Σκιές του Σκοτεινού Κρυστάλλου

Προσωπική άποψη: Νάντια Κίσκα

Το βιβλίο θεωρώ πως έχει αρκετά κενά μέχρι το 6ο κεφάλαιο και αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα κατά την ανάγνωσή του.

Για αρχή, δεν υπάρχει πουθενά εκτενής περιγραφή των πλασμάτων Γκέλφινγκ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, όταν μιλάς για φανταστικά πλάσματα από άλλο πλανήτη, θα πρέπει να περιγράψεις όλη την φυσιογνωμία τους. Οι αναφορές σε βράγχια, σωματότυπο και μαλλιά, εμένα δεν μου ήταν αρκετές.

Βέβαια, υπάρχουν σκίτσα. Όμως είναι αρκετά σκοτεινά, λογικά υπήρχε θέμα με την εκτύπωση και είχαν τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς κατά την online έρευνα που έκανα για την δημιουργία των εικαστικών, τα σκίτσα είναι πολύ πιο φωτεινά, διακρίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και μπόρεσα να σχηματίσω μια άποψη για την εξωτερικη εικόνα των Σκέκσις και των Γκέλφινγκ.

Βέβαια, στην ουσία όλα λύνονται αν δείτε την ταινία «The Dark Crystal» του Jim Henson. Αν και ταινία του μακρινού 1982 (δεν είχα γεννηθεί καν!) προσφέρει τις βασικές εικόνες για την δημιουργία αυτού του φανταστικού κόσμου στο μυαλό του αναγνώστη.

Fun fact: Η συγκεκριμένη ταινία βρίσκεται στο αρχείο μου σε βιντεοκασέτα! Ω ναι, και από ότι με ενημέρωσε η μητέρα μου ήταν και από τις αγαπημένες μου. Όταν την έβαλα στο laptop για να την δω, η μητέρα μου μπήκε στο δωμάτιο και κοιτούσε την οθόνη μου. «Α! Το θυμάμαι αυτό. Μας ανάγκαζες να το βάζουμε στο βίντεο κάθε μέρα!» Αληθινή ιστορία. Και ήμουν σίγουρη ότι αυτά τα γραφικά που πονούσαν τα μάτια μου (1982 τι περίμενα?) μου θύμιζαν κάτι.

Ας μιλήσουμε για την πλοκή τώρα. Την αγάπησα. Μου άρεσε η διαφορετικότητά της, μου άρεσε το θέμα και με το γεγονός ότι ο συγγραφέας δημιούργησε ολόκληρο κόσμο από το μηδέν, έχει κερδίσει τον σεβασμό μου. Τα βιβλία που δεν βασίζονται σε ιστορίες ειπωμένες ξανά και ξανά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και την βιβλιοθήκη μου.

Η πλοκή σε κρατάει από το πρώτο λεπτό. Μπαίνει κατευθείαν στο θέμα και εξελίσσεται γρήγορα. Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή, ακόμα και όταν περιέγραφε άγνωστα μέρη και χαρακτήρες. Τα τοπία που παρουσιάζονται είναι μαγευτικά. Οι περιγραφές εκτενείς, οι εικόνες παραστατικές και σου δημιουργεί την αίσθηση ότι μπορείς να νιώσεις τον αέρα στον Βράχο-στο-Δάσος και την δροσιά των νερών Μαύρου Ποταμού.

Είναι ένα βιβλίο που έκανε τα πρωινά ταξίδια με το λεωφορείο προς την δουλειά μου πιο ευχάριστα, με περισσότερη φαντασία και να τα αναμένω με αγωνία. Όπως και την επιστροφή, πιο χαλαρωτική και μαγική.

Είναι ένα βιβλίο που θα σας μυήσει στον κόσμο του Jim Henson (του σκηνοθέτη του «The Dark Crystal») καθώς αποτελεί prequel της ταινίας. Αν ερωτευτείτε και εσείς αυτόν τον φανταστικό κόσμο, σας έχω καλά νέα. Το Netflix έχει αγοράσει τα δικαιώματα και έχει ξεκινήσει γυρίσματα από τον Νοέμβριο του 2017 στο Ηνωμένο Βασίλειο για την σειρά που αναμένεται. Αποτελεί ένα ακόμα prequel της ταινίας του 1982 και δεν μπορώ να σας κρύψω την χαρά μου που ο κόσμος του σκοτεινού κρυστάλλου αποκτά μια ακόμα προσθήκη.

Ταπεινή μου γνώμη: Δείτε την ταινία, αν μπορείτε να αντέξετε τα παλαιού τύπου γραφικά, διαβάστε το βιβλίο και αναμείνατε την σειρά. Δεν θα το μετανιώσετε!

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τις εκδόσεις «Φανταστικός Κόσμος» για την εμπιστοσύνη τους και την παραχώρηση του βιβλίου τους προς ανάλυση.

Περίληψη: ΣΤΗ ΘΡΑ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥ…

…βαθιά μέσα στον απομακρυσμένο βάλτο του Σογκ, μια μυστηριώδης ταξιδιώτισσα με ασημένια μαλλιά καταφθάνει με νέα, που θα αλλάξουν τη ζωή όλων. Στο άκουσμά τους, η Νάια, μια νεαρή Γκέλφλινγκ, ξεκινά για ένα ταξίδι στο Κάστρο του Κρυστάλλου —την κατοικία των Αρχόντων Σκέκσις— προκειμένου να σώσει τον δίδυμο αδελφό της, που κατηγορείται για προδοσία.

Όμως, οι αλήθειες που ξεσκεπάζει η Νάια, αποκαλύπτουν κάτι πολύ σημαντικότερο από την τύχη ενός μόνο Γκέλφλινγκ, ή, ακόμα, και ολόκληρης της φυλής των Γκέλφλινγκ. Κάτι σκοτεινό εξαπλώνεται παντού στη Θρα…

…και υπάρχουν αυτοί που θα κάνουν οτιδήποτε, προκειμένου η πραγματική του φύση να παραμείνει κρυμμένη.

Βασισμένο στον κόσμο της ταινίας The Dark Crystal του Jim Henson, δημιουργού του πασίγνωστου The Muppet Show και του Labyrinth. Αυτή η ιστορία είναι το ιδανικό σημείο έναρξης για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του Henson.

«Δεν μπορείς να με σώσεις», σφύριξε ο Γκούρτζιν. «Θα συναντήσεις την Μόντρα-Όλων με άδεια χέρια. Θα σταθείς μπροστά της χωρίς εμένα. Τα μέλη της φυλής μας θα στιγματιστούν ως προδότες και είναι θέμα χρόνου να έρθουν οι Σκέκσις για αντίποινα…»

Σκιές του Σκοτεινού ΚρυστάλλουΣτοιχεία Βιβλίου:

Τίτλος: Σκιές του Σκοτεινού Κρυστάλλου

Συγγραφέας: J. M. Lee

Σελίδες: 352

Εκδοτικός οίκος: Φανταστικός Κόσμος

Mετάφραση: Σοφία Πολυκρέτη

ISBN: 978-6185-194-1504

Έτος Έκδοσης: 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here