Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Πικρό γλυκό λεμόνι - Σοφία Βόικου

  Πικρό γλυκό λεμόνι – Σοφία Βόικου

  -

  Πικρό γλυκό λεμόνι

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Πουλτσίδη

  Πικρό γλυκό λεμόνι, ένα τίτλος που σίγουρα σου τραβά το ενδιαφέρον. Έχοντας διαβάσει κι άλλα βιβλία της συγγραφέως δίχως δεύτερη σκέψη, βρήκε χώρο στην βιβλιοθήκη μου αλλά και στην καρδιά μου.

   Πικρό γλυκό λεμόνιΜια γλυκόπικρη, όπως θα την χαρακτήριζα πιο σωστά, ιστορία. Η κυρία Βόικου, για άλλη μια φορά καταπιάνεται με το ιστορικό μυθιστόρημα. Αυτή τη φορά μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και μας γνωρίζει άγνωστα -στους περισσότερους από εμάς- στοιχεία της ιστορίας μας. Καλύπτει μια μεγάλη χρονική περίοδο, αφού αναφέρεται στον Εθνικό διχασμό, στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Ξεκινά με τον γάμο του Κωνσταντή και της Ασημούλας. Η ευτυχία τους δεν κρατάει για πολύ. Ο Κωνσταντής καλείται να υπηρετήσει την Πατρίδα. Με μια καρδιά κομμένη στα δυο αφήνει πίσω τη γυναίκα του που περιμένει το πρώτο τους παιδί. Ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Δύσκολοι καιροί.

  Η Ασημούλα είχε γεννηθεί πριν από είκοσι περίπου χρόνια σε τούτο το χωριό που ήταν χτισμένο στην κορφή του βουνού, σ’ έναν τόπο άγριο και τραχύ από τη μια και πολλαπλά ευλογημένο από την άλλη. Το Λιδωρίκι ήταν περιτριγυρισμένο  από τέσσερα ψηλά βουνά που δημιουργούσαν μια μοναδική ομορφιά με πυκνά έλατα και γάργαρες πηγές. την αγριάδα των βουνών ερχόταν να απαλύνει ο κάμπος της Άμφισσας που απλωνόταν στους πρόποδές τους, ο μεγαλύτερος ελαιώνας της Ελλάδας από την εποχή ακόμη των αρχαίων Ελλήνων θεών, που απ’ όλα τα μέρη της χώρας εκείνο είχαν προτιμήσει για να το ονοματίσουν «ομφαλό της γης».

  Η  Ασημούλα, όπως και οι περισσότεροι συγχωριανοί της, δεν είχε γεννηθεί πλούσια, όμως και ποτέ δε στερήθηκε  τίποτα. η φύση τούς είχε χαρίσει απλόχερα ό, τι χρειάζονταν για να ζουν χορτάτοι κι ευτυχισμένοι: δροσερά νερά για να σβήνουν τη δίψα τους, αιωνόβια πλατάνια για να διώχνουν μακριά την κάψα του καλοκαιριού, άφθονα λιόδεντρα για να ’ναι τα πιθάρια και τα καντήλια τους γεμάτα λάδι, κατσίκια και πρόβατα που βοσκούσαν ελεύθερα στις απόκρημνες πλαγιές και τους έδιναν το γάλα τους για να φτιάχνουν πικάντικη  φέτα και οψιμοτύρι.*

  Τη μάνα της δεν τη γνώρισε, καθώς είχε πεθάνει στη γέννα. Τον πατέρα της τον έχασε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, και κανένας δεν έμαθε αν σκοτώθηκε από τούρκικο  ή από ελληνικό βόλι, γιατί πολλά λέγονταν εκείνο τον καιρό στο χωριό. ορφανή από μάνα κι από πατέρα, η Ασημούλα μεγάλωσε με τη γιαγιά της, την κυρά- Ανάστω, που φρόντιζε να μην της λείψει τίποτα. της έμαθε όλα τα μυστικά  του νοικοκυριού: να υφαίνει στον αργαλειό, να κεντά τα ασπρόρουχα, ν’ αρμέγει τα ζωντανά, να ’χει πάντα ο μπαξές της τα πιο φρέσκα λαχανικά και κυρίως να φτιάχνει τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού για να γλυκαίνει τον άντρα της. μέχρι και γράμματα την είχε στείλει να μάθει στο δάσκαλο που είχε έρθει από την Αθήνα, κι η Ασημούλα ήταν από τις λίγες κοπέλες του χωριού που ήξερε να γράφει και να διαβάζει.

  Ο Κωνσταντής θα βρεθεί μαζί με άλλους στρατιώτες σε άλλη χώρα και ένας νέος έρωτας θα γεννηθεί. Μερικά χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα του 1944, η μοίρα θα παίξει το δικό της παιχνίδι στη ζωή της ασυμβίβαστης και γενναίας Ασημούλας.

  Δύο εποχές, δύο πόλεις σε δύο διαφορετικές χώρες, δύο γυναίκες, μια φοβερή αποκάλυψη…

  Η ζωή της Ασημούλας παράλληλη με εκείνη της Παύλαινας. Αντίθετη η πορεία τους, μα ίδιο το τέλος.

  Άμφισσα.

  Καβάλα.

  Πολωνία.

  Γερμανία.

  Σε φάσματα αγάπης, ευτυχίας και άλλωτε φόβου, θυμού, μίσους μέσα στις καταστροφές ενός πολέμου.

  Πικρό γλυκό λεμόνιΒιώνεις την πίκρα των Ελλήνων για την εξαπατημένη και πληγωμένη πατρίδα μας, τη γλύκα της αγάπης, της νοσταλγίας, της υπερηφάνειας, της συγχώρεσης. Νιώθεις τον πόνο της Ασημούλας, χορεύεις με την Ελίζα, γελάς με ταχοντροκομμένα χωρατά του Γιώργη, λυπάσαι τον Κωσταντή για την απόφαση που έπρεπε να πάρει… 

  Ένα αντιπολεμικό έργο. “Είναι πόλεμος κι ο πόλεμος φέρνει το  θάνατο”. Ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και σε κρατάει εκεί… Με εξαιρετική μαεστρία, η συγγραφέας πετυχαίνει έναν υπέροχο συνδυασμό μυθοπλασίας και αληθινών γεγονότων. Οι περιγραφές της, γεμίζουν τα μάτια των αναγνωστών με εικόνες ζωντανές, σαν να είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της ιστορίας. Ένα βιβλίο ανατρεπτικό, με εναλλαγές συναισθημάτων, όπως και η ζωή μας. Άλλοτε είναι γλυκιά, κι άλλες φορές πικρή…

  Το βιβλίο περιλαμβάνει και συνταγή για γλυκό λεμόνι!

  Το μυστικό στη ζωή είναι σαν το γλυκό λεμόνι. Πρέπει να δέσει το σιρόπι.

  Περίληψη: Νόμιζα ότι τα είχα αφήσει όλα πίσω μου: τους ανθρώπους που μ’ ανάθρεψαν, τον τόπο όπου γεννήθηκα, το στεφάνι που φόρεσα…Λένε πως η ανθρώπινη μνήμη είναι επιλεκτική… Μέχρι τη στιγμή που ένα γλυκό λεμονάκι θα την ξυπνήσει και θα τα θυμηθεί όλα…

  Λιδωρίκι 1913. Η Ασημούλα κι ο Κωνσταντής παντρεύονται από έρωτα. Η απρόσμενη στρατολόγηση του Κωσταντή θα τον απομακρύνει από τη γυναίκα του και το παιδί που περιμένουν.

  1. Ξεσπάει ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Στην Ελλάδα, το μίσος βενιζελικών και βασιλικών κι ο επερχόμενος Εθνικός Διχασμός θα φέρουν μαύρα σύννεφα όχι μόνο στον τόπο αλλά και στη ζωή των δύο νέων.
  2. Έξι χιλιάδες στρατιώτες, ανάμεσά τους κι ο Κωσταντής, μεταφέρονται μυστικά από την Καβάλα στη Γερμανία του Κάιζερ. Μέσα από τις στάχτες του πολέμου, θα γεννηθεί ένας καινούργιος έρωτας.
  3. Το Λιδωρίκι καίγεται. Ένας Γερμανός στρατιώτης θα σώσει από την πύρινη λαίλαπα δύο ψυχές που η ζωή θα φέρει στο δρόμο του μέσα από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας.

   Πικρό γλυκό λεμόνιΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Πικρό γλυκό λεμόνι

  Συγγραφέας: Βόικου Σοφία

  Εκδότης: Ψυχογιός

  ISBN: 9789604968084

  Αριθμός Σελίδων: 458

  Έτος Έκδοσης: 2012

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here