Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
More

  Συνοικία Ντολτσό

  -

  Συνοικία Ντολτσό – Μουσεία

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με την πόλη των γουναράδων, από την παλιά συνοικία Ντολτσό. Θεωρείται από τις πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς, με πολλά αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα. Τα αρχοντικά μάς θυμίζουν την οικονομική άνθηση της πόλης εξαιτίας του εμπορίου γούνας.

  Τα αρχοντικά της Καστοριάς είναι εναρμονισμένα με το περιβάλλον της περιοχής, αποτελώντας δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα αρχοντικά είναι βασικά διώροφα. Στο ισόγειο υπάρχουν οι αποθηκευτικοί χώροι, ενώ στην αυλή οι βοηθητικοί. Στο μεσαίο όροφο βρίσκονται τα δωμάτια χειμερινής διαμονής και ένας εσωτερικός ξύλινος εξώστης. Στον επάνω όροφο βρίσκονται οι χώροι υποδοχής.

  Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί σε μουσεία.

  Ένα από αυτά τα μουσεία είναι και το Δεληνάνειο Λαογραφικό. Εδώ θα δούμε αντικείμενα που βγήκαν από τα σεντούκια των γυναικών της Καστοριάς, όπως κειμήλια ή ακόμα και προικιά, που κάποτε αποτελούσαν κομμάτια της καθημερινής τους ζωής, υφαντά, στρωσίδια, φωτογραφίες κ.ά. Το μουσείο λειτουργεί με εθελοντική προσφορά, μόνο τα Σαββατοκύριακα.

  Συνοικία Ντολτσό

  Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και το Ενδυματολογικό, που διαθέτει μια καλά οργανωμένη  συλλογή ενδυμασιών της παλιάς Καστοριάς.

  Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Είναι ένα νεοϊδρυθέν μουσείο στην πόλη της Καστοριάς. Αποτελεί έναν μουσειακό χώρο που φιλοξενείται σε παραδοσιακή οικία μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, που αποτελούσε την οικία του Αναστασίου ΠηχιώνΈλληνα Μακεδόνα αγωνιστή που έδρασε στην περιοχή του καζά Καστοριάς στα τέλη του 19ου αιώνα.

  Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται κειμήλια απογόνων Μακεδονομάχων, φωτογραφίες από την πρώιμη φάση και την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, στολές Μακεδονομάχων αγωνιστών και παραδοσιακές Καστοριανές στολές. Στους υπόγειους χώρους του αρχοντικού, υπάρχουν οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, στο ισόγειο η αρχή της έκθεσης, η βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και η αίθουσα προβολών, ενώ ο όροφος αποτελεί αποκλειστικά χώρο έκθεσης.

  Υπάρχει διαμορφωμένος προαύλιος χώρος που είναι διαθέσιμος για τις υπαίθριες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Στους χώρους του έχουν πραγματοποιηθεί διαλέξεις εθνικού, εκπαιδευτικού και ιστορικού περιεχομένου, έχουν οργανωθεί επιστημονικές συναντήσεις και έχουν παρουσιαστεί εκδόσεις ιστορικών βιβλίων τοπικού και γενικού ενδιαφέροντος.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here