Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023
More

  La caverne aux livres

  -

  Ανακαλύψτε ένα ξεχωριστό και άτυπο σύμπαν όπου η ευχαρίστηση της ανάγνωσης γίνεται ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια σπηλιά βιβλίων… Ένα μοναδικό βιβλιοπωλείο το La caverne aux livres στη Γαλλία μέσα σ’ ένα παλιό βαγόνι τρένου. Στο Ωβέρ-συρ-Ουάζ, μια γαλλική κοινότητα στο νομό του Βαλ-ντ’Ουάζ, στη διοικητική περιοχή της Ιλ-ντε-Φρανς.

  Γράφει η Χαρά Δελλή

  Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο. Ένα μελλοντικό -γιατί όχι;- Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

  Σε μια πρώην αίθουσα εμπορευμάτων στο Auvers-sur-Oise (Val d’Oise) υπάρχουν σταθμευμένα βαγόνια για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά, μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα βιβλιοπωλείο που ονομάζεται La Caverne aux livres.

  Το 1989, ο πρώην δημοσιογράφος Philippe Ferry ίδρυσε αυτό το βιβλιοπωλείο στην πρώην αγορά του Auvers-sur-Oise. Μακριά από ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο, έχει εγκατασταθεί μέσα σε τρία πρώην ταχυδρομικά βαγόνια. Ο Antoine Ferry, ο γιος του, ανέλαβε τη δραστηριότητα του πατέρα του στις αρχές της χιλιετίας.

  Μια βιβλιοσπηλιά, ιδιοκτησία για περισσότερα από τριάντα χρόνια της οικογένειας Ferry, που αγοράστηκε το 2017 από το δημαρχείο. Ακολούθησαν μια σειρά από εργασίες και ανακαινίσεις για μεγαλύτερη ορατότητα και ελκυστικότητα. Το βιβλιοπωλείο αποτελείται κυρίως από μεταχειρισμένα βιβλία.

  Στο εσωτερικό του, τα ντουλάπια και τα καθίσματα, που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή για την ταξινόμηση αλληλογραφίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φιλοξενούν πολλά βιβλία και αντικείμενα.

  Απ’ το καλοκαίρι του 2020, η Isabelle Mézières, η δήμαρχος του Auvers-sur-Oise συνέταξε έναν φάκελο για να χαρακτηριστούν όλα αυτά τα βαγόνια ως ιστορικά μνημεία. Έστειλε αίτημα στην Unesco να κάνει την πολιτιστική αυτή διαδρομή, το ονομαζόμενο «το μονοπάτι των ζωγράφων» μια παγκόσμια κληρονομιά. Δεν το έχει καταφέρει ως τώρα.

  Έτσι κι αλλιώς, το Auvers-sur-Oise είναι γνωστό ως το χωριό των ζωγράφων. Ο Van Gogh, ο Daubigny, ο Corot, ο Morisot, ο Pearce, ο Renoir, ο Douanier Rousseau, ο Pissarro ή ακόμα και ο Cézanne έμειναν εκεί και εμπνεύστηκαν από αυτό στους πίνακές τους.

  La caverne aux livres

  1, Place de la Gare,

  Auvers-sur-Oise,

  95430

  France

  (Ανοιχτά κάθε Πέμπτη & Παρασκευή 14:00-18:00,

  Σαββατοκύριακα και αργίες 11:00-18:00)

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ