Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 O ξεχωριστός Μέλλιος - Έφη Φωτεινού

  O ξεχωριστός Μέλλιος – Έφη Φωτεινού

  -

  Το βιβλίο «O ξεχωριστός Μέλλιος» της Έφης Φωτεινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου σε πολύ όμορφη εικονογράφηση του Παναγιώτη Τσαούση. Απευθύνεται σε ηλικίες 5+. Το βιβλίο περιέχει audiobook. Η αφήγηση είναι της γνωστής ηθοποιού Λίνας Σακκά και η μουσική της Βίκυς Παπαηλιού.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τη συγγραφέα του βιβλίου τη γνωρίζουμε σχεδόν όλες οι μητέρες από το blog της «Νουαζέτα με φουντούκι και καραμέλα». Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, ένα παραμύθι όπου συστήνει σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες τον ήρωά της, τον Μέλλιο. Έναν ιππόκαμπο.

  Μας μεταφέρει στον θαυμαστό κόσμο της θάλασσας, εκεί όπου ζει ο Μέλλιος. Ένας ιππόκαμπος που δεν μπορεί να κολυμπήσει γρήγορα όπως οι άλλοι ιππόκαμποι, που διαθέτουν ένα μεγάλο πτερύγιο στην πλάτη. Ο Μέλλιος έχει δυο μικρά πτερύγια και τον δυσκολεύουν πολύ.

  Αγάπη μου, μη μου στεναχωριέσαι, είπε η μαμά του αγκαλιάζοντάς τον! Τα πτερύγιά σου είναι ξεχωριστά και εσύ είσαι ξεχωριστός και στους ξεχωριστούς συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα!

  Όπως καταλαβαίνετε, η μητέρα του στέκεται στο πλευρό του και προσπαθεί, όπως κάθε μανούλα, να στηρίξει τον Μέλλιο της και να του ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του. Δεν είναι όμως και τόσο εύκολο. Ο Μέλλιος στο σχολείο δεν παίζει με τα άλλα ζώα της θάλασσας, που συνεχώς τον κοροϊδεύουν. Απομονώνεται. Στεναχωριέται.

  Μια μέρα όμως, μετά το σχολείο, θα συναντήσει την Ιόλη. Και τότε όλα θα αλλάξουν. Γιατί όπως λέει και η συγγραφέας του βιβλίου:

  «Στους ξεχωριστούς συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα»

  Η Έφη Φωτεινού, στο πρώτο της βιβλίο για παιδιά, αναφέρεται στη διαφορετικότητα, στην αποδοχή του εαυτού μας. Το θέμα δεν είναι μεν πρωτότυπο, είναι δε δυστυχώς πάντα επίκαιρο, αφού πολλά παιδιά έχουν δεχτεί και δέχονται πειράγματα από τους συμμαθητές τους εξαιτίας κάποιας διαφορετικότητάς τους.

  Η Έφη Φωτεινού γράφει ένα παραμύθι όπως η ίδια αλλά και κάθε μητέρα θα μιλούσε στο παιδί της για να του ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, να το ανακουφίσει, αλλά και να το οδηγήσει στην αποδοχή του εαυτού του με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Είναι διάχυτη η αγάπη και γλυκύτητα της μητέρας προς τον Μέλλιο.

  Υπέροχη είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, που πραγματικά πετυχαίνει να οδηγήσει τους αναγνώστες του στον υδάτινο κόσμο. Η συγγραφέας παρέχει και χρήσιμες πληροφορίες για τους ιππόκαμπους και τις νεράιδες που αναφέρονται στο βιβλίο.

  Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο φροντισμένο μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια, που θα κρατήσει καλή συντροφιά στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Δίνει αφορμή για πολλές συζητήσεις μεταξύ παιδιών και γονέων. Σίγουρα η πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Έφης Φωτεινού είναι αξιοπρόσεκτη. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλα παραμύθια.

  Περίληψη: Ο Μέλλιος θα ήθελε να τρέχει σφαίρα, όπως όλοι οι Ιππόκαμποι. Όμως εκείνος δεν είναι σαν όλους τους άλλους Ιππόκαμπους. Τα δύο μικρά πτερύγια που έχει αντί του ενός μεγάλου, τον κάνουν να κολυμπάει αργά κι αυτό τον στενοχωρεί και τον κάνει να αισθάνεται μειονεκτικά.

  Τι γίνεται όμως όταν αυτός, μόνος απ’ όλα τα πλάσματα του βυθού, συναντάει μια νεράιδα που μάλιστα χρειάζεται τη βοήθειά του;

  Μαζί της θα ζήσει την περιπέτεια που θα τον κάνει να αναθεωρήσει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα και τον εαυτό του!

  «Ο ξεχωριστός Μέλλιος», το πρώτο βιβλίο της Έφης Φωτεινού, είναι ένα τρυφερό παραμύθι για την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την προσαρμοστικότητα και την αποδοχή του εαυτού μας!

  Την πλούσια εικονογράφηση φιλοτέχνησε ο Παναγιώτης Τσαούσης.

  Και για… τους ακουστικούς τύπους, το βιβλίο περιλαμβάνει CD με τη ζωηρή αφήγηση της ηθοποιού Λίνας Σακκά.

  Τη μουσική υπογράφει η Βίκυ Παπαηλιού.

  O ξεχωριστός Μέλλιος - Έφη Φωτεινού
  O ξεχωριστός Μέλλιος – Έφη Φωτεινού

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο ξεχωριστός Μέλλιος

  Συγγραφέας: Έφη Φωτεινού

  Εικονογράφος: Παναγιώτης Τσαούσης

  Εκδόσεις: Παρισιάνου 

  ΙSBN:  9789605835644

  Έτος έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here