Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το εργοστάσιο των μολυβιών - Σώτη Τριανταφύλλου

  Το εργοστάσιο των μολυβιών – Σώτη Τριανταφύλλου

  -

  Από τις Εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορεί το βιβλίο της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου «Το εργοστάσιο των μολυβιών». Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο, ιστορικό μυθιστόρημα.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ιστορία που μας παρουσιάζει στις σελίδες του ξεκινά το 1866 στο Κάιρο, όπου ο Στέφανος Ασημάκης, μηχανικός, πηγαίνει να εργαστεί για την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ. Τα γεγονότα που παρουσιάζονται στο βιβλίο φτάνουν μέχρι την Αθήνα του 1940, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

  Πολλά τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στο μυθιστόρημα. Κάποια σε εκτενή περιγραφή που ενδεχομένως να κουράσει τον αναγνώστη. Ρωσική Επανάσταση. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αποικιοκρατία.

  Οι χαρακτήρες του βιβλίου πάρα πολλοί, και δυστυχώς δεν καταφέρνουμε να τους γνωρίσουμε όλους σε βάθος. Θεωρώ ότι η συγγραφέας δεν είχε τέτοια πρόθεση. Περισσότερο την ενδιαφέρει η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και λιγότερο οι χαρακτήρες του βιβλίου.

  Μυθοπλασία και ιστορικά γεγονότα δένονται μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα στο μεγαλύτερο μέρος του. Κάποια κεφάλαια του βιβλίου διαβάζονται με περισσή ευκολία και άλλα με μια δυσκολία, εξαιτίας των πολλών πληροφοριών που παρέχονται.

  Το Λένιγκραντ βούιζε, άνοιγαν κινηματογραφικές αίθουσες και γίνονταν συναυλίες. Βρισκόμαστε στην κορυφή της αβάν-γκάρντ! καμάρωνε  ο Βάγκαλης, ο κόσμος δημιουργείται απ’ την αρχή χωρίς καν να γίνει στάχτη! Ο Λένιν μιλάει ανεβασμένος σ’ ένα κάρο στη μέση της πλατείας Σβερντλόφ στη Μόσχα. – Όλη η εξουσία στα σοβιέτ!- και τα πλήθη ηλεκτρίζονται, είμαστε όλοι, για μια στιγμή, πολύ – πολύ ευτυχισμένοι!

  Ο μόνος χαρακτήρας από τους ήρωες που αναπτύσσεται περισσότερο από τους άλλους είναι ο  Νίκος Βάγκαλης, φίλος του Μάρκου Ασημάκη (γιος του Στέφανου Ασημάκη). Προσωπικά λάτρεψα τον Βάγκαλη για τις ιδέες του, τον δυναμικό χαρακτήρα του και το τρόπο με τον οποίο ζούσε τη ζωή του.

  Σύντροφε, εδώ και μια ώρα μιλάς για την οργάνωση της παιδείας, συνέχισε ο Βάγκαλης, σε ηπιότερο τόνο, και κανείς δεν αναπτύσσει διάλογο, το κόμμα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου!. Οι περισσότεροι σύντροφοι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν  οτιδήποτε – είμαστε ένα κοπάδι πρόβατα!

  Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου, σίγουρα θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη μου ο Βάγκαλης, αλλά και η ανάγκη που μου δημιούργησε η συγγραφέας να γνωρίσω την ποίηση του Μαγιακόφσκι.

  Συνοψίζοντας, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Ιδιαίτερη η γραφή της Σώτης Τριανταφύλλου. Δεν είναι τυχαίο που το βιβλίο είκοσι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του συνεχίζει να γοητεύει και να κερδίζει νέους αναγνώστες.

  Περίληψη: «Το Eργοστάσιο των μολυβιών» είναι ένα ευρωπαϊκό μυθιστόρημα αφιερωμένο στον άνθρωπο-τεχνικό και στον άνθρωπο-επαναστάτη. Από το Κάιρο του 1866 μέχρι την Αθήνα στις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εκτυλίσσονται μεγάλα και μικρά γεγονότα, προσωπικές και κοινωνικές τραγωδίες· και μερικές κωμωδίες. Καινούργιες πόλεις υψώνονται, πόλεμοι και επαναστάσεις αρχίζουν και τελειώνουν· η γη συνεχίζει αδιάφορη την πορεία της. Άνθρωποι σακατεύονται στα χαρακώματα· άλλοι άνθρωποι πέφτουν θύματα ανελέητων ιδεολογιών και όχι λιγότερο ανελέητων ενστίκτων· ένας από τους επιζήσαντες ονειρεύεται να κτίσει εργοστάσιο μολυβιών κι ένας άλλος να κτίσει έναν ολόκληρο κόσμο. “Το εργοστάσιο των μολυβιών” αφηγείται την ιστορία ενός αιώνα: ό,τι συνέβη στις πλατείες, στους δρόμους και στα πεδία της μάχης, ό,τι συνέβη στην Αίγυπτο, στην Ελβετία, στη Ρωσία, στη Γερμανία και στην Ελλάδα· ό,τι συνέβη στη Μαύρη Αφρική τον καιρό της αποικιοκρατίας. Ο κόσμος είναι ένα παλιό λάθος και δεν έχει σύνορα· η Ιστορία μοιάζει με μια σκυταλοδρομία ονείρων: το επικό αυτό μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 2000 και χαρακτηρίστηκε “μεγάλο βιβλίο της δυστυχίας”, περικλείει τις ιδέες και τα συμβάντα που έφεραν τον μοντέρνο άνθρωπο στο σήμερα. Η έκδοση αυτή είναι αναθεωρημένη από τη συγγραφέα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το εργοστάσιο των μολυβιών

  Συγγραφέας: Σώτη Τριανταφύλλου

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ISBN:  9789601616544

  Ημ. Έκδοσης: Πρώτη έκδοση 02/2000

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here