Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΖιάκ Η έκλειψη - Χατζηγεωργίου Γιάννης

  Ζιάκ Η έκλειψη – Χατζηγεωργίου Γιάννης

  -

  Ζιάκ Η έκλειψη

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Το συγκεκριμένο βιβλίο ίσως αποτελεί το πρώτο που περνάει στα χέρια μου μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την έκδοσή του. Εμφανίστηκε μια σχετικά, αδιάφορη μέρα ενώ χάζευα την αρχική μου σελίδα στο facebook.Οι Εκδόσεις Anubis (που εγώ ακολουθώ για τα συνδρομητικά κουτιά της αλλά μην το πείτε πουθενά) μέσω ενός post, μας συστήνουν το νέο τους λογοτεχνικό παιδί και έτσι το βιβλίο έπεσε στην αντίληψή μου. Την ίδια κιόλας μέρα το παρήγγειλα από μια μεγάλη αλυσίδα με βιβλία μέσω του online store του και λίγες ώρες αργότερα βρισκόταν στα χέρια μου καθώς το εξώφυλλό του, μόνο αδιάφορη δεν με άφησε…

  Εκείνο το δειλινό, ο Έιζεν στεκόταν πίσω μου για πολλή ώρα, αλλά δε μιλούσε. Με περιεργαζόταν σιωπηλός, αναζητώντας τρόπο για να με παρηγορήσει.

  «Άμα μείνεις  μελαγχολική και δύσεις στον Άδη σημαίνει πως ξέχασες το όνομα που σου δώρισαν οι μούσες των ψυχών» μου είπε στοργικά.

  «Τι γυρεύεις εδώ, Έιζεν; Το ξέρεις πολύ καλά πως δεν έχω ανάγκη από κολακείες.»

  Ήμουν αρκετά διστακτική στην αρχή. Αρχικά φοβήθηκα ότι λόγω μεγέθους (160 σελίδες δεν είναι πολλές) θα υστερεί περιεχομένου και πλοκής. Ύστερα η περίληψη εάν και σου εξιτάρει την φαντασία, ήταν λίγο αδιάφορη την ίδια στιγμή και, όπως διαπίστωσα αφού τελείωσα το βιβλίο υστερούσε κατά πολύ ως προς το βάθος του βιβλίου.

  Την ημέρα λοιπόν που άνοιξαν οι ουρανοί και ενώ την επόμενη θα πραγματοποιόταν η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, εγώ βρισκόμουν καθισμένη στον καναπέ μου με τα μάτια μου χωμένα στην “Ζιάκ“.

  Το “Ζιάκ Η έκλειψη” είναι ένα δυνατό βιβλίο για την εξύμνηση του έρωτα. Εάν και τα βιβλία των τόσο λίγων σελίδων πλέον με φοβίζουν όπως ανέφερα και πιο πάνω, μήπως έχουν έλλειψη περιεχομένου και είναι δυσνόητα, ο κύριος Χατζηγεωργίου καταφέρνει να μου ανατρέψει αυτήν την άποψη. Στις 160 σελίδες του, ο συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο με τους νόμους του, τον χωροχρόνο του και του ήρωές του. Σου δίνει όσες πληροφορίες χρειάζεσαι ώστε να κατανοήσεις τον κόσμο και να τον αγαπήσεις.

  Λάτρεψα το γεγονός ότι δεν επικεντρώνεται στον απαγορευμένο έρωτα του Φύλακα για τον άνθρωπο. Το θέμα του βιβλίου είναι ως πού μπορεί να φτάσει μια ψυχή για να σώσει μια άλλη. Το πώς η δύναμη της αγάπης μπορεί να ελευθερώσει και να αναγεννήσει.

  Η γλώσσα του είναι επίτηδες επιτηδευμένη. Δεν μπορεί να περιμένεις από έναν Φύλακα Ψυχών να μιλάει με απλές, καθημερινές εκφράσεις! Ειδικά όταν υπερασπίζεται σθεναρά τις απόψεις και τα θέλω του!

  Επίσης, κάτι που με εξέπληξε και δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ (κακό marketing) είναι ότι το βιβλίο είναι εικονογραφημένο. Και όλοι ξέρουμε τον έρωτά μου με τα εικονογραφημένα μυθιστορήματα! Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ένα σκίτσο από την πολύ ταλαντούχα Νεφέλη Κατερινάκη (πράγμα που δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά στις καταχωρήσεις του βιβλίου online πράγμα που σαν καλλιτέχνη με θλίβει) με μια σκηνή που αναφέρεται αργότερα στο εκάστοτε κεφάλαιο. Το θεωρώ μια υπέροχη προσθήκη που σε βοηθάει να κατανοήσεις τον κόσμο όπως ακριβώς τον έχει φανταστεί ο συγγραφέας.

  Η μυθοπλασία του είναι ό, τι πιο άρτιο έχω δει σε τόσο μικρής έκτασης διήγημα. Σου εξηγεί τον κόσμο, τους νόμους, τους κανόνες και το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε η Ζιακ και εναντιώνεται τώρα για χάρη του Ουίλιαμ.  Έχει έντονες εικόνες και παραστατικές περιγραφές.

  Και ας μιλήσουμε για κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να περιγράψω την έκπληξή μου όταν η γραμματοσειρά αλλάζει και εγώ ξινίζω τα μούτρα μου καθώς σιχαίνομαι την εναλλαγή γραμματοσειρών στα μυθιστορήματα ΟΜΩΣ εξυπηρετεί έναν υπέροχο σκοπό. Μαθαίνουμε την ιστορία των ψυχών που η Ζιακ ακολούθησε σε όλη τη ζωή τους πριν τον Ουίλιαμ! Πράγμα που το βρίσκω υπέροχο και απίστευτα συγκινητικό. Εάν και για κάποιον λόγο οι ψυχές με τις οποίες “δέθηκε” η Ζιάκ για εμένα είναι καταραμένες (εάν διαβάσετε το βιβλίο θα καταλάβετε από πού προκύπτει ο χαρακτηρισμός) είναι τόσο μοναδική αναγνωστική εμπειρία!

  Επίσης θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στην επιμελήτρια του βιβλίου, κυρία Δώρα Γιακουμή, καθώς ήταν το πρώτο βιβλίο μετά από πολύ καιρό που δεν εντόπισα ορθογραφικό λάθος!

  Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο θρήνος μου για κάποιον χαρακτήρα (όνομα δεν θα πω, θα είναι spoiler) ήταν σπαρακτικός.

  Περίληψη: Ζιάκ Η έκλειψη Ζιάκ είναι το όνομά μου και στη γλώσσα των Φυλάκων σημαίνει έκλειψη του ήλιου.

  Ναι, είμαι ένας Φύλακας των Ψυχών, και αυτό που θα σας εκμυστηρευτώ είναι ότι ερωτεύτηκα έναν άνθρωπο· ήμουν, είμαι και θα είμαι για πάντα ερωτευμένη με τον Ουίλιαμ.

  Το αιώνιο δίλημμα ανάμεσα στο καθήκον και την επιθυμία μέσα από τα μάτια μιας Φύλακα που επιλέγει να παραβεί τους κανόνες και να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτα για έναν άνθρωπο.

  Μια διαφορετική θεωρία για την κοσμογονία σε μια μαγική ιστορία φαντασίας… ή ίσως όχι και τόσο.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ζιάκ Η έκλειψη

  Συγγραφέας: Γιάννης Χατζηγεωργίου

  Σελίδες: 160

  Εκδόσεις: Anubis

  ISBN: 9789606230530

  Έτος έκδοσης: Ιούνιος 2018

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here