Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μισή αλήθεια - Γεράσιμος Θεοδόσης

  Μισή αλήθεια – Γεράσιμος Θεοδόσης

  -

  Μισή αλήθεια 

  Προσωπική άποψη: Αγγελική Δαφτσίδου

  Μισή αλήθεια είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Γεράσιμου Θεοδόση και η ολόκληρη αλήθεια είναι πώς πρόκειται για ένα άκρος καθηλωτικό μυθιστόρημα.

  Η σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, οι γλαφυρές περιγραφές, η γρήγορη εναλλαγή της ιστορίας που σ’ αφήνει κάθε φορά ένα βήμα πίσω, η κοσμική δικαιοσύνη της φιλοσοφίας και η πρακτική της εφαρμογή στην πεζή πραγματικότητά και σίγουρα το μυστήριο που αιωρείται καθώς ο συγγραφές τραβά σιγά-σιγά το περιτύλιγμα του ήρωα και μας φτάνει μέχρι τα σκοτεινά βάθη της ψυχής του, κάνει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα να ξεχωρίζει.

  Η ιστορία ξεκινά σε ένα δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα όπου ο δικηγόρος και εν δυνάμει συγγραφέας Δημοσθένης Κανελίδης αναλαμβάνει μια παράξενη υπόθεση. Η Σοφία Ευγενίδη, μια αινιγματική γυναίκα, από τη στιγμή που θα μπει στη ζωή του θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Είναι η παράξενη ιστορία της δολοφονίας που καλείται να ξαναφέρει στο φως ή αρκεί η ερωτική έλξη που νιώθει για την πελάτισσα του η αφορμή να γίνουμε μάρτυρες της πορείας του ήρωα προς την κάθαρση, προς τη λύση, αν θέλετε, που θα ρίξει φως στη δική του ζωή, αφού κάθε φορά θα χάνεται όλο και πιο βαθιά στις ορέξεις της αδύναμης σάρκας του.

  Όταν μπαίνεις στη νύχτα μου, εσύ δεν είσαι εσύ, εγώ είμαι μια άλλη. Αυτή η άλλη δεν ξέρει ποια είμαι. Εσύ δεν ξέρεις πως ανήκω σ’ εσένα.

  Είναι τα λόγια της δολοφονημένης αδερφής της Σοφίας Ευγενίδη, τα δικά της; Είναι των γυναικών που παρασύρουν -τον κατά τα φαινόμενα ευυπόληπτο δικηγόρο- σε ένα κυνήγι λαγνείας και παράνομων πόθων σε γαλλικά εστιατόρια χτισμένα σε κάστρα, σε ένα ρεσιτάλ πιάνου στη Μονς, στο υπαίθριο καφέ στη Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελών και σε αντίστοιχα άγνωστα κρεβάτια;

  Για άλλη μια φορά ήμουν έρμαιο του πάθους μου να ποθώ τις γυναίκες. Για άλλη μια φορά έκανα ακόμη ένα βήμα στη νύχτα. Δε με νοιάζει. Δεν ήξερα τι θα συναντούσα, θα μας εξομολογηθεί ο ήρωας του βιβλίου και εμείς θα βιαστούμε να κουνήσουμε το κεφάλι μας αηδιασμένοι από αυτόν τον αδύναμο άνθρωπο. Ίσως όμως με μια δεύτερη ανάγνωση να του αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να τα ζήσει όλα.

  Να γευτεί τον έρωτα απαλλαγμένος από κοινωνικούς καθωσπρεπισμούς και ηθικά όρια. Άλλωστε η ζωή είναι ένας κύκλος και δεν θα αργήσει η ώρα που ο δικός του θα κλείσει. Πού θα τον βρει το τέλος; Τι θα έχει κερδίσει και τι θα έχει χάσει στην πορεία; Αλήθεια αυτή η παράξενη ιστορία της δολοφονημένης αδερφής θα λυθεί;

  Ομολογώ πως φτάνοντας στο τέλος και κάνοντας τον απολογισμό τον όσων διάβασα δεν έπεσα και πολύ μέσα στις προσδοκίες μου. Πίστευα πως θα διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο θα εξιχνίαζε μια δολοφονία. Λοιπόν, χαίρομαι ιδιαίτερα που δεν ήταν μόνο αυτό. Διάβασα ένα διαφορετικό βιβλίο και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

  Περίληψη: Μια δραματική ιστορία για τον έρωτα, την παρακμή και τον θάνατο

  Ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημοσθένης Καλένδης δέχεται στο γραφείο του την επίσκεψη της Σοφίας Ευγενίδη, μιας γυναίκας απαράμιλλης ομορφιάς, η οποία δηλώνει θαυμάστρια του βιβλίου του Απονομή Δικαιοσύνης και του αναθέτει την υπόθεση της νεκρής αδελφής της προκειμένου να την αποκαταστήσει ηθικά, έστω μετά θάνατον. Του αφήνει τα «ημερολόγια» της αδελφής της και στη συνέχεια εξαφανίζεται.

  Ο Καλένδης έρχεται αντιμέτωπος με αναπάντητα ερωτήματα: Τι σχέση έχει μαζί του ο εραστής της νεκρής αδελφής; Και ποιος είναι ο πραγματικός δολοφόνος της; Ο πόθος του για τη γυναίκα-μυστήριο που εμφανίστηκε και χάθηκε μέσα στη νύχτα κατακλύζει το είναι του. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να χαρεί, να σκεφτεί, να υπάρξει. Τον έχει στοιχειώσει. Δεν συνειδητοποιεί πως είναι ερωτευμένος με ένα όνειρο –ακόμα κι όταν η γυναίκα που αγαπά του λέει: «Σ’ αγαπώ ερήμην σου, ερήμην μου, ερήμην όλων.»

  Ένας σφετεριστής της αγάπης, ένα έγκλημα πάθους και η ατέρμονη δυστυχία που αφήνει τη στάχτη της σε συναισθήματα, αισθήσεις, σκέψεις. Ένας δραματικός έρωτας που παίρνει μεταφυσικές διαστάσεις στους άδειους δρόμους της Αθήνας, σε ερωτικά καταγώγια των Βρυξελλών, καταθλιπτικά ξενοδοχεία και γαλλικά κάστρα. Μια ατέρμονη εναλλαγή ρόλων από τον «μετόκοσμο» του Επίκουρου έως τους κύκλους του Εμπεδοκλή που έλκονται και απωθούνται, απωθούνται και έλκονται…

  Με γλαφυρή γραφή και ερωτισμό ο συγγραφέας κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον καθώς ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας και τρυπώνει στα μύχια της ψυχής του ήρωα. 

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Μισή αλήθεια

  Συγγραφέας: Θεοδόσης Γεράσιμος

  Εκδότης: Κλειδάριθμος

  ISBN: 9789604618132

  Αριθμός Σελίδων: 184

  Έτος Έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here