Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέρος

Γράφει ο Ηλίας Τσιάρας

Σήμερα θα συνεχίσουμε το αφιέρωμά μας στις υπερηρωικές ομάδες με μερικά, όχι και τόσο γνωστά, αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Το μεγάλο αυτό κεφάλαιο αναμένεται να κλείσει την επόμενη φορά, με τις παρέες των κακών παιδιών. Για την ώρα, ας παραμείνουμε στους ‘καλούς’ ήρωες, αν και μερικά από τα μπουμπούκια που θα σας παρουσιάσω σήμερα θα τα χαρακτήριζα αμφιβόλου ηθικής.

X-Force: η μυστική ομάδα των X-Men

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέροςΗ ιστορία της ομάδας μεταλλαγμένων με το όνομα XForce είναι παρόμοια με αυτήν της, σαφέστατα δημοφιλέστερης, ‘μεγάλης αδελφής’ της, (ναι, καλά καταλάβατε) αυτής των X-Men. Η πρώτη ομάδα, που εμφανίστηκε στις αρχές του `90 είχε στο ρόστερ της μερικούς δευτεροκλασάτους μεταλλαγμένους, τους New Mutants, οι οποίοι αναβαθμίστηκαν, όταν το μηνιαίο ομώνυμο κόμικ έφτασε στο 100ο του τεύχος. Από την πρώιμη εκείνη περίοδο, το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο ήταν η σποραδική εμφάνιση του Deadpool. Η ομάδα για την οποία εγώ θα σας μιλήσω είναι αυτή της διετίας 2008-10. Πρόκειται για μια πιο σκληροτράχηλη, βίαιη και επιθετική εκδοχή των X-Men, η οποία δε διστάζει να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μέσο έχει στη διάθεσή της για να πετύχει τον σκοπό της. Εμπνευστής της ομάδας είναι ο ανάλατος Cyclops, ο οποίος, προς τιμήν του, αναγνωρίζει πως υπάρχουν κάποια όρια που οι X-Men δε γίνεται να περάσουν. Για τον λόγο αυτό, χρίζει αρχηγό τον Wolverine, ο οποίος μαζί με τους Warpath, Wolfsbane, X-23 και άλλους αναλαμβάνουν μερικές, όχι και τόσο έντιμες, αποστολές, χωρίς να το διατυμπανίζουν σε όλον τον κόσμο. Κάτι σαν μια ειδική μονάδα της CIA, ένα πράγμα. Λίγο αργότερα, αφού μπήκε το αναθεματισμένο Uncanny μπροστά στον τίτλο, στην ομάδα προστέθηκαν και οι Psylocke, Fantomex και Deadpool. Όπως κλέει και ο σοφός λαός, ήρθε κι έδεσε το πράγμα.

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέρος

Αγαπημένα μου μέλη: Wolverine (ποιος θα το περίμενε;), Angel, Psylocke και Fantomex (Θεούλης)

Legion of Super-Heroes: όταν οι φανς του Superman έχουν υπερδυνάμεις

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέροςΕδώ έχουμε μια, ομολογουμένως, αρκετά πρωτότυπη ιδέα. Μια λεγεώνα από υπερήρωες που ως πρότυπό τους έχουν τον Superman. Βέβαια, επειδή αναφερόμαστε σε comics, οι συγκεκριμένοι υπερήρωες τυχαίνει να ζουν στον 31ο αιώνα, αλλά φυσικά κάτι τόσο ασήμαντο δεν πρόκειται να τους εμποδίσει, όχι μόνο από το να γνωρίσουν από κοντά το είδωλό τους, και μάλιστα όταν ήταν ακόμα στην εφηβική ηλικία, αλλά και να τον πάρουν μαζί τους στο δικό τους χωροχρονικό συνεχές. Μη μου πείτε πως μπερδευτήκατε, αυτά τα πράγματα γίνονται καθημερινά στον κόσμο της 9ης τέχνης. Αν και αρχικά η Legion of SuperHeroes δημιουργήθηκε απλώς και μόνο για μια περιπέτεια του Superboy (του έφηβου Superman, δηλαδή), η απήχησή της ανάγκασε τους δημιουργούς να της δώσουν δική της μηνιαία σειρά. Με την πάροδο των χρόνων προστέθηκαν πάρα πάρα πολλά μέλη στην αρχική σύνθεση των Lightning Boy, Saturn Girl, Cosmic Boy και φυσικά Superboy, καθιστώντας τη Λεγεώνα την πολυπληθέστερη ομάδα του σύμπαντος της DC.

Αγαπημένα μου μέλη: Karate Kid (λόγω ονόματος), Invisible Girl και Brainiac 5.

WildC.A.T.s.: ή αλλιώς ‘κάτι σαν X-Men αλλά με εξωγήινους’

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέροςΕντάξει, δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη, αυτό είναι γνωστό σε όλους. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη ομάδα θυμίζει έντονα τους X-Men, αφού δημιουργήθηκε από τον Jim Lee, έναν καλλιτέχνη που σχεδίαζε τεύχη των μεταλλαγμένων. Μέσα από τις σελίδες των WildC.A.T.s. μαθαίνουμε για τον αιώνιο πόλεμο ανάμεσα στους Kherubim (οι καλοί) και στους Daemonites (οι κακοί). Μάλλον δε χρειαζόσασταν τη δική μου επεξήγηση, τα ονόματά τους τα λένε όλα για τις προθέσεις τους. Αυτό που με κέρδισε στον εν λόγω τίτλο ήταν το σκίτσο, το παραδέχομαι. Η ομάδα παρουσιάζεται καταπληκτικά, ενώ τα καρέ μάχης, τα οποία δε λείπουν σε καμία περίπτωση, είναι χαοτικά και χορταστικά. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ ξεκίνησαν από τη νεοσύστατη τότε Image, οι WildC.A.T.s. βρέθηκαν γρήγορα να εκδίδονται από την Wildstrom, μια θυγατρική της DC.

Αγαπημένα μου μέλη: Όλοι, αλλά ξεχωρίζω τον Grifter.

Cyberforce: WildC.A.T.s. αλλά με μεταλλικές προσθήκες!

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέροςΕντάξει, είπαμε δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά όχι κι έτσι, ρε παιδιά. Η Cyberforce είναι μια ομάδα μεταλλαγμένων η οποία υποβλήθηκε σε πειράματα, στα οποία τους εμφυτευτήκαν διάφορα μεταλλικά όπλα, κάνοντάς τους να μοιάζουν λιγάκι με εξελιγμένα ρομπότ ή καλύτερα, με λαμπερούς ανθρώπους. Δημιουργήθηκε δύο μόλις μήνες μετά τους WildC.A.T.s. και τα δύο ρόστερ παρουσιάζουν ανησυχητικές ομοιότητες. Εντάξει, εδώ δεν έχουμε τους κακούς εξωγήινους να απειλούν την ανθρωπότητα, έχουμε όμως την αδίστακτη πολυεθνική Cyberdata, η οποία φυσικά ευθύνεται για την τωρινή, μεταλλική τους όψη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συγκεκριμένη ομάδα, σας προτείνω να βρείτε το crossover με τους WildC.A.T.s., που φέρει τον εμπνευσμένο τίτλο Wildcats/Cyberforce: Killer Instinct. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!

Αγαπημένα μου  μέλη: Ripclaw (σαν τον Wolverine, αλλά στο Ινδιάνικο) και Stryker.

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέρος

Wetworks: κι ό,τι καταλάβατε, καταλάβατε!

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέροςΕδώ το πράγμα αρχίζει και σοβαρεύει, μιλάμε για την πεμπτουσία των comics, για σενάριο επιστημονικής φαντασία και βάλε, για ήρωες με καμιά δεκαριά διαφορετικές υπερδυνάμεις ο καθένας, συν την over the top στρατιωτική εκπαίδευση. Με παρακολουθείτε; Λοιπόν, η Wetworks είναι μια μυστική στρατιωτική ομάδα, που επίσημα ονομάζεται Team 7. Σε μια αποστολή αυτοκτονίας, κάπου στην Ανατολική Ευρώπη, τα μέλη της ομάδας μολύνονται από ένα χρυσαφί συμβιωτικό πράγμα, το οποίο κάλυψε το σώμα τους, ή έστω ένα κομμάτι τους, χαρίζοντάς τους υπερφυσικές δυνάμεις, σχετικές με τις δεξιότητες που είχαν ως απλοί, θανάσιμοι μισθοφόροι. Και μετά μπλέκουν σε έναν πόλεμο μεταξύ του Vampire Nation και του Werenation. Όχι και πολύ πρωτότυπο σίγουρα, αλλά θυμηθείτε πως μιλάμε για το μακρινό 1994. Όσον αφορά τα μέλη, έχουμε λυκανθρώπους, έχουμε ανδροειδή, έχουμε βαμπίρ, έχουμε τύπους που αυξομειώνουν τη μάζα τους και άλλους που κάνουν αστρικά ταξίδια. Από όλα έχει ο μπαχτσές, γι` αυτό και η ομάδα των Wetworks μπήκε στη λίστα.

Η ισχύς εν τη ενώσει – 2ο μέρος

Αγαπημένα μου μέλη: Dane (φοβερή στολή) και Grail.

Μέχρι την επόμενη φορά, μην ξεχνάτε να απολαμβάνετε τα comics του αγαπημένου σας ήρωα. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τον πεθάνουν!

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here