Η «Αφοσίωση» είναι το νέο κοινωνικό βιβλίο του συγγραφέα Μάρκο Μισιρόλι. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Η μετάφραση ανήκει στην Μαρία Οικονομίδου.
Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Ο Κάρλος και η Μαργκερίτα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζουν και εργάζονται στο Μιλάνο. Ο Κάρλος, πέρα από καθηγητής Πανεπιστημίου, είναι και συγγραφέας δημιουργικής γραφής και η Μαργκερίτα είναι κτηματομεσίτρια, αν και τ’ όνειρό της ήταν να διακοσμεί εσωτερικούς χώρους.
Το ζευγάρι φαινομενικά θεωρείται πετυχημένο και ευτυχισμένο και θα ήταν εάν…
Όλα ξεκίνησαν με μια «παρεξήγηση», με αμφιβολίες, με προειδοποιήσεις από τον Πρύτανη που, άραγε, θα πιάσουν τόπο; Είναι κοινό μυστικό στους κύκλους του συναδελφικού περιβάλλοντος του Κάρλος οι «περιπέτειές» του. Μια υποτιθέμενη προδοσία γίνεται ένα ισχυρό άλλοθι για φαντασιώσεις…
«Με ακολούθησε η γυναίκα σου».
«Η γυναίκα μου».
«Μέχρι εδώ». Η Σοφία τον κοίταξε: «Κύριε καθηγητά;» Εκείνος κοίταζε την είσοδο της αίθουσας.
«Νομίζω πως είναι στο προαύλιο».
Ο Κάρλο Πεντεκόστε πλησίασε στο παράθυρο και αναγνώρισε τη Μαργκερίτα από το μοβ παλτό που φορούσε απ’ τη δεύτερη μέρα της άνοιξης. Είχε καθίσει στο τοιχάκι και διάβαζε ένα βιβλίο, για ακόμα μια φορά Νεμιρόφσκι, καθόταν πάνω στο ένα της πόδι και το ελεύθερο χέρι της ήταν ακουμπισμένο στο σακίδιό της. Ήταν τέλη Μαρτίου και μια απρόσμενη καταχνιά είχε πέσει στο Μιλάνο.
Αυτή τη φορά το μήλο της έριδος είναι μια επίδοξη φοιτήτρια δημιουργικής γραφής, η Σοφία.
Η «Αφοσίωση» του Μισιρόλι είναι ένα βιβλίο που καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο και άκρως ευαίσθητο θέμα: αυτό της απιστίας. Με τρόπο που δεν αφήνει τον αναγνώστη ασυγκίνητο. Στα πρόσωπα του βιβλίου βλέπει δικές του αδυναμίες. Οι ήρωες περνούν μέσα από πειρασμούς, η σχέση τους διαβρώνεται μέρα τη μέρα. Η αγάπη τους θα είναι δυνατή να περάσει κι αυτόν τον σκόπελο;
«Ήρθες στ’ αλήθεια ως εδώ για».
«Ήρθα επειδή ήρθα». Του έδειξε το ρολόι και τον προέτρεψε να βιαστεί, εκείνος της χαμογέλασε κι άρχισε να προχωράει.
Μόλις τον είδε να εξαφανίζεται πέρα από τη μεγάλη σκάλα, η Μαργκερίτα ακούμπησε στη γυάλινη πόρτα και κατέβασε το κεφάλι. Γιατί δεν είχε το θάρρος να πάει μαζί του ως την τάξη; Γιατί δεν είχε τα κότσια, όπως έλεγε η μητέρα της, να περάσει εκείνη την είσοδο και να κατευθυνθεί προς εκείνη την τουαλέτα; Και τώρα γιατί έτρεμε;
Σκέψεις περί αγάπης σε διάφορες έννοιες, περί μονογαμίας και πάθους. Τι ρόλο παίζουν οι πειρασμοί; Κι αν τελικά αποτύχεις;
Θα καταφέρει η Μαργκερίτα, παρά την ψυχική της οδύνη και τη συναισθηματική της «κόλαση» να δώσει άφεση αμαρτιών στον Κάρλος; Θα αντέξει η αγάπη τους παρά το μελανό σημάδι του τρίτου προσώπου;
Εύλογη η ερώτηση που έθεσε η Μαργκερίτα στον εαυτό της: «Τι είναι η αφοσίωση;»
Η «Αφοσίωση» είναι ένα αιχμηρό βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ενδόμυχες επιθυμίες και ανησυχίες των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, ένα κοινωνικό βιβλίο που καταπιάνεται με θέματα γύρω από την πίστη, το γάμο, τη σχέση αλληλεξάρτησης ενός ζευγαριού. Όλα αυτά με φόντο τη μαγευτική πόλη του Μιλάνου. Αλήθεια, τι γίνεται όταν περνάμε τις κόκκινες γραμμές; Μπορούμε άραγε να επιστρέφουμε στην αφετηρία; Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται και πόσα αποθέματα υπομονής;
Απιστία σημαίνει πίστη στον εαυτό σου; Το να είσαι πιστός σε μια αγάπη σε οδηγεί στη δέσμευση;
Τώρα η «Αφοσίωση» και τ’ αρνητικά της: με κούρασε απίστευτα στην ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ότι δεν ήταν χωρισμένο σε κεφάλαια. Λίγο έλειψε να το παρατήσω στη μέση αλλά, μιας που είμαι ψυχαναγκαστική, ήθελα να μάθω το φινάλε της ιστορίας και να δω όλα τα στάδια των ηρώων. Αν και δεν κατάφερα να δεθώ όσο θα ήθελα με τους χαρακτήρες, να αφουγκραστώ τις εσωτερικές τους φωνές.
Η «Αφοσίωση» έχει μεταφερθεί στην πλατφόρμα του Netflix με εύρος έξι επεισοδίων. Την πρώτη εβδομάδα προβολής της βρέθηκε στο ΤOP 10 των πιο δημοφιλών σειρών της πλατφόρμας.
Περίληψη: Ο Κάρλο, ο ανασφαλής καθηγητής δημιουργικής γραφής, και η δυναμική μεσίτρια Μαργκερίτα είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι λίγο μετά τα τριάντα. Γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Μοιάζουν ακόμα και στην ήρεμη ανησυχία τους. Είναι ερωτευμένοι, αλλά τελευταία οι επιθυμίες τους αρχίζουν να ξεφεύγουν από τα όρια της κρεβατοκάμαράς τους: ο Κάρλο γοητεύεται από την ιδιαίτερη ομορφιά της νεαρής φοιτήτριάς του Σοφία, και η Μαργκερίτα αφήνεται στα δυνατά χέρια του φυσιοθεραπευτή της, Αντρέα.
Θα μπορούσε άραγε η απόκτηση ενός διαμερίσματος λουσμένου σε ένα ιδιαίτερο φως, στην καρδιά του Μιλάνου, να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση στον γάμο τους και να έρθουν πιο κοντά; Mια δυνατή ιστορία που φέρνει τους αναγνώστες αντιμέτωπους με σκληρά ερωτήματα: «Τι είναι η αφοσίωση; Μήπως έχει δίκιο η Μαργκερίτα όταν αναρωτιέται αν απιστία σημαίνει πίστη στον εαυτό σου;».
Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Αφοσιώση (Fedeltà)
Συγγραφέας: Marco Missiroli
ISBN: 978-618-02-2313-2
Σελίδες: 336
Ημερομηνία έκδοσης: 9/2/2023
Εκδόσεις: Μίνωας
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ