Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΗ επιστροφή - Τζόζεφ Κόνραντ

  Η επιστροφή – Τζόζεφ Κόνραντ

  -

  Aπό τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Η επιστροφή» του συγγραφέα Τζόζεφ Κόνραντ σε μετάφραση του Τάκη Μενδράκου. Το βιβλίο προλογίζει ο Δημήτρης Ελευθεράκης.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια νουβέλα με ήρωες τον Άλβαν Χέρβεϋ και τη σύζυγό του στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Χέρβεϋ έξυπνος, καλλιεργημένος, ευκατάστατος και με πολλές σπουδαίες κοινωνικές γνωριμίες, είναι παντρεμένος εδώ και πέντε χρόνια και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό για τα θέλγητρα που διαθέτει η σύζυγός του.

  Βάδιζε σαν γρεναδιέρος, ήταν δυνατή και στητή σαν οβελίσκος, είχε όμορφο πρόσωπο, φωτεινό μέτωπο, άδολα μάτια και ούτε μια δική της σκέψη στο κεφάλι. Εκείνος παραδόθηκε αμέσως σε όλα αυτά τα θέλγητρα, στα μάτια του παρουσιάστηκε ως ο αναμφισβήτητα σωστός τύπος, ώστε δεν δίστασε ούτε στιγμή να δηλώσει ερωτευμένος. 

  Όταν μια μέρα επιστρέφει νωρίτερα στο σπίτι από τη συνηθισμένη ώρα, δεν βρίσκει τη σύζυγό του εκεί. Υπάρχει ένα σημείωμα γραμμένο από τη γυναίκα του, που τον πληροφορεί ότι τον εγκαταλείπει φεύγοντας με έναν συνεργάτη του.

  Μάζεψε από κάτω το χαρτί και κάθισε με την απόφαση να συλλογιστεί και να καταλάβει γιατί η γυναίκα του – η δική του γυναίκα – μπόρεσε να τον εγκαταλείψει, μπόρεσε να πετάξει στα σκουπίδια τον σεβασμό, την άνεση, τη γαλήνη, την ευπρέπεια, τη θέση – να τινάξει τα πάντα στον αέρα για το τίποτα!

  Και ύστερα ο συγγραφέας κάνει την ανατροπή. Η σύζυγος επιστρέφει στην οικία της. Πώς θα αντιδράσει άραγε ο Χέρβεϋ;

  Ο συγγραφέας, σε μια γλώσσα που δεν ήταν η μητρική του, τα αγγλικά, γράφει ένα εξαιρετικό κείμενο. Αν και η υπόθεση του βιβλίου είναι συνηθισμένη (συμβατικός γάμος, απιστία), ο συγγραφέας κερδίζει τον αναγνώστη με τη γραφή του. Μέσα από τις έντονες περιγραφές του, σκιαγραφεί εξαιρετικά τους δυο ήρωές του, αναφέρεται στην αστική κοινωνία, στην επίπλαστη «ευτυχία» μεταξύ συζύγων, στην κίβδηλη ζωή απαλλαγμένη από κάθε συναίσθημα που βιώνουν οι μεγαλοαστοί. Έμμεσα, θίγει τις διαφορές της κοινωνικής θέσης ανδρών και γυναικών. 

  Ο  Χέρβεϋ έχει εξασφαλίσει στη γυναίκα του μια άνετη ζωή, με πολλές κοινωνικές συναναστροφές, απόλυτα ταιριαστές στον κύκλο τους. Μια ζωή βασισμένη στη γαλήνη και στα ευγενή αισθήματα. Ο ψεύτικος κόσμος που έχει δημιουργήσει ο ήρωας, ξαφνικά γκρεμίζεται όταν μαθαίνει ότι η γυναίκα του, το κτήμα του, το δικό του αντικείμενο, αποφασίζει να τον εγκαταλείψει για κάποιον που δεν είναι ισάξιός του. Ο εγωισμός του θίγεται. Νιώθει τον θυμό να κατακλύζει το είναι του. Οι αντιδράσεις του είναι πολύ έντονες σε σχέση με αυτές της γυναίκας του. Άλλωστε τόσα χρόνια εκείνη έχει συνηθίσει σε μια παθητική στάση ζωής, χωρίς εξάρσεις.

  Ένα βιβλίο που παρασύρει τους αναγνώστες του σε μια ιστορία που δεν πρωτοτυπεί ως προς το θέμα της, αλλά αναδεικνύει τη συγγραφική δεινότητα του Τζόζεφ Κόνραντ. 

  Περίληψη: Με φόντο της αφήγησης το Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα, το διήγημα αυτό του Τζόζεφ Κόνραντ αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στη ζωή ενός παντρεμένου ζευγαριού, αλλά και γενικότερα μιας ολόκληρης κοινωνικής τάξης. Ο καθωσπρεπισμός και η υποκρισία του αστικού τρόπου ζωής δημιουργούν ένα κλίμα φαινομενικής ηρεμίας και επίπλαστης ευτυχίας. Η συζυγική αποξένωση όμως γκρεμίζει με δραματικό τρόπο αυτή την ψευδαίσθηση και αποκαλύπτει την απόγνωση και τη μοναξιά ενός κόσμου που έχει οικοδομηθεί πάνω σε «πολιτισμένες» ηθικές αξίες, από όπου όμως απουσιάζουν η συντροφικότητα και η πραγματική αγάπη.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Η επιστροφή - Τζόζεφ Κόνραντ Τίτλος: H επιστροφή

  Συγγραφέας: Joseph Conrad

   Μετάφραση : Τάκης Μενδράκος 

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ΙSBN: 9789601631820

  Ημ. Έκδοσης: 10/2023 (τελευταία ανατύπωση)

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ