Τετάρτη, 9 Ιουνίου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΠαράθυρο ανοιχτό - Μαρίνα Πετροπούλου

  Παράθυρο ανοιχτό – Μαρίνα Πετροπούλου

  -

  Παράθυρο ανοιχτό στον κόσμο αναζητά η Όλγα, η ηρωίδα του νέου μυθιστορήματος της Μαρίνας Πετροπούλου. Ένα παράθυρο ανοιχτό από όπου θα μπορεί να ανασάνει ελευθερία, να γευτεί ευτυχία. Ένα παράθυρο ανοιχτό στη ζωή.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Σε έναν άγνωστο μα συνάμα και οικείο κόσμο μάς εισάγει η ζωή της Όλγας. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας, με ευκαιρίες στη ζωή της που λίγοι έχουν αλλά πολλοί ονειρεύονται. Μόνο που κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει τον δικό της δύσβατο δρόμο να διαβεί, για τον οποίο άλλοτε φταίνε οι συγκυρίες και άλλοτε οι κακές αποφάσεις.

  Έτσι η Όλγα, έχοντας παρακαταθήκη έναν γάμο που ναυάγησε σύντομα και άδοξα και ένα μεγάλο διάστημα ανεργίας στην Ελλάδα της κρίσης, ζει με τη γιαγιά της και την οικιακή βοηθό σε ένα αρχοντικό σπίτι των Αθηνών. Οι ελάχιστες επιλογές για να βελτιώσει τη ζωή της την πνίγουν. Μέχρι που συναντά την Κάτια, παλιά συμμαθήτρια και καλύτερη φίλη από την εποχή που τα πάντα ήταν πιο αθώα και απλά.

  Η Κάτια έχει ονειρεμένη ζωή, από την οποία η Όλγα παίρνει μία γεύση για να θυμηθεί πώς η ζωή μπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική. Αλλά η Κάτια έχει και τη λύση στο εργασιακό της πρόβλημα: μια πολλά υποσχόμενη θέση σε ένα δευτεροκλασάτο τηλεοπτικό κανάλι – θέση που εξασφάλισαν οι υψηλές γνωριμίες της φίλης της. Μόνο που η φίλη της ζητάει από την Όλγα ανταπόδοση για τη χάρη που της έκανε. Κι εδώ τα πράγματα περιπλέκονται…

  Η Όλγα θα γνωρίσει την κακία και την πανουργία. Θα γευτεί την πίκρα της απόρριψης και θα καταλήξει και πάλι σε τέλμα. Μόνο που στη ζωή της εμφανίζονται άνθρωποι που θα είναι σωτήρια η παρέμβασή τους. Θα αγωνιστεί να σταθεί όρθια έχοντας αυτούς στο πλευρό της.

  Και να που τώρα η ζωή τη δοκίμαζε σε χώρο και σε χρόνο που οι υποκρισίες δε χωρούσαν. 
  Και όλα αυτά, γιατί ο έρωτας, αυτός ο στρόβιλος που παρασύρει χαρακτήρες και αισθήματα σε άγνωστους και ανεξερεύνητους τόπους, δεν αφήνει τον άνθρωπο να πατάει στη γη, τον παραπλανά και τον παγιδεύει να πετάει ψεύτικα με μαγικά χαλιά. 

  Ανάμεσα σε Αθήνα και Ντουμπάι, το ταξίδι της ζωής της Όλγας θα είναι γεμάτο ανατροπές.

  Θα καταφέρει να βρει αυτό το ανοιχτό παράθυρο που γυρεύει για να απολαύσει τελικά την ελευθερία και τη χαρά;

  Είναι το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως που διαβάζω και σε γενικές γραμμές μου άρεσε. Η ζωή της Όλγας παρουσιάζεται σαν κινηματογραφική ταινία, με γρήγορη ροή. Οι συνεχείς ανατροπές κερδίζουν τον αναγνώστη, με τις ατέρμονες, νέες ανακαλύψεις και τα μυστικά που αποκαλύπτονται να αλλάζουν συνεχώς τον ρου της ιστορίας. Το βέβαιο είναι πως υπάρχει σωρεία εκπλήξεων και ανακαλύψεων, μηχανορραφιών και δολοπλοκιών, που συνθέτουν ένα μυθιστόρημα γοητευτικό και ευχάριστο. Με ένα αναπάντεχο τέλος, το Παράθυρο ανοιχτό κλείνει με τον καλύτερο δυνατό και ευφάνταστο τρόπο. 

  Το Παράθυρο ανοιχτό ενέχει πολλές ιστορίες έρωτα και προδοσίας. Οι μορφές του έρωτα που συναντώνται αλλά και το τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος γι’ αυτόν, αποτελούν την κεντρική ιδέα του μυθιστορήματος. Για τι είναι ικανός κάποιος στο όνομα της αγάπης και πόσο μπορεί να παρεκκλίνει από το προσωπικό του σύστημα αξιών γι’ αυτήν;  Η Όλγα, η Κάτια, η Χάλα, είναι τρεις γυναίκες που κυνηγούν την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο, και το αντίτιμο που πληρώνουν είναι σε κάθε περίπτωση υψηλό. 

  Λένε πως οι αλήθειες λάμπουν στο φως. Λάθος. Οι αλήθειες κατοικούν στα σκοτάδια της ψυχής, εκεί που δεν έχει ούτε φως ούτε παράθυρο, εκεί που οι νυχτερίδες της ανάγκης πολλές φορές στήνουν πλεκτάνες ιδιοτέλειας, πονηριάς και προδοσίας. 

  Διαθέτει σίγουρα υψηλό lifestyle και μια ματιά σε έναν κόσμο πλούσιο και συνάμα ισχυρό που γοητεύει από τη μια αλλά και σοκάρει με τη σκληρότητά του. Οι άνθρωποι που διαθέτουν τα χρήματα να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, όσο δαπανηρές ή αστόχαστες είναι, δύσκολα δέχονται την ήττα και την πτώση τους από τη θέση ισχύος τους. Επίσης, η ισχύς προϋποθέτει έναν χαρακτήρα που οι έννοιες ηθικού και σωστού χάνουν συχνά τη σημασία τους και τα όριά τους. Το χρήμα είναι η κινητήριος δύναμη για την ευμάρεια, είναι όμως και το κλειδί για την προσωπική ευτυχία; Η Μαρίνα Πετροπούλου καταφέρνει να φέρει στην επιφάνεια μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματός της την άσχημη πλευρά του πλούτου, αλλά ταυτόχρονα δείχνει πως τη ζωή την ορίζει ο καθένας από εμάς ανεξαρτήτως χρημάτων. Οι ευκαιρίες στη ζωή δημιουργούνται από την ισχυρή θέληση και όχι από την τύχη. 

  -Μα ο έρωτας είναι ο αυτοφυής ορισμός της ευτυχίας, της συνύπαρξης και της απόλυτης χαράς. 
  -Ορισμός της ζωής είναι η ελευθερία να βλέπεις τον κόσμο από παράθυρο ανοιχτό και να ζεις σαν πουλί, σαν άνεμος, σαν κύμα και, γιατί όχι, σαν Θεός. 

  Άραγε, τι χρειάζεται ο καθένας από εμάς να κοιτάζει από ένα ανοιχτό παράθυρο, αυτό της ψυχής μας; Τι πρέπει να επιθυμήσουμε και να παλέψουμε γι’ αυτό ώστε να γίνουμε μικροί θεοί; Ελευθερία, αγάπη, κατανόηση, φιλία, ή μήπως απλά μια αγνή καρδιά; 
  Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας. 

  Περίληψη: Η Όλγα συνάντησε την Κάτια μετά από χρόνια.
  Εκείνη τη μέρα δε φαντάστηκε πως η παλιά φιλία θα έφερνε στον δρόμο της λάθη, ενοχές, απώλειες, προδοσίες αλλά και έναν φίλο που θα σημάδευε τη ζωή της για πάντα.
  Το παρελθόν όμως, που δεν ξεχνάει ποτέ, την κυνήγησε, τη μάτωσε και την έριξε ξανά στο υπαρξιακό της τέλμα.
  Ο έρωτας άραγε θα καταφέρει να την οδηγήσει στην ελευθερία και στο δικαίωμα να δει μια μέρα τον κόσμο από παράθυρο ανοιχτό;

  Παράθυρο ανοιχτόΣτοιχεία βιβλίου

  Tίτλος: Παράθυρο ανοιχτό

  Συγγραφέας: Μαρίνα Πετροπούλου

  Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα

  Σελίδες: 320

  ISBN: 978-960-19-0839-7

  Ημερομηνία έκδοσης: 2021

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here