Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Άλικο Βελούδο - Έλενα Τζαβάρα

  Άλικο Βελούδο – Έλενα Τζαβάρα

  -

  Άλικο Βελούδο

  Προσωπική άποψη: Δήμητρα Κωλέτη

  Το «Άλικο βελούδο», το τρίτο μυθιστόρημα της Έλενας Τζαβάρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΥΡΑ και στις τετρακόσιες σελίδες του φιλοξενεί μια ιστορία που, όπως αναγράφεται στον επίλογο, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

  Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο βιβλίο, το οποίο όμως διαβάζεται εύκολα μιας και η γραφή του είναι απλή, χωρίς υπερβολές που ίσως και να κούραζαν. Τα πρόσωπα της ιστορίας περνούν εποχές και καταστάσεις που στέκουν τροχοπέδη στις ζωές τους, καταστάσεις που παράλληλα διαμόρφωσαν την ψυχοσύνθεσή τους και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στις παροντικές, μα κυρίως στις μελλοντικές αποφάσεις τους.

  Άλικο: χρώμα βαθύ, έντονο όπως ο έρωτας, τα ανθρώπινα πάθη, μα και σκοτεινό όπως ο πόλεμος, οι κακουχίες του, η πείνα και ο θάνατος. Καταστάσεις και αισθήματα που προϊδεάζει το επίθετο του τίτλου και που τελικά κυριαρχούν στην πλοκή του αισθηματικού αυτού μυθιστορήματος.

  Άλικο Βελούδο – Έλενα Τζαβάρα

  Οκτώβρης του 1940 και η Πάτρα, η πόλη στην οποία η Άννα, ο άντρας της ο Στάθης, ο μικρός τους γιος και τα υπόλοιπα μέλη των δύο οικογενειών έχουν χτίσει τις ζωές τους, στενάζει κάτω από τον ζυγό των κατακτητών. Οι Ιταλοί, οι βομβαρδισμοί, το αλβανικό μέτωπο και οι κτηνωδίες των Γερμανών σ’ όλη τη χώρα και κυρίως στα κοντινά Καλάβρυτα, θα είναι όλα όσα θα συναντήσουν στην πορεία ζωής τους, με το άλικο του πολέμου και του θανάτου να τους συστήνεται και να τους βάζει με ρεαλισμό στις ιστορικές στιγμές της Κατοχής…

  Όταν ο πόλεμος τελειώσει, κουβαλώντας στην ψυχή τους εικόνες και ζοφερές μνήμες του πολέμου, θα κάνουν τα πάντα για να συνεχίσουν τις ζωές τους. Η Ιταλία, ο τόπος που θα δράσουν πλέον οι ήρωες, και τα νέα πρόσωπα που θα συναντήσουν εκεί, θα τους φέρουν κοντά στο άλικο του έρωτα και του πάθους… και αυτό θα κατορθώσει τελικά να τους απομακρύνει από τα στερεότυπα και τους καθωσπρεπισμούς της εποχής.

  «…μην αφήσεις να σε παρασύρουν τ’ ανθρώπινα λάθη και τα πάθη, με τα “καθώς πρέπει” που δηλώνουν μονάχα υπέρμετρο εγωισμό… Μην αρχίσεις να παρασύρεσαι με το DNA της κληρονομικότητας και τις λοιπές ανακρίβειες που είναι εντελώς ανασταλτικοί παράγοντες. Τα παιδιά δε γεννιούνται καθάρματα. Είναι αγνά και άδολα. Γαλουχούνται σωστά ή όχι, από τους ίδιους του γονείς τους».  

  Διαβάστε το! Θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά, με τις ανατροπές να σας εντείνουν το ενδιαφέρον για ανάγνωση.

  Περίληψη: Οκτώβριος 1940. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζεται από το μένος των κατακτητών στα χρόνια της κατοχής. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Πάτρα, στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και φθάνει μέχρι τα Αλβανικά σύνορα. Η Άννα, ο Στάθης, η Χριστίνα, ο Λάμπης, η Έρρικα και πολλοί ακόμη, θα δοκιμαστούν μέσα από τις φλόγες του πολέμου και την ανείπωτη κακουχία. Αγωνίζονται με τόλμη και αυτοθυσία να γλυτώσουν από τα βόλια του εχθρού.

  Με οδηγό την αγάπη, τη συμπόνια και την ενότητα, θα συνεχίσουν την πορεία τους στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής. Ωστόσο, η δύναμη της αγάπης είναι ικανή να απαλείψει τον πόνο, την απώλεια, την πείνα και τη δυστυχία στα δύσκολα χρόνια της κατοχής; Θα καταφέρουν όλοι μαζί ενωμένοι ν’ αφήσουν πίσω τις ζοφερές μνήμες του πολέμου και να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους, όπως πραγματικά τους αξίζει;

  Ανθρώπινα πάθη, περίεργες καταστάσεις, μία σχέση αγάπης, που μπλέκεται ακόμη και σε φόνο, δημιουργώντας το ασύλληπτο υφάδι μιας ιστορίας στο χρώμα, άλικο βελούδο, αφού η ζωή θριαμβεύει πάντα όταν τη ζεις στο έπακρο με την ψυχή ντυμένη μ’ αυτή την απόχρωση… Το ταξίδι συνεχίζεται με ρότα τις μεγαλύτερες πόλεις Ιταλίας και Σικελίας, για να ζήσει ο κάθε αναγνώστης μαζί με τους ήρωες συγκινητικές στιγμές, απρόβλεπτα γεγονότα και συναρπαστικές εξελίξεις…

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Άλικο Βελούδο

  Συγγραφέας: Έλενα Τζαβάρα

  Εκδόσεις: Αύρα  http://www.avrabooks.gr/

  ISBN: 978-960-7937-41-4

  Ημ. Έκδοσης: 10/2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here