Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤαξίδι στο κόκκινο - Ελένη Πουλημένου

  Ταξίδι στο κόκκινο – Ελένη Πουλημένου

  -

  Αν η ζωή ήταν χρώμα, ποιο θα επέλεγες να έχει η δική σου; Η συγγραφέας Ελένη Πουλημένου επέλεξε το κόκκινο. Το βιβλίο της, Ταξίδι στο κόκκινο, που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Ελκυστής, αποτελεί μια αναδρομή και ενδοσκόπηση της ζωής της. Ένα ταξίδι αυτοπραγμάτωσης.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το Ταξίδι στο κόκκινο είναι μια αυτοβιογραφία και παράλληλα μια συνόψιση των γεγονότων που καθόρισαν την ύπαρξη της συγγραφέως. Γεμάτο κόκκινο, το χρώμα που κυριαρχεί στο βιβλίο, το οποίο προσδιορίζει τη ζωή, τις επιθυμίες, τα θέλω και τις προσωπικές επιλογές.

  Εφαλτήριο και πηγή δύναμης αποτελεί η κοκκινοπηγή, η οποία είναι και ο τελικός προορισμός. Το ταξίδι της συγγραφέως ξεκινά με την αναδρομή στην παιδικότητα, στον αθώο εαυτό και στις γλυκές μνήμες. Προχωρά σταδιακά στα μετέπειτα χρόνια, μέχρι και το σήμερα. Κάθε κομβική φάση της ζωής χρωματίζεται από το κόκκινο. Η αναζήτηση του κόκκινου είναι ουσιαστικά η πορεία προς το πεπρωμένο και την ελευθερία. Ένα ταξίδι ζωής με πολλές στάσεις, άλλες πικρές, άλλες χαρούμενες, αλλά με μία σταθερά: κανένας, μα κανένας συμβιβασμός. 

  Αυτό το κόκκινο αναζητούσα πάντα από μικρή. Το είχα δει για πρώτη φορά στην κοκκινοπηγή. Στο μέρος όπου μόνο εγώ ήξερα ότι υπήρχε γιατί μόνο εγώ το είχα δει. 

  Είναι όμως το κόκκινο επιδίωξη όλων; Μήπως άλλα χρώματα, άλλοι άνθρωποι, άλλες δυνατότητες, μπορούν να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν κάτι νέο; 

  Είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που διάβασα. Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτό το βιβλίο, σίγουρα όχι τη μάλλον ποιητική και νοσταλγική αυτοβιογραφία που διάβασα. Η ζωή της συγγραφέως παρουσιάζεται δίχως ταμπέλες, ονόματα, κρίσεις, αφήνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βάλει τον εαυτό του στη θέση της και να ταυτιστεί. 

  Στη ζωή χρειάζεται να αντικρύζεις τον εαυτό σου κατάματα. 

  Η εντύπωση που μου άφησε αυτό το βιβλίο είναι ότι η αποτύπωση των λέξεων στο χαρτί από τη συγγραφέα αποτέλεσε κάτι σαν εξομολόγηση, μία κάθαρση ψυχής και μία αέναη επιθυμία για ευτυχία. Δεν θεωρώ πως δίνει συμβουλές για να βελτιώσει κάποιος τη ζωή του, δεν έχει καμία σχέση με βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά ίσως ο αναγνώστης αντλήσει κάποια δύναμη από τα θετικά μηνύματα που εκλαμβάνει από την ανάγνωσή του. Αρκετά ενδιάφεραν ως προς το περιεχόμενο, με εικόνες ζωντανές και ρεαλιστικές. Με μπέρδεψαν μερικές φράσεις, χρειάστηκε να επιμείνω σε εκείνα τα σημεία για να καταλάβω το νόημα. 

  Και το ταξίδι ποτέ δεν τελειώνει, συνεχίζεται στο διηνεκές.
  Το ίδιο και τα χρώματα και οι αποχρώσεις τους,
  Το ίδιο κι η ζωή.

  Περίληψη: Το “Ταξίδι στο κόκκινο” είναι η εναγώνια προσπάθεια ζωής της αφηγήτριας-ηρωίδας να κατακτήσει το ‘κόκκινο’. Το ‘κόκκινο’ είναι η απόλυτη θεώρηση και βίωση της αυτοπραγμάτωσης και της ευτυχίας. Είναι όραμα ζωής.
  Η αφήγηση ξεκινά από τα παιδικά χρόνια της ηρωίδας και συνεχίζεται σε όλη τη ζωή της μέχρι σήμερα. Αν και το κόκκινό της ήταν ένας καθαρός στόχος στη ζωή της, νοθεύτηκε στην πορεία από καταναγκασμούς, συμβιβασμούς και στερεότυπα και έγινε… ροζ. Πώς μπορεί όμως να ζει στο ροζ ένας άνθρωπος που πάντα ήθελε το κόκκινο; Για πόσο καιρό μπορεί να αντέξει μία τέτοια αυτό-προδοσία;
  Πολλά συμβαίνουν στη δραματική της προσπάθεια να ξανακάνει το ροζ κόκκινο. Είναι μια προσπάθεια διαφυγής από μια τοξική ζωή. Πρόκειται για τον χωρισμό.
  Σε αυτή τη δραματική πορεία στην απόδραση και στην αυτογνωσία, η ηρωίδα απολαμβάνει τη φιλία δύο διαφορετικών φίλων, της Φαίδρας και του Διονύση, που της εντοπίζουν τις διαφορετικές οπτικές της ζωής. Ο μόνος τρόπος όμως να πετύχεις την αποκατάσταση των ‘χρωμάτων’ σου στη ζωή είναι να διασαφηνίσεις ποιο είναι το κόκκινο για σένα, το δικό σου κόκκινο.
  Η ηρωίδα τελικά το βρίσκει με μία απροσδόκητη αποκάλυψη, ότι το κόκκινό μας είναι μπροστά μας, τόσο κοντά και μπροστά μας, που συνήθως δεν το βλέπουμε…

  Ταξίδι στο κόκκινο - Ελένη ΠουλημένουΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ταξίδι στο κόκκινο

  Συγγραφέας: Ελένη Πουλημένου

  Εκδόσεις: Ελκυστής

  ISBN: 978-618-210-101-8

  Σελίδες: 198

  Ημερομηνία έκδοσης: 31/01/2023

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ