σχολή λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, η περίφημη βιβλιοθήκη των Μηλέων, προικισμένη με σπάνιο ιστορικό υλικό της Ελληνικής Επανάστασης, και αποτελεί απαραίτητη στάση για τον ταξιδιώτη κάθε ηλικίας.

  Μηλιές Πηλίου

  Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών βρίσκεται στις Μηλιές του Πηλίου, 26 χλμ από την πόλη του Βόλου. Στεγάζεται σε κτήριο που ανεγέρθη το 1928 με έξοδα της Μηλιώτισσας Κρυσταλλίας Οικονομάκη, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου, δίπλα στην πλατεία του χωριού και στον ιστορικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών. Το κτήριο ανακαινίστηκε και απέκτησε δεύτερο όροφο το 1974, σε σχέδια του Μηλιώτη αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη.

  Η βιβλιοθήκη συνδέεται ιστορικά με τη Μηλιώτικη Σχολή – που ιδρύθηκε το 1815 – και αυτή με τη σειρά της με τις τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του πνεύματος και των γραμμάτων, τον Άνθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη.

  Το ιστορικό τμήμα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 3.355 παλαιά τυπωμένα βιβλία, καθώς και 116 χειρόγραφα, 1000 περίπου λυτά έγγραφα και αντικείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή.

  Παράλληλα με το ιστορικό τμήμα λειτουργεί και το σύγχρονο δανειστικό τμήμα, που διαθέτει 13.000 περίπου βιβλία και περιοδικά και εμπλουτίζεται τακτικά με νέα βιβλία.

  Σύντροφος στη διατήρηση της ιστορικής παράδοσης του χωριού αποτελεί και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού.

  Μηλιές Πηλίου

  Το Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Δημαρχείου και στεγάζει μια λαογραφική συλλογή, αποτέλεσμα έρευνας και συστηματικής εργασίας της κυρίας Ελένης Φαίη-Σταμάτη, που συγκέντρωσε υλικό σχετικό με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα έθιμα, τις ασχολίες και τη λαϊκή τέχνη και τις φορεσιές του Πηλίου.

  Ο ξυλογλύπτης, ο φαναρτζής, ο σιδεράς, ο πεταλωτής, ο κατασκευαστής καλντεριμιών είναι κάποια από τα επαγγέλματα που ασκούντο έως και πριν λίγα χρόνια, ή ασκούνται ακόμη σήμερα. Τα βότανα, τα υφαντά και κεντήματα, τα παραδοσιακά γλυκά, το ζύμωμα του ψωμιού και πολλές άλλες παραδοσιακές ασχολίες των γυναικών, όλα ζωντανεύουν μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή λαογραφική συλλογή. Το μουσείο έχει εκδώσει λεύκωμα με τίτλο «Μηλιές, κώμη του Πηλίου Όρους» έργο επίσης της κυρίας Σταμάτη, με πλήθος λαογραφικά στοιχεία για τις παραδοσιακές ασχολίες και μια πλήρη περιγραφή του Πηλιορείτικου γάμου.

  Οι Μηλιές επίσης συνδέονται και με το γνωστό τραινάκι του Πηλίου. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί μέσα από μια υπέροχη διαδρομή να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και να βιώσει το παρελθόν, παρέα με πολλές μυρωδιές λουλουδιών και βοτάνων χαρακτηριστικών του Πηλίου. Ο “Μουντζούρης” είναι στη διάθεση του επισκέπτη όλη τη θερινή περίοδο, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, με ένα δρομολόγιο καθημερινά στις 11 π.μ. από τα Άνω Λεχώνια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.visit-pilio.gr/

  http://truepelion.com/

  http://vivl-mileon.mag.sch.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here