Σάββατο, 17 Ιουλίου, 2021
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Μαρία Γαβριελάτου

  Συνέντευξη – Μαρία Γαβριελάτου

  -

  Συνέντευξη – Μαρία Γαβριελάτου

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τη συγγραφέα Μαρία Γαβριελάτου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της από τις Εκδόσεις ΕΞΗ «Μυστική Δαντέλα».

  Ρωτάει η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Συνέντευξη

  Κυρία Γαβριελάτου, σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί σας. Πριν αναφερθούμε στο βιβλίο σας, θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για σας; Να γνωρίσουμε τη γυναίκα πίσω από τη συγγραφέα;

  Μ.Γ.: Αυτή ομολογώ είναι μια δύσκολη ερώτηση που με βάζει στη διαδικασία να σκεφτώ τι να πρωτοπώ για μένα. Ας το ξεκινήσω απλά. Λοιπόν, είμαι η Μαρία, μια γυναίκα που αισίως έχει περάσει μισό αιώνα ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά με την ψυχή της να μοιάζει με μικρού παιδιού. Ο ρομαντισμός, η ευαισθησία, ο αυθορμητισμός είναι στοιχεία του χαρακτήρα μου που τα χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να τα αφαιρέσουν από μέσα μου. Είμαι αθεράπευτα ονειροπόλα αλλά προσπαθώ να γειώνω τον εαυτό μου όταν πρέπει, ειδικά τώρα που μεγάλωσα αρκετά. Μου αρέσει η δημιουργία, όποια μορφή και αν έχει, και δεν αφήνω στιγμή της ημέρας να περνάει χωρίς να περιλαμβάνει δημιουργικές στιγμές, όπως είναι η συγγραφή –που λατρεύω μέχρι θανάτου– και η κατασκευή έργων τέχνης. Κατά τ’ άλλα είμαι μια γυναίκα όπως όλες, που εργάζομαι πολλές ώρες, έχοντας και την ευθύνη του οίκου μου.

  Ποια ήταν η αφορμή για να γεννηθεί το βιβλίο σας «Μυστική δαντέλα»;

  Μ.Γ.: Η αφορμή ήταν η φωτογραφία της γιαγιάς μου που στολίζει το σαλόνι μου και είναι σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών το 1928, και μια μουσική ένα φθινοπωρινό αλλά ζεστό βράδυ μιας Παρασκευής που χαλάρωνα μετά από μία δύσκολη από υποχρεώσεις εβδομάδα. Εκείνη τη στιγμή, γλυκά και αβίαστα ήρθε όλη η εικόνα του βιβλίου μέσα από τα μάτια και το μυαλό μου σαν να έβλεπα κινηματογραφική ταινία. Και από εκείνο το όμορφο ζεστό βράδυ φθινοπώρου ξεκίνησε το ταξίδι μου μαζί με την Ελισσώ, την ηρωίδα μου.

  Στην αρχή του βιβλίου σας μας ζητάτε να σκεφτούμε εμείς το νησί-γενέτειρα της ηρωίδας. Εσείς είχατε κάποιο νησί στον νου σας;

  Συνέντευξη - Μαρία Γαβριελάτου
  Συνέντευξη – Μαρία Γαβριελάτου

  Μ.Γ.: Το όνομα του νησιού δεν υπήρχε γιατί μέχρι το τέλος του βιβλίου δεν μου έβγαινε κανένα νησί. Έτσι, σκέφτηκα πως ο αναγνώστης, έχοντας ένα μέρος στη μνήμη και στην καρδιά του που μπορεί λόγω συγκυριών, λόγω των στιγμών που έζησε σε αυτό, να το αγάπησε περισσότερο από κάποιο άλλο που είχε επισκεφτεί, θα μπορούσε να το κάνει νησί της Ελισσώς.

  Συγκεκριμένα εγώ δεν είχα κάποιο νησί στο μυαλό μου, γιατί το νησί το έστησε η φαντασία μου, αυτό ίσως ήταν και η αιτία να μην μπορώ μέχρι τέλους να προσδιορίσω το μέρος, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μέρη που αναφέρονται στη ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΑΝΤΕΛΑ. Μόνο όταν περιέγραφα τις σκηνές του Φίλιππου με την Ελισσώ είχα στο μυαλό μου το Σαρακήνικο της Μήλου, όπου με είχε εντυπωσιάσει όταν είχα επισκεφτεί το μέρος.

  Στο βιβλίο σας θίγετε και θέματα όπως η φιλία, οι λάθος επιλογές, κακοποίηση, η αποξένωση, η εκδίκηση. Θέματα με τα οποία καθένας μας έρχεται αντιμέτωπος σε κάποια φάση της ζωής του. Πιστεύετε ότι στο τέλος έρχεται η δικαίωση για κάθε άνθρωπο;

  Μ.Γ.: Ναι, πιστεύω πως έρχεται η δικαίωση, όσο και αν αυτή αργήσει. Η ζωή κάνει κύκλους και πάνω σε αυτούς τους κύκλους κινούμαστε και εμείς, εκεί λοιπόν συναντάμε τη δικαιοσύνη που αποδίδει αυτά που πρέπει και όπως πρέπει την κατάλληλη στιγμή και μας δικαιώνει. Το έχω ζήσει και το ζω σε προσωπικό επίπεδο και η δικαίωση είναι και η δύναμη του ανθρώπου να συνεχίσει να ζει, να ελπίζει και να μην απογοητεύεται. 

  Με πατέρα αλκοολικό, η Ελισσώ ανήκει στην “οικογένεια του μπεκρή”. Πόσες ταμπέλες βάζουμε στους ανθρώπους χωρίς να γνωρίζουμε τον ψυχισμό τους, την ιστορία τους, και τους κρίνουμε επιφανειακά; Σας ενοχλεί αυτό;

  Μ.Γ.: Φυσικά και με ενοχλεί, γι’ αυτό και σε όλα μου τα βιβλία είναι από τα θέματα που καυτηριάζω. Οι ταμπέλες “τοποθετούνται” από άνθρωπο σε άνθρωπο με βάση τα κόμπλεξ, την εικόνα και τη μεγάλη ιδέα που έχουν κάποιοι για τον εαυτό τους. Δυστυχώς, το να κρίνουμε τους άλλους είναι το πιο εύκολο, ανθρώπινο κακό συναίσθημα και ελάττωμα που πολλοί δεν μπορούν να αποβάλουν ή, καλύτερα, δεν θέλουν ή γιατί έτσι τρέφεται το Εγώ τους.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Μυστική δαντέλα

  Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

  Μ.Γ.: Σχέδια δεν κάνω, τα σχέδια όπως έχω πει ξανά είναι για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς και όχι για μένα. Εγώ απλά γράφω από μεράκι και αγάπη για τη συγγραφή με ένα και μοναδικό όνειρο, να δουν το φως και να τα αγαπήσουν τα βιβλία μου οι αναγνώστες.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Μ.Γ.: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το αναγνωστικό κοινό που με ακολουθεί πιστά από το ξεκίνημά μου. Η αποδοχή στα έργα μου, η αγάπη προς το πρόσωπό μου με συγκινεί κάθε μέρα και πιο πολύ. Επίσης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις ΕΞΗ και στην εκδότριά μου, κυρία Ισμήνη Λαμπροπούλου, που από το ξεκίνημα της συνεργασίας μας με αγκάλιασαν και στηρίζουν κάθε καινούργιο μου βιβλίο.

  Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

  Μ.Γ.: Και εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή και τη χαρά που μου δώσατε με αυτή τη συνέντευξη, δίνοντάς μου το βήμα να μιλήσω και να με γνωρίσουν καλύτερα όχι μόνο όσοι με ξέρουν, αλλά και αυτοί που δεν με γνωρίζουν.

  Συνέντευξη – Μαρία Γαβριελάτου

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here