Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
More

  Χαμένος – Jane Harper

  -

  Χαμένος. Βρισκόμαστε στο Κουίνσλαντ, στην ενδοχώρα της Αυστραλίας, όπου το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει καθημερινά πάνω από τους 40 βαθμούς.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Το βιβλίο επί της ουσίας περιγράφει τη ζωή τριών αδερφών που κατοικούν στις αχανείς εκτάσεις ιδιοκτησίας της οικογένειάς τους. Ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Νέιθαν, ο μεγαλύτερος από τους αδερφούς, και η ιστορία ξεκινάει όταν ο Κάμερον, ο μεσαίος αδερφός, βρίσκεται νεκρός στο μοναδικό σκιερό σημείο μιας τεράστιας ερημικής έκτασης. Μέσα από τις σκέψεις, τις κινήσεις και τις αναμνήσεις του Νέιθαν, η συγγραφέας μάς περιγράφει τη ζωή ολόκληρης της οικογένειας, φτάνοντας χρονικά μέχρι τις επόμενες ημέρες από την κηδεία του Κάμερον.

  «Δεν θα μπορούσες να κάνεις κάτι άλλο». Αλήθεια ήταν. Η νύχτα έπεφτε σαν μεγάλο μαύρο σάβανο πέρα στο Λέιμανς Χιλ. Οδηγώντας στο σκοτάδι ήταν θέμα χρόνου το αυτοκίνητό σου να πέσει πάνω σε βράχο ή σε καμιά αγελάδα ή να ντεραπάρει και να βγει εκτός πορείας.

  Δεν ξέρω για ποιο λόγο κατατάσσουν το βιβλίο στην αστυνομική λογοτεχνία. Εννοώ, φυσικά και υπάρχει νεκρός και επί της ουσίας ο τρόπος που πέθανε μας είναι άγνωστος οπότε σε όλο το βιβλίο περιμένουμε την αποκάλυψη, ωστόσο προσωπικά θα το κατέτασσα με μεγαλύτερη ευκολία στα κοινωνικά. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που να αγχώθηκα, η διήγηση είναι ήρεμη, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και στο τέλος δεν με ένοιαζε καν πώς και γιατί πέθανε ο Κάμερον. Η ιστορία ωστόσο με είχε απορροφήσει τόσο πολύ, που επί δύο μέρες δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να διαβάζω.

  …Είχε νιώσει τον ήλιο να τον χτυπάει ανελέητα. Όταν βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε ίχνος του ολόγυρα, πάλεψε να πνίξει την ακατανίκητη παρόρμηση να διαλέξει ένα σημείο του ορίζοντα και ν’ αρχίσει να τρέχει προς τα εκεί. Αντί γι’ αυτό, ανάγκασε τον εαυτό του να μπει στο αυτοκίνητο και ν’ αρχίσει να οδηγεί σε ομόκεντρους κύκλους…

  Ο τρόπος που περιγράφεται η ζωή στην απομονωμένη αυτή έκταση της Αυστραλίας με τις τεράστιες εκτάσεις, τις ακραίες θερμοκρασίες και τον ελάχιστο πληθυσμό, είναι εξαιρετικός. Πραγματικά δεν το χωρά ο νους μου ότι στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που ζουν τόσο διαφορετικά από εμάς. Τα τρία αδέρφια είναι γαιοκτήμονες και εκτροφείς αγελάδων, και τα κτήματά τους είναι όμορα μεν, αλλά επί της ουσίας τα σπίτια τους απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Η άμμος καλύπτει τα πάντα και η ζέστη είναι πνιγηρή, τόσο που δεν αντέχεις σε αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό πάνω από μερικά λεπτά, ενώ το να χάσεις τον προσανατολισμό σου στη φύση κατά πάσα πιθανότητα ισοδυναμεί με θάνατο.

  Εκτός από το τοπίο και την επίδραση αυτού στην καθημερινότητα, εξίσου εξαιρετικά αναλύονται και οι κοινωνικοί δεσμοί που επικρατούν σε τέτοιες περιοχές. Η κλειστή κοινωνία μπορεί να απομονώσει απόλυτα τον συντοπίτη που θα παραβεί τους άγραφους κανόνες, ενώ με την ίδια ευκολία μπορεί να δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας και εμπιστοσύνης αφήνοντας απέξω τον ξένο, τον προσωρινό κάτοικο.

  Ο Νέιθαν κοίταξε στο ψυγείο. Δεν υπήρχε κρύο νερό. Επέστρεψε στον νεροχύτη. Το νερό έβγαινε ζεστό και από τις δύο βρύσες, αλλά θα έπρεπε να βολευτούν μ’ αυτό.

  Γενικά βρήκα το βιβλίο πολύ καλογραμμένο, με ικανοποίησε απόλυτα. Έχω διαβάσει και την «Ξηρασία» και νομίζω ότι η συγγραφέας έχει εξελιχθεί πολύ στις περιγραφές και στην εξιστόρηση γεγονότων.

  Περίληψη Χαμένος: Δύο αδέρφια, ο Νέιθαν και ο Μπαμπ Μπράιτ, συναντιούνται στα όρια των αχανών αγροκτημάτων τους κάτω από τον καυτό ήλιο του Κουίνσλαντ. Βρίσκονται στον τάφο του κτηνοτρόφου, ένα μνημείο τόσο παλιό ώστε κανείς δεν θυμάται ποιος είναι θαμμένος εκεί. Σήμερα, όμως, η ελάχιστη σκιά του μνημείου ήταν η τελευταία ελπίδα του μεσαίου αδερφού τους, του Κάμερον, τον οποίο εντοπίζουν νεκρό από τη ζέστη. Ενώ πενθούν για τον θάνατό του, αρχίζουν να τους κατακλύζουν υποψίες και ο Νέιθαν αναγκάζεται να ερευνήσει μυστικά που η οικογένεια θα προτιμούσε να μείνουν στο παρελθόν. Κάτι προβλημάτιζε τον Κάμερον. Ακολούθησε τον δρόμο του θανάτου έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα; Γιατί αν δεν το έκανε, η απομόνωση στην οποία η οικογένεια ζει στην αυστραλιανή ενδοχώρα δεν αφήνει και πολλούς υπόπτους…

  Σκοτεινό, αγωνιώδες και βαθιά ατμοσφαιρικό, ο Χαμένος είναι το πολυαναμενόμενο βιβλίο της βραβευμένης Jane Harper που μεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

  Χαμένος - Jane Harper

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Χαμένος

  Συγγραφέας: Jane Harper

  Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

  Εκδόσεις: Μεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-2252-1

  Σελίδες: 448

  Ημερομηνία Έκδοσης: Ιούνιος 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ