Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Camera Obscura – Βάνια Σύρμου

  -

  Από τις Εκδόσεις Ιωλκός κυκλοφορεί το βιβλίο της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Βάνιας Σύρμου «Camera Obscura».

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια συλλογή σαράντα διηγημάτων μικρής ή λίγο μεγαλύτερης έκτασης. Ο τίτλος του βιβλίου προκύπτει από το ομώνυμο διήγημα της συλλογής, που στα ελληνικά σημαίνει σκοτεινός θάλαμος.

  Οι ήρωες των διηγημάτων, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, βασανισμένοι από τη ζωή. Η γραφή της κυρίας Σύρμου απλή αλλά όχι απλοϊκή. Πετυχαίνει τη δημιουργία έντονων, ζωντανών εικόνων στον αναγνώστη. Του ξυπνά αναμνήσεις, του φέρνει στην επιφάνεια ξεχασμένες αγάπες, τον παρακινεί να πραγματοποιήσει όνειρα ξεχασμένα στο συρτάρι.

  Αυτή η μικρή ρωγμή στον τοίχο θα μου λείψει. Μόνο σε σένα το λέω. Είναι η πρώτη εικόνα της ημέρας όταν ανοίγω τα μάτια και η τελευταία τη νύχτα, όταν δε λέει να με πάρει ο ύπνος. Κάθομαι ώρα και την κοιτώ παρατηρώντας τις μικρές διακλαδώσεις της και το ελαφρύ σκάσιμο του σοβά, που αντιστέκεται αθόρυβα σαν να μη θέλει να μαρτυρήσει τη φθορά του. 

  Οι χαρακτήρες των ηρώων της ποικίλουν. Ο αναγνώστης, παρακολουθώντας τη ζωή τους, σίγουρα θα βρει ομοιότητες με κάποιους από αυτούς. Μέσα από τις ιστορίες της, η συγγραφέας κάνει μνεία στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική, τη μουσική και το θέατρο. Στις τέχνες, που κατευνάζουν τις ανταριασμένες ψυχές. 

  Ανοίγεις την πόρτα και βγαίνεις έξω. Κοιτάς ένα γύρο και τότε τη βρίσκεις συντροφιά με το νεαρό βιολιστή που μελετά στο μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου της διπλανής πολυκατοικίας. Η μουσική του φτάνει στ’ αυτιά σου σαν προσευχή για τη ζωή που τώρα δοκιμάζεται. Ζηλεύεις τη δύναμή της.

  Κάποια από τα διηγήματά της αναφέρονται στην περίοδο του εγκλεισμού μας εξαιτίας της πανδημίας. Ο ψυχισμός των ηρώων αυτών των ιστοριών μάς φέρνει στον νου την πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι μας βιώσαμε και που οι επιπτώσεις της έχουν εντυπωθεί μέσα μας. Ενδεχομένως όλα τα διηγήματα να έχουν γραφτεί εκείνη τη δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο. 

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στους αναγνώστες, ακριβώς όπως και η ζωή.

  Περίληψη: Κομβικές στιγμές της ζωής των ηρώων φωτίζονται, όταν εκείνοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους αδιέξοδα. Στιγμές συντριβής και διλημμάτων αλλά κι εσωτερικής κατάφασης και αποκαλυπτικής διαύγειας. Ο έρωτας, η αγάπη, οι ενοχές, η απώλεια, η μοναξιά, τα γηρατειά, ο θάνατος, η προδοσία· συνθέτουν το καλειδοσκοπικό σύμπαν στο οποίο ζουν και δοκιμάζονται τα πρόσωπα των ιστοριών αυτών. Η καθημερινότητά τους προβάλλεται συχνά αντεστραμμένη, με αναπαραστατική όμως ακρίβεια, πλούσια χρώματα και την ανάλογη προοπτική, όπως θα την έβλεπε κανείς μέσ’ από το φακό μιας camera obscura, επιτρέποντας στον αναγνώστη ν’ ανασυνθέσει στον καμβά της ζωής τη θαυμαστή πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και στη συνέχεια να προσπαθήσει να την κατανοήσει.

  Στοιχεία βιβλίου

  Camera Obscura - Βάνιας Σύρμου Τίτλος: Camera Oscura

  Συγγραφέας: Βάνια Σύρμου

  Εκδόσεις: Ιωλκός 

  ISBN: 978-960-640-121-3

  Σελίδες: 176

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ