Τρίτη, 7 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΣειρές: Ελληνική ΛογοτεχνίαΗ δοκιμασία - Γιώργος Παναγιωτάκης

  Η δοκιμασία – Γιώργος Παναγιωτάκης

  -

  Η δοκιμασία

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο της Λέσχης των Αλλόκοτων Πλασμάτων! Στον κόσμο που δημιούργησε ο Γιώργος Παναγιωτάκης για τους ήρωές του αλλά και για όλους εμάς που αισθανόμαστε ”αλλιώς”, που θεωρούμε πως είμαστε διαφορετικοί. Σε έναν κόσμο που όλοι έχουν θέση.

  Το Μυστικό Καταφύγιο είναι ένα σχολείο για ιδιαίτερα παιδιά. Υπό τη διεύθυνση της Μήδειας Κρακατόα, στο σχολείο φιλοξενούνται μαθητές που έχουν ιδιαίτερες δυνάμεις και ικανότητες⋅ μερικές φορές και περίεργη εμφάνιση. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς γνωρίσαμε τον Μάρκο Χάλοραν και την Αλίλα Όμπι, και τον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκαν σε αυτή τη μυστική κοινότητα. Γνωρίσαμε τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Μάθαμε τι σημαίνει να είσαι ιδιαίτερος, πώς βρίσκεις τη θέση σου σε έναν κόσμο που δεν είναι έτοιμος να σε δεχτεί.

  Στο δεύτερο βιβλίο, Όταν ήρθαν για εμένα, έχουμε έναν πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Από τη μια μεριά τα συμφέροντα, ηγέτες που ποδοπατούν τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Από την άλλη, οι μαθητές του σχολείου με μερικούς υποστηρικτές που αγωνίζονται για το σωστό, για ίσα δικαιώματα και για αξίες που δεν έχουν χάσει τη δύναμή τους.

  Η δοκιμασίαΚαι έρχεται Η δοκιμασία. Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και οι μαθητές επιστρέφουν στο σχολείο για την τρίτη και τελευταία τους χρονιά. Με διαφορετική εμφάνιση, με εξέλιξη στις δυνάμεις τους, με έρωτες που έχουν ήδη εκδηλωθεί (αλλά και έρωτες που δεν έχουν τολμήσει -ακόμη- να εκδηλωθούν), με συναισθήματα έντονα και φιλίες που αλλάζουν, χάνονται, μεταμορφώνονται. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε αυτά τα παιδιά: Μεταμόρφωση εσωτερική καθώς μεγαλώνουν και ξέρουν πλέον τι ζητούν, έχουν στοχευμένα όνειρα και έχουν τη δύναμη να τα κυνηγήσουν. Μεταμόρφωση εξωτερική εφόσον τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους εξελίσσονται: σε άλλους γίνονται εντονότερα, σε άλλους εξασθενούν.

  O Μάρκο σκεφτόταν επίσης το επόμενο βήμα στη ζωή του. Τι θα έκανε από το καλοκαίρι και μετά; Μήπως τελικά ο πατέρας του είχε δίκιο; Μήπως έπρεπε να δεχτεί να πάνε μαζί στο Κέντρο Ανάπλασης και να ξεφορτωθεί «το μειονέκτημά του»; 

  Ο έρωτας κυριαρχεί παντού και όλα όσα συνεπάγεται αυτός. Εξομολογήσεις τρυφερές, ζήλιες, μυστικά, προδοσίες, χωρισμοί και επανασυνδέσεις. Σε αυτό βοηθά και η νέα μαθήτρια του σχολείου, η Βαλχάλα Μακναμάρα, που δηλώνει συγγραφέας αισθηματικών μυθιστορημάτων και χρησιμοποιεί ήδη ψευδώνυμο.

  «Άκου Ρωξάνη!» είπε αποφασιστικά η Βαλχάλα. «Εδώ έχουμε μια τυπική ερωτική ιστορία. Το κορίτσι αγαπάει το αγόρι, το αγόρι είναι ερωτευμένο με άλλη, υπάρχει ένα δεύτερο αγόρι που θέλει το κορίτσι… Κάπως έτσι ξεκινούν όλα τα μυθιστορήματα!»

  Η Ρωξάνη την κοίταξε απορημένη.

  «Μα εδώ δεν υπάρχει μυθιστόρημα. Μιλάμε για εμάς, για τη ζωή μας».

  Είναι η τελευταία χρονιά των φίλων μας σε αυτό το σχολείο. Μετά θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους και να ενταχτούν σε ένα κοινωνικό γίγνεσθαι που τους αφορίζει, τους περιθωριοποιεί. Θα πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ένα ”κανονικό” σχολείο. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η χαρά που συναντούν ξανά φίλους και συμμαθητές εξασθενεί μπροστά στο άγχος του τι τους περιμένει στο μέλλον. Οι φήμες για την ύπαρξη σχολής στην οποία μπορούν να φοιτήσουν μόλις τελειώσουν το Μυστικό Καταφύγιο θεωρούνται ανυπόστατες από τη διοίκηση του σχολείου.

  Μέχρι που δέχονται επισκέψεις. Και θα πρέπει να νικήσουν στη δοκιμασία που θα τους τεθεί.

  Η δοκιμασίαΈνα εφηβικό μυθιστόρημα με πάμπολλα μηνύματα. Απενοχοποιεί τη διαφορετικότητα, την εξελίσσει σε ένα θετικό βήμα προς την αυτογνωσία, την καθολική αναγνώριση και ατομική εξέλιξη.

  Η φιλία, η συμπαράσταση, η συνεργατικότητα, βρίσκουν το τέλειο υπόβαθρο σε αυτήν την αλλόκοτη παρέα που μας υπενθυμίζει πως η μοναξιά στην εφηβεία δεν είναι αναγκαία, ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που μπορούν να μοιραστούν μαζί μας χρόνο, όνειρα, στόχους.

  Η τιμιότητα και η ειλικρίνεια των ηρώων του Γιώργου Παναγιωτάκη μάς θυμίζει αγνές εποχές, όπου το καθαρό βλέμμα σήμαινε φερεγγυότητα και ο λόγος ήταν συμβόλαιο. 

  Και το σημαντικότερο μήνυμα όλων: χρειάζεται να αγωνιστείς για να πετύχεις όσα θέλεις. Αλλά να αγωνίζεσαι τίμια και έχοντας συμπαραστάτες ανθρώπους που μοιράζονται μαζί σου το ίδιο όραμα. 

  Τη Δοκιμασία την απόλαυσα περισσότερο από τα προηγούμενα δύο βιβλία της σειράς. Διασκέδασα με το έξυπνο χιούμορ των διαλόγων, τον γρήγορο και καταιγιστικό ρυθμό της αφήγησης, τις συνεχείς ανατροπές και την απλότητα στη γραφή του συγγραφέα, που καταφέρνει να εισάγει κοινωνικούς προβληματισμούς και έντονα συναισθήματα κερδίζοντας την αμέριστη προσοχή του αναγνώστη σε όσα βιώνουν οι ήρωες, και αφήνοντάς τον ελεύθερο να κρατήσει όσα εκείνος επιθυμεί από το σπουδαίο αυτό βιβλίο. 

  Περίληψη: Παράξενες µέρες ξηµερώνουν στο Μυστικό Καταφύγιο. Τα παιδιά αλλάζουν. Το βλέπουν στα πρόσωπα, στα σώµατα, στα συναισθήµατά τους. Το βλέπουν και στις αλλόκοτες δυνάµεις τους που διαφοροποιούνται. Που ατονούν, εξαφανίζονται ή θεριεύουν.

  Την ίδια ώρα, µια µυστηριώδης καινούρια µαθήτρια φέρνει µαζί της µια πραγµατική ερωτική καταιγίδα. Καινούριες σχέσεις, χωρισµοί, προδοσίες, ανοµολόγητα µυστικά, φιλίες που δοκιµάζονται… Η δίνη θα παρασύρει τον Μάρκο, τη Ρωξάνη, τη Μελίνα, τον Ευγένιο, όλα σχεδόν τα παιδιά! Και ξαφνικά τα πάντα ανατρέπονται. Μια µεγάλη, µια καθοριστική απειλή σκεπάζει το σχολείο, µα και το µέλλον κάθε αλλόκοτου πλάσµατος. Τρόπος διαφυγής δεν υπάρχει. Τα παιδιά θα πρέπει να καταπνίξουν φόβους και αδυναµίες και να κάνουν όλα µαζί το µεγάλο βήµα. Τα ψέµατα τελείωσαν. Το τώρα είναι εδώ. Η δοκιµασία µόλις ξεκίνησε.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Η δοκιμασίαΤίτλος: Η δοκιμασία (Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων, Βιβλίο 3ο)

  Συγγραφέας: Παναγιωτάκης Γιώργος Κ.

  Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601681542

  Αριθμός Σελίδων: 176

  Έτος Έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ