Σάββατο, 21 Αυγούστου, 2021
More
  ΑρχικήΣυν Γραφής ΛεγόμεναΕφτά κανόνες για έναν καλό διάλογο στο μυθιστόρημά σας - Νεκταρία Μαρκάκη

  Εφτά κανόνες για έναν καλό διάλογο στο μυθιστόρημά σας – Νεκταρία Μαρκάκη

  -

  Εφτά κανόνες για έναν καλό διάλογο στο μυθιστόρημά σας

  Πολλοί συγγραφείς ενώ δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να γράψουν αμέτρητες σελίδες με περιγραφές, συναντούν σοβαρό πρόβλημα όταν πρόκειται να γράψουν διάλογο μεταξύ δύο πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος τους.

  Γράφει η Νεκταρία Μαρκάκη

  Ο διάλογος είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο σε μία ιστορία αφού μέσο αυτού γνωρίζουμε τους πρωταγωνιστές, καταλαβαίνουμε περισσότερα για τη σχέση τους αλλά και μαθαίνουμε πληροφορίες για την υπόθεση και την κατάσταση την οποία βιώνουν.

  Θα σας παρουσιάσουμε εφτά τρόπους για να μπορέσετε να γράψετε πειστικό διάλογο στο μυθιστόρημά σας, εύκολα και χωρίς καθόλου κόπο.

  1. Αφήστε τον να κυλήσει

  Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι συγγραφείς είναι πως προσπαθούν να γράψουν στυλιζαρισμένους διαλόγους πιστεύοντας πως έτσι θα φανεί πιο έξυπνος ο χαρακτήρας τους. Επίσης, πιέζουν εξαρχής την πένα τους ώστε ο διάλογος να ενσωματωθεί στη σκηνή, και να βγει τέλειος. Δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό, μπορεί η σκηνή να γραφτεί γύρω από το διάλογο που μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερο από κάθε περιγραφή. Κι αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να παραμείνει όσο πιο αληθινός και καθημερινός γίνεται. Οι χαρακτήρες δεν χρειάζεται να φαίνονται πιο έξυπνοι αλλά πιο ανθρώπινοι.

  2. Απαγγείλετε τον διάλογο

  Ναι, καλά διαβάσατε. Απαγγείλετε το διάλογο στα σημεία που δεν σας βγαίνει, δυνατά, σαν να είστε ηθοποιός στο θέατρο. Έτσι θα βρείτε εκείνη τη μαγική λέξη που θα κολλήσει καλύτερα και που φυσικά θα κάνει την υπόθεση να προχωρήσει πιο εύκολα. Όταν απαγγέλουμε το διάλογο λες κι έχουμε απέναντί μας τον χαρακτήρα καταλαβαίνουμε αν “ακούγεται” φυσικός και στο χαρτί.

  3. Αποφεύγετε το προφανές

  Ένα λάθος στο οποίο πέφτουν αρκετοί συγγραφείς είναι η αναπαραγωγή λέξεων ή φράσεων στο διάλογο. Είναι βαρετό η απάντηση του Β χαρακτήρα να ξεκινά με την ίδια λέξη που είχε η ερώτηση του Α χαρακτήρα.Για παράδειγμα:

  “Γεια σου, Άννα”

  “Γεια σου, Μαίρη”

  “Τι όμορφο φόρεμα που φοράς!”

  “Φόρεμα; Αυτό το παλιό πράγμα λες;”

  “Όχι και παλιό πράγμα, φαίνεται καινούριο!”

  “Δεν είναι καινούριο αλλά σ’ ευχαριστώ”

  Εφτά κανόνες για έναν καλό διάλογο

  Η συνεχής επανάληψη των ίδιων λέξεων στερεί από το κείμενο και τον διάλογο την έκπληξη.

  Αυτός ο διάλογος θα μπορούσε να είχε γραφτεί ως εξής:

  “Γεια σου Άννα”

  “Α, Μαίρη, δεν σε είδα”

  “Τι ωραίο φόρεμα φοράς!”

  “Χρειάζομαι κάτι να πιω…”

  Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, γιατί η πρωταγωνίστρια θέλει ποτό και αλλάζει κατεύθυνση του διαλόγου τόσο απότομα. Επίσης θα μπορούσε να έχει περισσότερο συναίσθημα. Για παράδειγμα:

  Γεια σου Άννα”

  “Α, Μαίρη, δεν σε είδα”

  “Τι ωραίο φόρεμα φοράς!”

  “Δεν θα μου ξεφύγεις, πού είναι αυτή, Μαίρη;”

  Ποια είναι “αυτή”; Και γιατί την ψάχνει απεγνωσμένα η Άννα;

  4. Μη φοβάστε τη σιωπή

  Η σιωπή και οι παύσεις ανάμεσα στο διάλογο δεν είναι εχθρός μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά για να χτίσουμε την απαραίτητη ένταση αλλά και να προσθέσουμε ενδιάμεσα χρήσιμες πληροφορίες. Με τις αντιδράσεις των χαρακτήρων δίνουμε τις καλύτερες απαντήσεις, κι αυτό… μέσο της σιωπής.

  5. Γυαλίζοντας έναν πολύτιμο λίθο

  Σας έχει τύχει ποτέ να ξυπνήσετε από τον ύπνο και να σκεφτείτε την τέλεια απάντηση σε κάποιον διάλογο που είχατε την προηγούμενη νύχτα; Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω για εσάς, αλλά μπορείτε για τους χαρακτήρες σας. Σκεφτείτε το διάλογό σας ως ένα πολύτιμο λίθο που δεν έχει περάσει από καμία επεξεργασία. Στο χέρι σας είναι τώρα να λειάνετε κάθε τραχύ σημείο του διαλόγου σας μέχρι να γίνει λείος και να κυλά όμορφα στο μάτι και τη γλώσσα.

  6. Μη φοβηθείτε την αντιπαράθεση στον διάλογο

  Πολλοί συγγραφείς στη  προσπάθειά τους να αποκαλύψουν πράγματα προτιμούν να γράφουν παραγράφους γεμάτες περιγραφές κι αναδρομές στο παρελθόν. Πολλές φορές αυτό κουράζει και μπερδεύει τον αναγνώστη. Έτσι, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να δοθούν μέσα από έναν έντονο διάλογο μεταξύ των πρωταγωνιστών. Αφήστε τους να τσακωθούν ή να παρηγορήσουν ο ένας τον άλλον και ενδιάμεσα, δώστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα:

  “Ξέρω ποιος είσαι” είπε ο Γιώργος.

  “Δεν ξέρεις τίποτα” απάντησε εκείνος.

  “Είσαι εκείνος ο γιατρός…”

  “Σε παρακαλώ, δεν…”

  “Από το νοσοκομείο στο Ηράκλειο. Σκότωσες εκείνη τη γυναίκα στο χειρουργείο γιατί είχες πιει. Αυτός δεν είσαι;”.

  7. Μη φοβηθείτε να κόψετε λέξεις!

  Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξει ένας συγγραφέας στο διάλογό του, είναι οι μεγάλες προτάσεις. Ειδικά εκείνες που είναι διανθισμένες με μεγάλες και δύσκολες λέξεις. Μη φοβηθείτε να κόψετε λέξεις που ίσως να φαντάζουν περιττές. Χρησιμοποιείστε καθημερινές εκφράσεις, λέξεις που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη (χωρίς αυτές να είναι προσβλητικές), ώστε να μπορεί να νιώσει ο απλός αναγνώστης κάθε μία σαν την έλεγε εκείνος.

  Εφτά απλοί κανόνες για ένα όμορφο διάλογο! Το σωστό όμως, πάνω απ’ όλα, είναι να μην πιέζετε τον εαυτό σας ενώ γράφετε.

  Γράψτε αυτό που αισθάνεστε

  κι αφήστε τους κανόνες για τις διορθώσεις…

  Επιμέλεια: Μαργαρίτα Κατσίπη

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γεια σου, Άννα”

   “Γεια σου, Μαίρη”

   “Τι όμορφο φόρεμα που φοράς!”

   “Φόρεμα; Αυτό το παλιό πράγμα λες;”

   “Όχι και παλιό πράγμα, φαίνεται καινούριο!”

   “Δεν είναι καινούριο αλλά σ’ ευχαριστώ”
   Δηλαδή τι ακριβώς έχει αυτός ο διάλογος??? Μια χαρά διάλογος είναι το πρώτο παραδειγμα. Μην κάνουμε κιόλας το διάλογο πράσινα άλογα. Τα παρακάτω παραδείγματα διαλόγων είναι και τα καλύτερα νομίζετε??? Σας παρακαλώ μην μας κοροϊδεύετε κιόλας!!!
   Ο πρώτος διάλογος: Γεια σου, Άννα”

   “Γεια σου, Μαίρη”

   “Τι όμορφο φόρεμα που φοράς!”

   “Φόρεμα; Αυτό το παλιό πράγμα λες;”

   “Όχι και παλιό πράγμα, φαίνεται καινούριο!” Είναι πολύ πιο ταιριαστός από τα άλλους δύο γελοίους:
   1)“Γεια σου Άννα”

   “Α, Μαίρη, δεν σε είδα”

   “Τι ωραίο φόρεμα φοράς!”

   “Χρειάζομαι κάτι να πιω…”

   2)“Γεια σου Άννα”

   “Α, Μαίρη, δεν σε είδα”

   “Τι ωραίο φόρεμα φοράς!”

   “Δεν θα μου ξεφύγεις, πού είναι αυτή, Μαίρη;” άλλη φορά άνοιξε γράψετε πετυχημένο η καλό, αν όχι καλό πολύ καλό ή εξαιρετικό μυθιστόρημα τότε θα μας λέτε και θα μας προτείνετε πως να γράψουμε καλό βιβλίο και εμείς με πολύ καλή υπόθεση, χαρακτήρες και διαλόγους…..!!!!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here