Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Καινούρια Πόλη - Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  Καινούρια Πόλη – Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  -

  Καινούρια Πόλη

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αν και έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ξεκινώντας την έκδοσή τους από το 1993, δυστυχώς για μένα δεν τον είχα διαβάσει, και μόλις πριν λίγο καιρό γνώρισα τη γραφή του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, διαβάζοντας το βιβλίο του “Καινούρια πόλη” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’90. Μαζί με τους ήρωες του βιβλίου, ο αναγνώστης θυμάται πολιτικά γεγονότα και καταστάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Ένα μυθιστόρημα με λιτή γραφή. Τίποτα το περιττό δεν θα συναντήσει ο αναγνώστης που θα τον κουράσει.

  Καινούρια Πόλη

  Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου ο Μανόλης, με σπουδές φιλολογίας και διδακτορικό στη φιλοσοφία. Αφήνει τη Σουηδία όπου ζει τα τελευταία χρόνια με τον σύντροφό του Σβεν για να επιστρέψει στην Ελλάδα να συμπαρασταθεί στη μητέρα του, που μόλις έχει χάσει τον σύντροφό της.

  Εγώ βλέπω με τα ταπεινά μου μάτια ότι αλλάζει η Ελλάδα, πέφτει χρήμα, ανοίγουν δουλειές. Είδα κι εκείνη την κυρία Γιάννα να πετάγεται ψηλά που πήραμε τους Ολυμπιακούς και είπα μέσα μου, μπράβο αυτό είναι, μπορεί εμένα να μη μου λέει κάτι ο αθλητισμός αλλά σίγουρα είναι καλό για τη χώρα μας.

  Ένα μυθιστόρημα που αντικατοπτρίζει απόλυτα την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’90. Οι ήρωές του θα μπορούσαν να είναι πρόσωπα υπαρκτά και όχι πρόσωπα μυθοπλασίας. Ένα βιβλίο που θα μας θυμίσει έντονα τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στην οικονομική κρίση και στην εποχή των μνημονίων.

  Έτρεξε με αγωνία στο σπίτι και άνοιξε να δει ποιος άλλος μεγάλος είχε πεθάνει. Αυτή τη φορά ήταν ο Ελύτης, ο ποιητής. Όπως το συνήθιζε με τους πολιτιστικούς του θρήνους, άρχισε να κλαίει γοερά μέσα στο σπίτι, αφορμή ζητούσε. Γιατί όμως ολόλυζε, τι του κάλυπτε και τι του αποκάλυπτε ο ποιητής;

  Θα κάνουν και οι δυο ένα νέο ξεκίνημα στην Αθήνα. Εκείνος θα μείνει μόνος του στην Πλάκα και η μητέρα του στο σπίτι της ηλικιωμένης θείας της στο Παγκράτι.

  Μυστικά, φόβοι, απογοητεύσεις, θα βγουν στην επιφάνεια καθώς οι ήρωες προσπαθούν να εκπληρώσουν όνειρα και επιθυμίες σε μια νέα πόλη. Όλα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό μιας Ελλάδας που αλλάζει εν όψει των Ολυμπιακών αγώνων, που ζει με δανεικά, ακολουθεί το πρότυπα ζωής που επιβάλλουν τα περιοδικά και ρισκάρει στο Χρηματιστήριο.

  Τον διάβαζε αρκετά, ειδικά στη Σουηδία, αναζητούσε στην ποίησή του ένα μικρό χαμένο κομμάτι της πατρίδας, αλλά ποτέ δεν είχε ταυτιστεί με κάτι περισσότερο από τη βαρυφορτωμένη του λεξιλαγνεία.

  Μπορεί να άργησα να ανακαλύψω τη γραφή του Θεόδωρου Γρηγοριάδη αλλά μου ταιριάζει τόσο πολύ που σύντομα θα βρεθεί στα χέρια μου κάποιο άλλο βιβλίο του.

  Περίληψη. Καινούργια πόλη, όµως πόσο καινούργια ζωή;

  Δεκαετία του ενενήντα, ο Μανόλης και η µάνα του, η Μαργαρίτα, αναζητούν µια νέα αρχή και ένα καταφύγιο. Έρχονται από τα βόρεια για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε µια πρωτεύουσα που αλλάζει, που γιγαντώνεται µε εύκολο χρήµα και χρηματιστήριο, µε εισαγόμενο lifestyle, προσφέροντάς τους αρκετές ευκαιρίες αλλά και απογοητεύσεις.

  Η ελαφρόμυαλη µάνα και ο «πλατωνιστής» γιος, δεµένοι µε ένα σκοτεινό µυστικό, θα δώσουν τις µάχες άλλοτε µέσα στον κοινωνικό τους περίγυρο και άλλοτε µέσα στο προσωπικό τους κελί, απόκοσµοι και απροσάρµοστοι, ώσπου να βρει ο καθένας την προσωπική του λύτρωση και τη θυσία.

  Το µυθιστόρηµα, δραµατικό και κωµικό, προσπαθεί να ψυχογραφήσει την εσωτερική διαµάχη των ηρώων σε σχέση µε τους άλλους, αλλά και µε την ίδια την πόλη, που τους επιβάλλεται όχι µόνον ως δραµατικό παρόν, αλλά και ως ιστορικό παρελθόν.

  Ένα µυθιστόρηµα που µεταφέρει το κλίµα και την ένταση µιας δεκαετίας που θα καθορίσει και τις επόµενες.

  Καινούρια ΠόληΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Καινούρια Πόλη

  Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  Σελίδες: 304

  Εκδόσεις : Πατάκη

  ISBN: 9789601672434

  Ημ. Έκδοσης: 10/05/17

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here