Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Το πιο μακρύ ταξίδι - Μαίρη Μαγουλά

  Το πιο μακρύ ταξίδι – Μαίρη Μαγουλά

  -

  Το πιο μακρύ ταξίδι 

  Προσωπική άποψη: Έλια Κουρή

  Το νέο συγγραφικό πόνημα της Μαίρης Μαγουλά με τίτλο «Το πιο μακρύ ταξίδι» μεταφέρει τον αναγνώστη στην Πλάκα της δεκαετίας του ’50 και στις ζωές των ηρώων που η συγγραφέας έχει δημιουργήσει. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί και απόλυτα συμβατοί με την περιγραφόμενη εποχή και την τοπική κοινωνία.

  Η κ. Μαγουλά καταφέρνει να αναπαραστήσει μες στις σελίδες του βιβλίου της με ακρίβεια και πιστότητα μια μικρογραφία της Πλάκας του 1950 και μια τοιχογραφία της τότε Πλακιώτικης και της Αθηναϊκής κοινωνίας. Φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με την ηθογραφία και τον τρόπο ζωής στην Πλάκα του ’50 και στη μικρή κοινωνία της Αθήνας, τότε που ο παλμός της ζωής χτυπούσε μέσα στα Πλακιώτικα στενά και γύρω από τους κεντρικούς δρόμους του Συντάγματος και της Ομόνοιας.

  Αν και όλα έδειχναν ότι θα ακολουθούσε μια ηλιόλουστη μέρα, σε λιγότερο από δυο ώρες, σκοτεινά σύννεφα σκέπασαν τον αττικό ουρανό και δεν άργησαν να στραγγίξουν το νερό που κουβαλούσαν στα Πλακιώτικα στενά.

  Αναβιώνει επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια, μυρωδιές και συνήθειες ξεχασμένες. Εκείνη την εποχή όλα ήταν πιο αθώα, πιο αγνά, πιο ρομαντικά και σήμερα εκλείπουν. Η κ. Μαγουλά καταφέρνει να ανοίξει το κουτί των αναμνήσεων για τους παλαιότερους που ίσως έζησαν ή θυμούνται εκείνες τις εποχές και δίνει την ευκαιρία στους νεότερους να βιώσουν και να γνωρίσουν αυτή την εποχή. Παράλληλα, με τέχνη περνά στους αναγνώστες τα γεγονότα πολιτικά ή κοινωνικά που σημάδεψαν εκείνη τη δεκαετία, πριν η Αθήνα -στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού- μεγαλώσει, αποκτήσει περισσότερα αυτοκίνητα και κατοίκους.

  Ξαφνικά, ομπρέλες διαφόρων μεγεθών άνοιξαν και κόσμος έτρεχε βιαστικά πάνω, κάτω, ενώ μικροί χείμαρροι στις άκρες των στενών δρόμων κυλούσαν παρασύροντας πέτρες και σκουπίδια που είχαν μαζευτεί από το βράδυ. Ο Ανδρέας Δροσινός, αφού πέρασε αγέρωχος την οδό Αφροδίτης, έστριψε στην Ανδριανού και τινάζοντας τη βροχή από το πέτο του μπήκε χωρίς δεύτερη σκέψη στο καφενείο του Θανάση.

  Στήνει τον καμβά της μυθοπλασίας με ετερόκλητους ήρωες που ο καθένας κάτι έχει να πει. Ο Ανέστης, ο αμαξάς, που με το αμαξάκι του περιδιαβαίνει τα στενά της Πλάκας, ο εγγονός του ο μικρός λουστράκος, η διανοούμενη Πολίτισσα Φιλαρέτη που διοργανώνει λογοτεχνικές βραδιές, ο Μίμης και η Μαρία με την οικογένειά τους που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, ο γοητευτικός κύριος Δροσινός που ζει με τη Μαρία την αληθινή αγάπη και τον πραγματικό, δυνατό και σαρωτικό έρωτα.

  Το πιο μακρύ ταξίδι

  Η έφηβη Μαργαρίτα που παλεύει να ορθοποδήσει μετά τον θάνατο της μαμάς της πουλώντας λουλούδια και η Ναταλία που βιώνει τη μοναξιά και αναπολεί τα ευτυχισμένα χρόνια που έζησε με τον άντρα της. Όλοι συνδέονται μεταξύ τους με τρόπο ευφάνταστο. Και γύρω από αυτούς τα Πλακιώτικα στενά, τα Αναφιώτικα, οι βόλτες κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης,  τα γραφικά σπίτια με τις αυλές όπου μαζεύονταν οι γειτόνισσες για τον καθιερωμένο καφέ και κουτσομπολιό, ο νοσταλγικός και απαλός ήχος της λατέρνας, ο σαλεπιτζής και ο παγωτατζής, τα ταβερνάκια, το καφενείο.

  Δεν ήταν από τα μέρη που σύχναζε, αλλά η βροχή δεν του άφηνε πολλά περιθώρια επιλογής. Κλείνοντας την πόρτα, έβαλε το ένα χέρι πίσω στη μέση, κίνηση που του έδωσε ύφος βαρυσήμαντο, προχώρησε στο βάθος και κα΄θισε κατευθείαν στο τελευταίο τραπέζι παίρνοντας στα χέρια την «Αθηναϊκή» της ημέρας. Ήταν Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 1953.

  Όλα γίνονται εικόνες στα μάτια του αναγνώστη. Η συγγραφέας με γραφή απλή, κατανοητή και μεστή σε νοήματα δημιουργεί εικόνες στον αναγνώστη και κινητοποιεί τη φαντασία του. Χρησιμοποιεί έναν λυρισμό στη γραφή και μια παραστατικότητα, γλαφυρότητα  και εικονοποιία στις περιγραφές της. Δημιουργεί επίσης συναισθήματα νοσταλγίας, ρομαντισμού, αθωότητας, γλύκας και ηρεμίας σε αυτόν που διαβάζει.

  Με την κινηματογραφική γραφή και ροή είναι σαν ο αναγνώστης να μεταφέρεται στην Πλάκα και να συμβιώνει και να συμπάσχει με τους ήρωες. Ο καθένας κάνει το δικό του προσωπικό ταξίδι στη ζωή και προς το όνειρο, την ευτυχία, την αυτοπραγμάτωση. Ζει στο έπακρο, ονειρεύεται, άλλος συμβιβάζεται, άλλος όχι.

  Όλοι κάνουν ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και τη λύτρωση. Και η γραφή γίνεται και πολλές φορές μελαγχολική αλλά και λογοτεχνική, καθώς μες στην απλότητά της αναδίδει τις φιλοσοφικές σκέψεις της συγγραφέα. Άλλωστε πάντα μέσα στα απλά κρύβονται τα ωραία και, ναι, είναι σίγουρο πως τα βιβλία αναδίδουν μυρωδιές και μνήμες…

  Περίληψη: Στην Αθήνα της δεκαετίας του ΄50, με φόντο τα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων, υπό τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, εκτυλίσσεται αυτό το χειμαρρώδες μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές μια χούφτα ανθρώπους της αρχοντικής αυτής γειτονιάς, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της πόλης.
  Του Ανέστη του αµαξά που µεγαλώνει µόνος τον εγγονό του Νικόλα και είναι προσκολληµένος στον ανεκπλήρωτο πόθο του για τη γυναίκα µε τη «µαρµάρινη οµορφιά».

  Του ώριµου και γοητευτικού µεγαλοαστού Ανδρέα Δροσινού, που ανακαλύπτει τον εαυτό του µα και τον ίδιο τον προορισµό του σε µια απαγορευµένη ερωτική σχέση µε τη Μαρία, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.

  Της Κωνσταντινουπολίτισσας συγγραφέα Φιλαρέτης Αληθινού, που, σηµαδεµένη από ένα νεανικό πάθος, έχει αφιερωθεί στις φιλίες της και στις φιλολογικές συγκεντρώσεις στο νεοκλασικό αρχοντικό της. Της έφηβης Μαργαρίτας, που βρίσκει τον πρίγκιπα των παραµυθιών στον µυστηριώδη επαίτη της γειτονιάς µε τα πράσινα µάτια και την ασηµένια ταυτότητα.

  Υπό τους ήχους της λατέρνας που σκορπά τις µελαγχολικές µελωδίες της, νοσταλγοί κι ονειροπόλοι, τελευταίοι προσκυνητές µιας παλιάς πόλης που δεν υπάρχει πια και µιας εποχής που χάθηκε ανεπιστρεπτί, οι ήρωες του συγκινητικού αυτού µυθιστορήµατος συναντιούνται, ακουµπούν ο ένας στον άλλον και µε οδηγό το όνειρο κάνουν το πιο µακρύ ταξίδι τους στην αγάπη…

  Το πιο μακρύ ταξίδιΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: To πιο μακρύ ταξίδι

  Συγγραφέας: Μαγουλά Μαίρη

  ISBN: 9786180311921

  Ημερ/νία έκδοσης: 19/10/2017

  Εκδότης: Μεταίχμιο

  Σελίδες: 528

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here