Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΤο απωθημένο φυγείν αδύνατον - Μαρία Παναγοπούλου

  Το απωθημένο φυγείν αδύνατον – Μαρία Παναγοπούλου

  -

  Βλέποντας τον τίτλο του βιβλίου και γνωρίζοντας ότι η Μαρία Παναγοπούλου, μια ιδιαίτερα αγαπητή συγγραφέας, λατρεύει να γράφει και να εμπνέεται από πραγματικές ιστορίες σκέφτηκα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αν μη τι άλλο θα αποτελέσει μια ανοιχτή πρόκληση να αναμετρηθούμε με τα απωθημένα μας και κυρίως να ανακαλύψουμε αν τελικά «Το απωθημένο φυγείν αδύνατον». 

  Προσωπική άποψη: Μαρία Στρατή

  Ο Ανάργυρος, γόνος μιας πλούσιας οικογένειας της Σαντορίνης με επιχειρηματική παράδοση στον χώρο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα φτωχοκόριτσο με κοφτερό μυαλό που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Η χειριστική αδερφή του Ανάργυρου, η σκληρή επιχειρηματίας Καλλίστη Σαντοριναίου, με μια ανεκδιήγητη ενέργειά της αναγκάζει την Άννα να εγκαταλείψει τον Ανάργυρο στα σκαλιά της εκκλησίας λίγο πριν ξεκινήσει η γαμήλια τελετή.

  Η Καλλίστη είναι ένας ιδιαίτερα χειριστικός χαρακτήρας χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης. Αμέσως μετά τον θάνατο των γονιών της σε αεροπορικό δυστύχημα, αναγκάστηκε σε ηλικία 20 χρονών, να παρατήσει τις σπουδές της σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και έναν μεγάλο έρωτα, για να μεγαλώσει τον δεκατριάχρονο έφηβο αδελφό της Ανάργυρο και να αναλάβει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας. Προσωπικά, κατανοώ ότι η Καλλίστη ενδεχομένως να έχει κάποια ελαφρυντικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ τις πράξεις της.

  Είμαστε άραγε δέσμιοι των απωθημένων μας ή της απροθυμίας μας να τα ξεπεράσουμε;

  Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα και ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο στον εξωτικό Μαυρίκιο, όπου εκεί τους περιμένει «η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής» και αρκετές αποκαλύψεις. Μήπως τελικά η Καλλίστη αποτέλεσε την αφορμή να διαλυθεί η συγκεκριμένη σχέση και η πραγματική αιτία να ήταν άλλη; Ίσως, εάν η Άννα είχε μιλήσει στον Ανάργυρο πριν 20 χρόνια για την πιο σκοτεινή νύχτα της ζωής της, τα πράγματα να ήταν αλλιώς σήμερα.

  Γενικά, αν στις ερωτικές, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν το θάρρος να μοιράζονται τις πιο σκοτεινές νύχτες της ψυχής τους, τότε το παρελθόν δε θα δηλητηριάζει το παρόν διότι τα απωθημένα θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο παρελθόν.

  “Καλά έκανες και κάθισες. Αν είχες ζώνη ασφαλείας, θα ήταν ακόμη καλύτερα, αφού είμαι αναγκασμένη να σε γυρίσω βάρβαρα πίσω στον χρόνο. Έξι μήνες πριν από τη γαμήλια τελετή μας που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ…”

  Κατά τη διάρκεια της πλοκής συναντάμε μια παλιά μας γνώριμη από την “Πενθερά”, τη γιατρό Σαβίνα Δημητράκου. Η Σαβίνα και η Άννα συναντήθηκαν μέσω μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης με έδρα την Ισπανία. Αν και αυτές οι δύο γυναίκες στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, η παρουσία της Σαβίνας εξυπηρετεί τη μυθοπλασία σε πολλά σημεία. Η συγγραφέας το διάστημα που έγραφε την Πενθερά έτυχε να γνωρίσει την Κ, την οποία στο βιβλίο βάφτισε Καλλίστη. Ίσως από αυτή τη συνάντηση η συγγραφέας να εμπνεύστηκε  να εντάξει στην ιστορία τη Σαβίνα.

  “Είναι καλύτερα να γίνεις παρανάλωμα από ένα λάθος, που έζησες, παρά από ένα καταπιεσμένο πάθος που θα σιγοκαίει για πάντα μέσα σου. Αν το πρώτο κάνει τη ζωή σου στάχτη, το δεύτερο την κάνει μισή”, την είχε παροτρύνει με σοφία η Σαβίνα.

  Ο ομαδικός βιασμός και η αδυναμία των θυμάτων να βρουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και κυρίως από τους θεσμούς της πολιτείας είναι ένα από τα κύρια θέματα που θίγονται κυρίως στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Τα θύματα φοβούνται να καταγγείλουν διότι εκτός από ντροπή αντιμετωπίζουν και τον φόβο της αποδοκιμασίας από τον κοινωνικό περίγυρο και την οικογένεια. Επίσης, όταν οι δράστες είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών τις πλείστες φορές υπάρχει συγκάλυψη. 

  Η κυρία Παναγοπούλου με εξέπληξε ευχάριστα κάνοντας αναφορά στο πώς ένα άτομο με απώλεια ακοής μπορεί να μάθει χορό. Τα υπερπροστατευτικά περιβάλλοντα και κάποιες φορές ο οίκτος στερούν από τα άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν τη δική τους προσωπικότητα, να δημιουργήσουν φιλίες και να ερωτευτούν. 

  Μια ιστορία γεμάτη δυναμισμό χωρίς ωραιοποιήσεις. Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των επιλογών τους κάτι το οποίο τους βοηθά να ψάξουν καλά μέσα τους και να απαντήσουν στο ερώτημα αν τελικά Το απωθημένο φυγείν αδύνατον.

  Περίληψη: Ο Ανάργυρος, γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της Σαντορίνης, ετοιμάζεται να παντρευτεί την Άννα, ένα κορίτσι από την Ανάφη που εργάζεται στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο του. Μια προκλητική ενέργεια της αδελφής του, της «τοξικής» Καλλίστης Σαντοριναίου, τινάζει τη γαμήλια τελετή στον αέρα και τρέπει τη νύφη σε φυγή. Είκοσι χρόνια μετά, η Άννα κι ο Ανάργυρος συναντιούνται τυχαία και αποφασίζουν να δραπετεύσουν για λίγο από τη ζωή τους, ταξιδεύοντας στον εξωτικό Μαυρίκιο. Εκεί, τους περιμένει «η πιο σκοτεινή νύχτα της ψυχής»…

  Μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία που κάτω από την επιφάνειά της κρύβει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Στα έγκατά του δεν κοχλάζει πύρινη λάβα, αλλά κάτι εξίσου ανελέητο και καταστροφικό· τα απωθημένα.

  H ζωή που ονειρευτήκαμε και δεν καταφέραμε να ζήσουμε στοιχειώνει νομοτελειακά αυτή που ζούμε; Ή μήπως η καρδιά μας διαθέτει έξοδο κινδύνου από τον λαβύρινθο των καταπιεσμένων επιθυμιών; Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από τα δεσμά του υποσυνείδητου; Ή το απωθημένο φυγείν αδύνατον;

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το απωθημένο φυγείν αδύνατον

  Συγγραφέας: Μαρία Παναγοπούλου

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  Ημερομηνία έκδοσης: 10/03/2022

  Σελίδες: 328

  ISBN: 978-618-01-4236-5

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ