Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Εκδοτικοί Οίκοι Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

  Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

  -

  Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι

  Στα πλαίσια των βιβλιοεξερευνήσεών μας, προτείνουμε να διαβάσετε κάτι από τις Εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι. Με χαρά, σήμερα μαζί μας

  Συνέντευξη

  Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την ίδρυση του εκδοτικού σας οίκου;

  Μ.Κ. Δεν κρύβεται μόνο μία ιστορία, αλλά πολλές. Για την ακρίβεια «Κάθε φορά… μια ιστορία», όπως είναι και ο πρώτος τίτλος που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι. Αλλά αν πρέπει να βρούμε κάτι πίσω από την ίδρυση, θα λέγαμε πως είναι η αγάπη για τη δημιουργία και τη φαντασία.

  Κάνατε όνειρα για την πορεία σας;

  Μ.Κ. Ακόμα κάνουμε, και πολλά μάλιστα. Γιατί όπως λέει και το αγαπημένο μας μότο: «Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις!»

  Εκδόσεις Κίτρινο ΠατίνιΤι συναισθήματα σας έχει αφήσει όλο αυτό το ταξίδι ως σήμερα;

  Μ.Κ. Τη γλύκα και την ομορφιά που έχει μια παιδική ψυχή. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι το ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών εκτός από αθωότητα;

  Προωθείται η φιλαναγνωσία σε όσους ασχολούνται με τις εκδόσεις;

  Μ.Κ. Για μας, η προώθηση της Φιλαναγνωσίας και της Φαντασίας είναι δύο «φ» που πάνε μαζί. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η φαντασία θα έπρεπε να αποτελεί κύριο μάθημα στα σχολεία, όμως όχι χωρίς ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση, φαντασία, κριτική σκέψη και γνώση είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για έναν καλύτερο κόσμο.

  Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για την επιτυχία του κάθε εκδοτικού;

  Μ.Κ. Νομίζω πως είναι τα ίδια στοιχεία που χρειάζεται κάθε εγχείρημα για να πετύχει: ψυχή και πάθος.

  Εκδόσεις Κίτρινο ΠατίνιΠέρα από τα βιβλία σας, ποιων εκδόσεων τα βιβλία θα βρει κάποιος στη βιβλιοθήκη σας;

  Μ.Κ. Στην Ελλάδα υπάρχουν, ευτυχώς, πάρα πολλοί εκδοτικοί οίκοι και η βιβλιοπαραγωγή είναι τεράστια. Οπότε, διαμάντια μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε όλους τους οίκους κι εμείς προσπαθούμε να συλλέξουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

  Πόσο βελτιώνει την καλή εκδοτική λειτουργία ο υγιής ανταγωνισμός;

  Μ.Κ. Δεν πιστεύουμε στον ανταγωνισμό, αλλά στη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη. Και ευτυχώς, στον εκδοτικό κόσμο τουλάχιστον, αυτά τα στοιχεία επικρατούν. Όπως και οι άνθρωποι, οι υγιείς επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι «νησιά» χωρίς γέφυρες επικοινωνίας.

  Ξεχωρίζετε κάποια συνεργασία που σας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις;

  Μ.Κ. Κοιτάξτε, με τη σύζυγό μου έχουμε συντονίσει αρκετά εργαστήρια μυθοπλασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οπότε, με βεβαιότητα θα σας απαντούσα πως η συνεργασία με τα παιδιά είναι απείρως απολαυστικότερη από αυτή που μπορεί να έχει κανείς με οποιονδήποτε ενήλικα.

  Με ποια ευχή στο αναγνωστικό σας κοινό και τους φίλους του site των Θεματοφυλάκων Λόγω Τεχνών θέλετε να κλείσουμε;

  Μ.Κ. Με την ευχή να μην ξεχάσουν ποτέ τα παιδιά που υπήρξαν κάποτε!

  Εκδόσεις Κίτρινο ΠατίνιΟ Μάνος Κρόκος για πολλά χρόνια εργάστηκε σαν διευθυντής παραγωγής σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και ως art director στον χώρο της διαφήμισης. Με την εισαγωγή του διαδικτύου στον χώρο της επικοινωνίας, εφάρμοσε συνδυαστικά τις σπουδές του στη γραφιστική, τη φωτογραφία και τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά στην ανάπτυξη ιστοτόπων, διαδικτυακών, αλλά και ψηφιακών εφαρμογών.

  Τα τελευταία χρόνια έγραψε και υλοποίησε εκπαιδευτικές διαδραστικές εφαρμογές, παραμύθια και ψηφιακές εκδόσεις, που κυκλοφορούν σε περισσότερες από οκτώ γλώσσες.

  Με τη σύντροφό του Λιάνα Δενεζάκη, δημιούργησαν το παιγνιώδες εκπαιδευτικό υλικό «Παραμυθοκάρτες», με στόχο να δείξουν στα παιδιά έναν διασκεδαστικό τρόπο να επινοούν δικές τους αφηγήσεις. Μαζί έφτιαξαν τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, προκειμένου να δώσουν σε γονείς και εκπαιδευτικούς εργαλεία που θα αναπτύξουν τον περιγραφικό και αφηγηματικό λόγο των παιδιών, τη δημιουργική φαντασία, την ενσυναίσθηση, την αγάπη για το διάβασμα και την κριτική σκέψη. Η ανταπόκριση που βρήκαν σε αυτό τους το εγχείρημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τους έκανε να θέλουν να επεκταθούν στον χώρο των εκδόσεων. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 6 διαφορετικά σετ Παραμυθοκαρτών, ενώ ένα από αυτά έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα αγγλικά, ενώ αναμένουμε την κυκλοφορία τους και σε άλλες γλώσσες. Παράλληλα, έχει εκδοθεί κι ένα παραμύθι. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν και νέα βιβλία από τις εκδόσεις τους.

  Αρκετά συχνά επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να συντονίσει εργαστήρια μυθοπλασίας και να έρθει σε επαφή με τους μικρούς αναγνώστες του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@kitrinopatini.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here