Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Του Πόντου Προσφυγόπουλο - Μαρία Μήτσιου

  Του Πόντου Προσφυγόπουλο – Μαρία Μήτσιου

  -

  Του Πόντου Προσφυγόπουλο

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Μήτσιου «Του Πόντου Προσφυγόπουλο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαΐτη, σε εικονογράφηση της Μαρίας Αναστασίου. Το βιβλίο απέσπασε το Α’ βραβείο Εφηβικού Διηγήματος στον διαγωνισμό Ορθόδοξου Χριστιανικού Παιδικού Βιβλίου 2017. Απευθύνεται σε έφηβους και νέους (12+). Ανήκει στη σειρά: Βιβλία για εφήβους και νέους.

  Η συγγραφέας περιγράφει την ιστορία του παππού της που επέζησε από την γενοκτονία των Ποντίων. Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη μικρό και μεγάλο, για να γνωρίσει, να θυμηθεί και να μην ξεχάσει ποτέ όλα όσα συνέβησαν στους Έλληνες του Πόντου κατά τη διάρκεια των διωγμών από το 1914 ως και το 1922.

  Θυμήθηκε τι έλεγε πάντα η γιαγιά στις δύσκολες στιγμές: «Παιδί μου η ζωή είναι μια λύρα με εφτά χορδές, οι έξι παίζουν λύπη και η μια μόνο παίζει χαρά. Πρέπει να έχουμε κουράγιο στις λύπες».

  Μάζεψε τα κομμάτια της ψυχής του, σκούπισε με την παλάμη του τα δάκρυα του και κίνησε για το σπίτι του θείου του του Αναστάση. Ήξερε ότι αυτός και η οικογένειά του είχαν επιστρέψει  στη Ζύμονα, ύστερα από τη φοβερή επίθεση των Τσετών και προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους εκεί.

   

  Μέσα από τα μάτια του παππού της ως παιδί μικρό εκείνη την περίοδο, γνωρίζουμε το όμορφο και ήρεμο χωριό του πριν να συμβεί το μεγάλο κακό. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε την οδύσσεια του καθώς και όλων εκείνων των ανθρώπων που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τη Πατρίδα τους, να βαδίσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, αντιμέτωποι με το κρύο, την πείνα, τις αρρώστιες, προκειμένου να φτάσουν σε ένα νέο τόπο και να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αποτελεί φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα αλλά και μια σπουδαία κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

  Περίληψη: Τίποτα δεν σβήνει ο χρόνος, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, στα πανύψηλα βουνά και στα οροπέδια του Πόντου.
  Η ιστορία του Γιάννη Κοντογιαννίδη, παππού της συγγραφέως, δεν είναι προσωπική ιστορία αλλά η ιστορία μιας ολόκληρης προσφυγικής γενιάς που από θαύμα επιβίωσε από την γενοκτονική λαίλαπα των 353.000 νεκρών που οργάνωσε το νεόκοπο κεμαλικό καθεστώς στην πολύπαθη γη του Πόντου.
  Όσοι σώθηκαν, ήρθαν εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στη μητρόπολη Ελλάδα, που με τη βοήθεια του Θεού και την παρηγοριά της Παναγίας Σουμέλα, αγωνίστηκαν για να ριζώσουν και να προοδεύσουν στην καινούργια πατρίδα.
  Όλοι τους ζωντανοί ή νεκροί, κραυγάζουν μέσα από τη σιωπή τους για την δικαίωσή τους, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς, τους συνεχιστές του Γένους των Ελλήνων.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Του Πόντου Προσφυγόπουλο

  Συγγραφέας: Μήτσιου Μαρία

  Εκδόσεις: Σαΐτης

  ISBN: 9789604873364

  Αριθμός σελίδων: 128

  Προτεινόμενη ηλικία: 12+

  Έτος έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here