Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΤο βιβλίο των χαμένων ονομάτων - Kristin Harmel

  Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων – Kristin Harmel

  -

  Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων της Kristin Harmel που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας υπόσχεται ένα νοερό ταξίδι σε μια ιστορική περίοδο που ακόμη πληγώνει.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  1942 και η Εύα, φοιτήτρια αγγλικής φιλολογίας στο Παρίσι, ζει μια ήρεμη και αθώα ζωή μαζί τους γονείς της που την υπεραγαπούν. Μόνο που το να είσαι Εβραίος σε μία χώρα που ο Ιουδαϊσμός αποτελεί έγκλημα για τους Γερμανούς κατακτητές, είναι επικίνδυνο. Η Εύα καταφέρνει να αποδράσει με τη μητέρα της σε μία ορεινή πόλη της Γαλλίας, κοντά στα ελβετικά σύνορα. Περιμένοντας νέα για τον πατέρα της, γνωρίζει τη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης στην οποία θα συμμετάσχει. Δουλειά της είναι, ως παραχαράκτρια, να φτιάχνει πλαστά έγγραφα για τους Εβραίους, βοηθώντας στη φυγάδευσή τους από τη Γαλλία. Στην αρχή συνεργάζεται με τον Ρεμί, έναν νεαρό αντιστασιακό, που ο κοινός αγώνας και το πάθος τους να είναι χρήσιμοι στους συνανθρώπους τους τούς ενώνουν όχι μόνο ιδεολογικά, αλλά και συναισθηματικά. Η ανησυχία, κυρίως της Εύας, ότι τα παιδιά που φυγαδεύουν με ψεύτικα χαρτιά δεν θα μάθουν ποτέ την αληθινή τους ταυτότητα, τους ωθεί στη δημιουργία ενός ιδιαίτερου κώδικα στις σελίδες ενός βιβλίου.

  Μας ξεγράφουν κι εμείς τους βοηθάμε σε αυτό…
  «Γιατί κάποιος πρέπει να θυμάται. Πώς αλλιώς θα βρουν τον δρόμο τους για το σπίτι τους;»

  Μέσα σε έναν καθολικό ναό, στη μυστική βιβλιοθήκη, δύο νέοι πασχίζουν για ένα καλύτερο μέλλον. Τον μυστικό κώδικα γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Μόνο που στη δίνη των γεγονότων η Εύα και ο Ρεμί χάνονται και χάνεται και το βιβλίο.

  Η Εύα μεταναστεύει στην Αμερική, συνεχίζει τη ζωή της και διαλέγει να κάνει τη δουλειά που αγαπάει πιο πολύ: βιβλιοθηκάριος. Και εκεί, στα βαθιά γεράματα, βλέπει σε μια εφημερίδα τη φωτογραφία του βιβλίου των χαμένων ονομάτων. Πρέπει να πάει στη Γερμανία, όπου βρίσκεται το βιβλίο. Είναι η μόνη που απέμεινε να γνωρίζει τον κώδικα. Ή μήπως όχι;

  Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο παρόλο που το βασικό θέμα που πραγματεύεται είναι βαρύ. Με φόντο τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μια αληθινή ιστορία μετουσιώνεται σε μία ρομαντική ιστορία αγάπης με αρκετά ενδιαφέρουσα πλοκή. Όταν αναφέρεται η αντίσταση στα χρόνια του πολέμου, συνήθως όλοι σκεφτόμαστε όσους αγωνίζονται ενάντια στον εχθρό με όπλα. Εδώ παρουσιάζεται μια εντελώς διαφορετική διάσταση της έννοιας της αντίστασης. Στο παρασκήνιο, κρυφά από όλους, με απίστευτη υπομονή και αυτοθυσία, η πλαστογραφία εγγράφων είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος της αντίστασης. Ο κρυπτογραφικός κώδικας είναι ευφάνταστος – περιγράφεται με σαφήνεια και ενθουσιάζει με την απλότητα και την ευρηματικότητά του. Ως προς αυτόν τον τομέα, η συγγραφέας απέδωσε άριστα τόσο το περιβάλλον, αλλά και τις διαδικασίες πλαστογράφησης.

  Ήλπιζα πως κάποια μέρα, όταν θα τελείωνε ο πόλεμος, θα τα βοηθούσα να διεκδικήσουν την παλιά τους ταυτότητα. Αλλά δεν μας καθορίζει το όνομα που φέρουμε ή η θρησκεία στην οποία πιστεύουμε ούτε το έθνος του οποίου η σημαία ανεμίζει πάνω από το κεφάλι μας. Μας καθορίζει ποιοι είμαστε μέσα στην καρδιά μας, ποιοι επιλέγουμε να είμαστε σε αυτή τη γη. 

  Σχετικά με τη βαρβαρότητα των Γερμανών απέναντι στους Γάλλους, η συγγραφέας ασχολείται ελάχιστα. Ο πόλεμος χρησιμοποιείται απλώς ως φόντο για την ιστορία της Εύας. Οι περιγραφές των γεγονότων στις πύλες του στρατοπέδου συγκέντρωσης και των οδικών ελέγχων δεν συγκινούν. Η αναφορά της συγγραφέως στους Ναζί γίνεται με απλοϊκό τρόπο, χωρίς βάθος, χωρίς συναίσθημα, και αναρωτιέμαι αν το έκανε σκόπιμα. Ό,τι σχετίζεται με τον πόλεμο αντιμετωπίζεται επιφανειακά και χωρίς εμφανή συναισθηματική εμπλοκή, ούτε των ηρώων ούτε της ίδιας της συγγραφέως.

  Στο βιβλίο θίγεται η αίσθηση καθήκοντος απέναντι στη χώρα σε αντιδιαστολή με το καθήκον απέναντι στην οικογένεια και τη θρησκεία. Η συγγραφέας χρονοτριβεί και επαναλαμβάνεται συχνά, θέλοντας, υποθέτω, να δείξει την περιπλοκότητα του ηθικού διλήμματος. Η προσέγγισή του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο έκπληξης ως προς τους ήρωες και τις επιλογές που καλούνται να κάνουν.

  Σε γενικές γραμμές, Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται γρήγορα. Χωρίς ανατροπές, με απλό λεξιλόγιο, καλή ροή και προβλέψιμο τέλος, αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για τον αναγνώστη που θέλει να περάσει ευχάριστα την ώρα του και να χαλαρώσει.

  Περίληψη: Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της γυναίκας που βοήθησε εκατοντάδες παιδιά Εβραίων να δραπετεύσουν από τους ναζί.

  Η Εύα Έιμπραμς, μια ηλικιωμένη από τη Φλόριντα που εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος, τοποθετεί βιβλία σε ένα ράφι, όταν το βλέμμα της πέφτει σε μια φωτογραφία των New York Times. Παγώνει ολόκληρη· πρόκειται για την εικόνα ενός βιβλίου που έχει να δει πάνω από εξήντα χρόνια – είναι το Βιβλίο των χαμένων ονομάτων. Πλέον φυλάσσεται στην Κεντρική Εθνική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου και περιέχει ένα είδος κώδικα, που οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν. Η μόνη που γνωρίζει την απάντηση είναι η Εύα· έχει όμως τη δύναμη να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τις παλιές της αναμνήσεις;

  Το 1942, όταν ήταν τελειόφοιτη φοιτήτρια, η Εύα αναγκάστηκε να αποδράσει από το Παρίσι βρίσκοντας καταφύγιο σε μια μικρή ορεινή πόλη στην Ελεύθερη Ζώνη, όπου ξεκίνησε να πλαστογραφεί ταυτότητες για παιδιά Εβραίων που δραπέτευαν στην ουδέτερη Ελβετία. Η Εύα μαζί με έναν μυστηριώδη και όμορφο πλαστογράφο ονόματι Ρέμι αποφάσισαν ότι έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διαφυλάξουν τα αληθινά ονόματα των παιδιών, ώστε να θυμούνται την ταυτότητά τους. Τα στοιχεία που έκρυψαν στο Βιβλίο των χαμένων ονομάτων θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά όταν κάποιος θα προδώσει τον αντιστασιακό θύλακά τους.

  Στοιχεία βιβλίου

  Το βιβλίο των χαμένων ονομάτωνΤίτλος: Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων (The book of lost names)

  Συγγραφέας: Kristin Harmel

  Μετάφραση: Όλγα Γκοαρτζονίκα

  Εκδόσεις: Μίνωας

  ISBN: 978-618-02-1901-2

  Σελίδες: 500

  Ημερομηνία έκδοσης: 01/09/2022

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ