Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Πάρκο Γκόρκι - Μετρό Μόσχας

  Πάρκο Γκόρκι – Μετρό Μόσχας

  -

  Πάρκο Γκόρκι – Μετρό Μόσχας

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το πάρκο Γκόρκι ανταγωνίζεται επάξια σε αρχιτεκτονική και υποδομές τόσο το Hyde Park του Λονδίνου, όσο και το Central Park της Νέας Υόρκης. Παίρνοντας το όνομά του από τον διάσημο συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το μυθιστόρημα “Γκόρκι Παρκ” του Κρουζ Σμιθ, στο οποίο βασίστηκε και το ομώνυμο επιτυχημένο κινηματογραφικό έργο.

  Το πάρκο απλώνεται κατά μήκος το ποταμού Μόσχοβα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ιδανικό για παιδιά ενώ το δεύτερο μέρος του περίφημου πάρκου απαρτίζεται από κήπους και κτίρια περιορισμένης πρόσβασης.

  Το κεντρικό πάρκο πολιτισμού και αναψυχής Γκόρκι άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1928, ενώ το 2011 υποβλήθηκε σε ολοκληρωτική ανακαίνιση.

  Το πάρκο μεταμορφώθηκε σημαντικά και τώρα προκαλούν χαρά στους επισκέπτες το πράσινο γκαζόν, τα όμορφα καλλωπισμένα μονοπάτια για περιπάτους, καθώς και μια πληθώρα εγκαταστάσεων τέχνης και πολλές περιοχές για υπαίθριες δραστηριότητες.

  Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του ποταμού, να νοικιάσει ποδήλατο, να πάει σε θερινό κινηματογράφο, να ακούσει συναυλία και να φάει κάτι. Ή απλώς να κάνει ηλιοθεραπεία στο γρασίδι, ειδικά αν καταφέρει να βρει μια ελεύθερη ξαπλώστρα. Το πάρκο Γκόρκι εύκολα θα γίνει το ιδανικό μέρος για την καλοκαιρινή διασκέδαση και τους περιπάτους.

  Μόσχα

  Στη Μόσχα, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες και το μετρό.

  Το μετρό της Μόσχας είναι ένα μεγάλο μουσείο. Λειτούργησε για πρώτη φορά στις 15 Μαΐου 1935 και σήμερα υποδέχεται και μεταφέρει έως εννέα εκατομμύρια ανθρώπους. Αρχικά είχε μια γραμμή 13 σταθμών που κάλυπτε 11 χιλιόμετρα, ενώ σήμερα αριθμεί 199 σταθμούς, που καλύπτουν 331,4 χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπόγειο, με το βαθύτερο σημείο να φτάνει τα 74 μέτρα. Καθημερινά γίνονται σχεδόν 10.000 δρομολόγια, που στις ώρες αιχμής φτάνουν τα δύο δρομολόγια το λεπτό. Οι περισσότεροι σταθμοί έχουν εκπληκτική διακόσμηση, γι’ αυτό τους αποκαλούσαν “παλάτια του λαού”.

  Πρόκειται για ένα μείγμα μπαρόκ, κλασικισμού και σοβιετικού ρεαλισμού. Μέσα σε αυτό θα δείτε χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, ζωφόρους, ανάγλυφα, παράθυρα βιτρό, και ψηφιδωτά φτιαγμένα με μάρμαρο, γρανίτη και γυαλί. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν εικόνες από τον αθλητισμό, τη γεωργία, τη βιομηχανία και παραστάσεις από σημαντικές νίκες και φυσικά από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

  Πάρκο Γκόρκι – Μετρό Μόσχας

  Πηγές: toptraveller  και huffingtonpost.gr.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here