Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Σειρές: Ελληνική Λογοτεχνία Το δέντρο του Άραϋ - Μανώλης Σιμιτσάκης

  Το δέντρο του Άραϋ – Μανώλης Σιμιτσάκης

  -

  To δέντρο του Άραϋ

  Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

  Τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα και με μια ποιητική απόδοση, το πρώτο μέρος της τριλογίας “Το Δέντρο του Άραϋ” χτίζει τα θεμέλια για ένα ταξίδι στο άγνωστο, μέσα από μυστικιστικά μονοπάτια μαγείας και δοξασίας και με μια δόση θλίψης και γλυκόπικρου αποχωρισμού, που είμαι σίγουρη ότι δεν έχω ξανακάνει.

  Το “Συναίσθημα” σου δίνει αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος: συναίσθημα. Ισορροπώντας ανάμεσα στον υλικό και τον άυλο κόσμο, με φανερή την έρευνα του συγγραφέα πάνω στο κομμάτι του μεταφυσικού.

  Το δέντρο του Άραϋ – Μανώλης Σιμιτσάκης

  Το βιβλίο ξεκινάει με μια κηδεία, και μας δίνει την τέλεια ευκαιρία για να μας ξεναγήσει ο συγγραφέας στο Βίλβετ, τον κόσμο που έχει φτιάξει για τη μετά θάνατον ζωή. Και από εκεί ξεκινάει μια ιστορία ιδιαίτερη και μοναδική.

  Πού πήγε εκείνη η καταραμένη σελίδα;

  Πού πήγε εκείνη η άγια σελίδα;

  Ίσως να την πήρε ο άνεμος,

  Ίσως την πότισε το νερό

  Η γραφή είναι λυρική. Έχει πολλά κομμάτια ποίησης που αποδίδονται σαν μικρές προοικονομίες ή σαν εσωτερικές σκέψεις των ηρώων. Η σχέση μου με την ποίηση δεν είναι ιδιαίτερα καλή και, για να πω την αλήθεια, προτιμώ πιο “σκοτεινή” ποίηση, αλλά μου άρεσε αρκετά η απόδοση του συγγραφέα και έκανε το ύφος του κειμένου ακόμα πιο ιδιαίτερο και μοναδικό.

  Το βιβλίο είναι σωστά δομημένο. Αποτελεί ιδανική αρχή σαν μέρος τριλογίας, δίνοντας στον αναγνώστη την απαραίτητη αρχή για να εντρυφήσει στον κόσμο του Βίλβετ, αλλά και να δημιουργηθεί η απαραίτητη ένταση και τα ερωτηματικά για να ακολουθήσεις το ταξίδι των ηρώων.

  Το δέντρο του Άραϋ – Μανώλης Σιμιτσάκης

  Θα σας πω τώρα τι μαγικό έχει το βιβλίο. Δεδομένου ότι αγγίζει ένα ευαίσθητο κομμάτι όπως αυτό της ζωής μετά θάνατον και ο καθένας έχει άλλες απόψεις σχετικά με το θέμα, είναι πολύ ωραίο το γεγονός ότι δεν προσβάλλει τα δικά σου πιστεύω. Μέσω της γραφής του δεν προσπαθεί να σου επιβάλλει την άποψή του, αλλά σου δείχνει έναν άλλο κόσμο χωρίς να θίγει τα πιστεύω σου, πράγμα το οποίο εκτίμησα πολύ.

  Θα ταίριαζε ένα μικρό αεράκι να κινεί πέρα δώθε τα ασημένια φύλλα του τεράστιου, για τα ανθρώπινα δεδομένα, δέντρου. Το δέντρο του Άραϋ, όπως το έλεγαν. Αλλά στο Βίλβετ δεν υπάρχει άνεμος.

  Ο κόσμος είναι καλά δομημένος, όπως προανέφερα, χωρίς κενά, η δουλειά του συγγραφέα φαίνεται, γεμάτο φαντασία, μυστήριο και μια απειλή που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των ηρώων σαν εκκρεμές.

  Η ιστορία εξελίσσεται ανάμεσα στον πραγματικό και τον φανταστικό κόσμο με ορατές τις εναλλαγές, χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη.

  Το φινάλε είναι κομβικής σημασίας και αφήνει τον αναγνώστη να διψάει για περισσότερα!

  Περίληψη: «Πέθανα για μερικές ημέρες. Και όλα όσα έζησα εκεί επιστρέφουν. Βλέπω κάθε νύχτα στον ύπνο μου τις ψυχές του Βίλβετ να με καλούν. Και πρέπει να γυρίσω πίσω… Εγώ και μερικοί ακόμη που κάποτε πεθάναμε…» εξηγεί η νεαρή Μαρία στον συνομήλικο φίλο της Γιώργο, στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Συναίσθημα». Ένα βράδυ ήταν αρκετό για να γνωρίσει τη μαγική υπόσταση της ανθρώπινης ψυχής, την πραγματική ανθρώπινη δύναμη πέρα από κάθε θεό, μέσω του θανάτου της. Μερικές ημέρες ως ψυχή ήταν αρκετές για να καταλάβει πως ο θάνατος δεν είναι παρά μια μεταμόρφωση, ένα στάδιο που μεταφέρει τις ψυχές των ανθρώπων στα φύλλα του Δέντρου τού Άραϋ, στην απέραντη ύπαιθρο των ψυχών, το Βίλβετ. Και πόσο λατρευτή η φύση που τους αγκάλιαζε…

  Τι ήταν όμως αυτό που την ανέστησε; Για ποια αρχαία δύναμη καλούν την ίδια και άλλους πρωταγωνιστές ξανά πίσω; Μπορεί κανείς να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο κόσμους και να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, σωματικά – φυσικά – ψυχικά, για να νιώσει ελεύθερος ξανά; Η μάχη μεταξύ της λογικής και των συναισθημάτων, του θεϊκού στοιχείου και της στεγνής πραγματικότητας δεν ήταν ποτέ καθορισμένη. Μήπως είναι όλα ένα τελικά;

  Μια πολυδιάστατη τριλογία βιβλίων αναζήτησης και περιπέτειας που θα θέσει τα πιο σημαντικά ερωτήματα της ζωής με τον πιο φυσικό τρόπο στον αναγνώστη. Υλικός και πνευματικός κόσμος γίνονται ένα, εκεί που η μαγεία δεν ανήκει σε απόκρυφα βιβλία και στους λίγους, αλλά στην κρυφή δύναμη της ψυχής. Του Συναισθήματος, της Πίστης και της Φαντασίας.

  Κι ο θάνατος το τέλος δεν είναι…

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Συναίσθημα (Το δέντρο του Άραϋ, #1)

  Συγγραφέας: Μανώλης Σιμιτσάκης

  Σελίδες: 284

  Εκδοτικός οίκος: Λυκόφως

  ISBN: 9786188048843

  Ημερ/νία έκδοσης: 20/07/2013

  Επιμέλεια κείμενου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here