Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα - Παύλος Ανδριάς

  Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα – Παύλος Ανδριάς

  -

  Στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Παύλου Ανδριά, Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα από τις Εκδόσεις Ίαμβος, γινόμαστε μάρτυρες στο κυνήγι του χρήματος, μάρτυρες κρυμμένων ερώτων, απιστιών, πειρασμών και διασκέδασης, ευκαιριακών δουλειών, συμμαχιών και όρκων υποταγής, θύματα απολαύσεων, ανελέητων μαχών και ανεκπλήρωτων ονείρων, επιβεβαιώσεων κι απωθημένων, με αφετηρία την περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου και τερματισμό την ελπίδα, την ουσία και τη δύναμη της αγάπης για ζωή.

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  «Όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν, για όλους μας. Game over λοιπόν, από τη ζωή μου, απ’ όλα όσα ζήσαμε μαζί αυτά τα χρόνια. Πήγαινε εκεί που σου έδωσαν τις οδηγίες χρήσεως και ζήτα νέο οδηγό πλεύσης…»

  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο μυθιστόρημα, ευχάριστης ανάγνωσης.

  Ήταν ο άνθρωπος που έδινε ρυθμό στη ζωή των ακροατών του, που άκουγε με τ’ αφτιά της ψυχής του τις αφηγήσεις για τα πάθη τους, τις όποιες αναστολές και τους καθημερινούς προβληματισμούς τους.

  Πρωταγωνιστής ένας φιλόδοξος, παθιασμένος άντρας, ο Αλέξανδρος, με επικοινωνιακό χάρισμα, αμεσότητα και ευαισθησίες -ταυτίζεσαι άνετα μαζί του-. Κυνηγούσε να ανοίξει τα φτερά του μακριά απ’ την επαρχία και την μετριότητα, διψώντας για εμπειρίες, αν και άπειρος στην αντιμετώπιση της αλήθειας, των συνεπειών και των ευθυνών της. Γρήγορα οδηγήθηκε στη δόξα, στα πλούτη και στις εμπειρίες που πάντα ονειρευόταν. Στην αθηναϊκή αδηφαγία… Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας, έγινε η αφορμή να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, ώστε να της δώσει το αληθινό νόημά της, πλάι σε κάποια εξίσου αληθινή, με γνώσεις, ανθρωπιά και χαμόγελο. Γιατί αυτά αρκούν… Προσωπικά, αναγνώρισα αρκετά κοινά στοιχεία του συγγραφέα με τον ήρωά του.

  Δύσκολα φτωχικά παιδικά χρόνια μέσα σε πολυμελή οικογένεια. Οι γονείς του καλοί άνθρωποι, μα πολύ ταλαιπωρημένοι…

  Μια μάνα μονίμως κουρασμένη, δουλεύοντας ολημερίς να τους φέρει βόλτα… Κι αυτή η αγκαλιά της ποτέ δεν περίσσευε για εκείνος, ήταν μονίμως κατειλημμένη από τα μικρότερα παιδιά της…

  Αυτό ήταν το μεγαλύτερο παράπονο και η μεγαλύτερη έλλειψή του… Να έχει μια αγκαλιά αποκλειστικά δική του, κάποιον να τον προσέχει κάθε στιγμή και να ικανοποιεί τις ανάγκες του, τις ανασφάλειες και τους φόβους του…

  Ήθελε μια καλύτερη ζωή, γι’ αυτό μόλις τελείωσε με τον στρατό, αποφάσισε να ρίξει πέτρα πίσω του, να τους παρατήσει όλους και να φύγει, να βρει την τύχη του στην Αθήνα…

  Στον παράδεισο με το σκληρό πρόσωπο.

  Φθείρουν οι κακουχίες τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου; Οι εμπειρίες δρουν ενδυναμωτικά;

  Έκανε απολογισμό των λίγων ωρών που βρισκόταν στην πόλη των “πολλών”. Αισθανόταν ευτυχισμένος και ικανοποιημένος με όσους είχε γνωρίσει μέχρι στιγμής, αλλά και τις όμορφες γυναίκες που έβλεπε να υπάρχουν γύρω του, δίχως να κρατούν τους τύπους, όπως τον βεβαίωσε ο Θανάσης!

  Σάρκα και χρήμα… Συναίσθημα μηδέν.

  Δύσκολο το ταξίδι προς την Ιθάκη αλλά μαγευτικό. Μια ρεαλιστική, σκληρή ιστορία ζωής, γεμάτη από βρομιά και γκρεμοτσακίσματα, ενοχές αλλά μαζί με πίστη και αξίες ικανές να σε επαναφέρουν στον “ίσιο δρόμο”. Εκεί όπου βρίσκεσαι πραγματικά αντιμέτωπος με τα θέλω και τις επιθυμίες σου.

  Ο καθένας μας παίρνει αυτό που του αξίζει… και λαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί τόσο στην επιτυχία, αλλά και στην αποτυχία. Τίποτα δεν μας χαρίζεται, αγόρι μου. Όλα σε τουτη ζωή έχουν το αντίτιμό τους.

  Κάθε σχέση ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα άτομα ορίζεται από το φάσμα και την εναλλαγή συναισθημάτων μέσα της.

  «Όπως τα σύννεφα λοιπόν, έτσι είναι και η ψυχή του ανθρώπου. Μια μάζα γεμάτη υδρατμούς από αισθήματα, που άλλες στιγμές θέλει να ξεσπάσει και άλλες να γαληνέψει και να ταξιδέψει.

  (…)

  Για σένα υπάρχει ένας στόχος, ένας σκοπός, που δεν είναι άλλος από το να μάθεις μέσα από τα σύννεφα της ψυχής των ανθρώπων να βγάζεις την ουσία των πραγμάτων.»

  Πολυπλοκότητα ανθρωπίνων σχέσεων ανάμεσα στους “αδίστακτους”, στους “αδύναμους” κι “εξουσιαζόμενους” και στους “πολεμιστές”. Αλήθειες και ψέματα, απρόοπτα και μοιραία παιχνίδια. Μάταιες υποσχέσεις και μπερδεμένοι δεσμοί. Άγγελοι πλάι σε δαίμονες, όλοι με προσωπεία…

  Χαρούμενος ήταν βέβαια και ο Αλέξανδρος, μιας και είχε βρει ανθρώπους που τον αγαπούσαν και φρόντιζαν να περνάει καλά, που τον αγκάλιασαν από την αρχή, σαν να τον ήξεραν χρόνια.

  Μαζί τους έμαθε τι είναι αναζήτηση, τι είναι να κυνηγάς ένα όνειρο με αξιώσεις, τις είναι να δίνεις και να εισπράττεις αγάπη…

  Δεδομένο ίσον αυταπάτη…

  Απ’ το ένατο βιβλίο του κυρίου Ανδριά απορρέουν βαθυστόχαστες αναζητήσεις για την σπουδαιότητα της ύπαρξης των αξιών στη συμπεριφορά μας. Ένα διεισδυτικό εγχειρίδιο ορθών, προσεκτικών και δίκαιων επιλογών.

  «Μείνε μ’ αυτούς που σ’ αγαπάνε και δέξου ό, τι η ζωή σου φέρνει στον δρόμο σου. Για να σου το στέλνει, σημαίνει πως πρέπει να το ζήσεις, να το δοκιμάσεις, μα το κάνεις κτήμα σου και να γίνει πλούτος σου. Μαθαίνω σημαίνει ζω… Ζω τις στιγμές, γιατί αυτές κρύβουν το μεγαλείο της ζωής, αυτές είναι που δίνουν νόημα στη ζωή μας.»

  Η ροή του είναι γρήγορη, με εικόνες, σαν ταινία αγωνίας και έντονου ρυθμού. Χωρίς περίσσιες λεπτομέρειες που κουράζουν τον αναγνώστη. Η γνώριμη γραφή του συγγραφέα είναι ακόμα μια φορά άκρως ρεαλιστική και μεστή. Όλα τα παραπάνω καθιστούν το ανάγνωσμα αισθαντικό, βιωματικό, να εγείρει προβληματισμούς. Το φινάλε του είναι συγκινητικό κι ανατρεπτικό.

  Ήταν γραφτό να πορευθούν μαζί. Έτσι τουλάχιστον πίστευαν και οι δύο… Όμως, όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται και τα λάθη δεν γίνονται μαθήματα, τα αποτελέσματα είναι τραγικά, λες και κάποια κατάρα κουβαλάς ή η μοίρα έχει αποφασίσει να σε αφήσει μόνο…

  Περίληψη: Όλα ήταν καλά κρυμμένα πίσω από τα σύννεφα της “ψυχής” και κανείς δεν ήθελε να δει τι ήταν πίσω από αυτά…

  Δυο διαφορετικοί άνθρωποι, αιχμάλωτοι των καταστάσεων και θύματα της κάθε επιθυμίας του δυνατού “βιαστή-εκβιαστή”, έσπασαν τα δεσμά τους.

  Ο Αλέξανδρος, τόλμησε και έκανε την υπέρβαση, όσο κι αν η μοίρα τον πήγαινε από τη μια δοκιμασία στην άλλη!

  Η Μαίρη, στη σκιά του ονόματος των γονιών της που βίωσε τον απόλυτο εξευτελισμό, κατάφερε και απέδρασε, πολεμώντας τους φόβους της.

  Κρυμμένοι έρωτες, απιστίες, ένοχες συμμαχίες, μάχες δίχως οίκτο, όρκοι υποταγής και ανεκπλήρωτα όνειρα ήρθαν στην επιφάνεια, με αφετηρία την περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου και τερματισμό την ελπίδα και τη δύναμη της αγάπης για ζωή.

  “Όλα μπορούν να σου συμβούν από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς τα πάντα περνάνε σαν αστραπή!”

  Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα

  Συγγραφέας: Παύλος Ανδριάς

  Εκδόσεις: Ίαμβος

  ISBN: 978-618-5119-73-7

  Σελίδες: 256

  Ημερομηνία έκδοσης: 2019

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ