Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023
More
  ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη - Χάρης Βασιλάκος

  Συνέντευξη – Χάρης Βασιλάκος

  -

  Σήμερα, στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον συγγραφέα Χάρη Βασιλάκο με αφορμή την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου του από τις Εκδόσεις Πνοή, με τίτλο «Omertà, ο νόμος της σιωπής». Ας τον γνωρίσουμε.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε.

  Χ.Β.: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Όπως συνηθίζω να λέω, μπορεί η διαδικασία της συγγραφής να απαιτεί εσωστρέφεια και μοναχικότητα, αλλά η επικοινωνία ενός βιβλίου επιβάλλει εξωστρέφεια και μοίρασμα. Η συμβολή σας, λοιπόν, είναι πολύτιμη!

  Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το τρίτο σας βιβλίο από τις Εκδόσεις Πνοή. Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας; Ήρθε τυχαία ή ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα;

  Συνέντευξη - Χάρης ΒασιλάκοςΧ.Β.: Η εφηβική μου ηλικία σηματοδότησε και την αποκάλυψη μίας ανάγκης που είχα για έκφραση μέσα από τα γραπτά. Ιστορίες, λέξεις και ιδέες, αραδιασμένοι στίχοι… Πάντα κάτι υπήρχε σε ένα σημειωματάριο. Τα τελευταία επτά χρόνια όλο αυτό απέκτησε έναν πιο συντονισμένο χαρακτήρα στην καθημερινότητά μου, οδηγώντας με το 2017 στην πρώτη έκδοση του «Εκεί Που Πετάει Ο Νους». Ακολούθησαν η «Κλεψύδρα» και το πρόσφατο βιβλίο με τίτλο «Omertà» – όλα από τις Εκδόσεις Πνοή. Μέσα από αυτή τη σύντομη διαδρομή, αισθάνομαι πια ότι κάθε όνειρο θέλει τον χρόνο του και απαιτεί τη δική του συνθήκη για να ωριμάσει και να γίνει αληθινό.

  Το τελευταίο σας βιβλίο μάς ταξιδεύει στη Σικελία. Ένα μυθιστόρημα με πολλή δράση, ένταση και ανατροπές. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

  Χ.Β.: Η πρόκληση πάντα σε ένα βιβλίο είναι να εντοπίσεις το μήνυμα που θέλεις να φτάσει εκεί έξω. Νιώθω ότι το «Omertà, ο νόμος της σιωπής» έχει ένα πολύ ισχυρό λόγο ύπαρξης και αξίζει να το διαβάσει κανείς, μιας και στο επίκεντρό του βρίσκεται η ηθική μέσα από το πρίσμα των άγραφων νόμων, την αξία των οποίων φαίνεται ότι έχουμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια. Όλα γύρω μας συνηγορούν πια στο να πάψουμε να είμαστε αθώοι. Αυτή ακριβώς η αρένα, στην οποία καλούμαστε να επιβιώσουμε, ήταν και η πηγή έμπνευσης για το τελευταίο βιβλίο, το οποίο είναι ένα λογοτεχνικό θρίλερ δράσης με φόντο τους σκοτεινούς δρόμους του Παλέρμο, τους λόφους του Μοντεπουλτσιάνο και τους αμπελώνες ευρύτερα της Τοσκάνης.

  Διαβάστε την άποψή μας για το βιβλίο: Omertà, ο νόμος της σιωπής

  Συναντήσατε δυσκολίες με τους ήρωές σας κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

  Χ.Β.: Η αλήθεια είναι ότι και στα τρία βιβλία εγώ έκανα απλώς την αρχή. Έπλασα τους ήρωες στη φαντασία μου, τους έδωσα ανάσα και σχήμα κι εκείνοι ήρθαν στη συνέχεια να δοκιμάσουν με τις πράξεις τους το τέλος που άρμοζε στον καθένα. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά αισθάνομαι ότι όλες οι φιγούρες των ιστοριών μου λειτουργούν αυτόνομα και με οδηγούν εκείνες στο μονοπάτι που επιθυμούν.

  Έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του βιβλίου σας μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα; Εκτός από το μυθιστόρημα, υπάρχει κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

  Χ.Β.: Αφού το «Omertà» πήρε το βάπτισμα του πυρός τον Ιανουάριο στη Σπάρτη, ακολούθησε η πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα. Στόχος είναι να φτάσει η ιστορία μας όσο πιο μακριά γίνεται και ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα που θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις στην Τρίπολη, την Καλαμάτα και το Ναύπλιο.

  Αν έχω μάθει κάτι από τη ζωή σε αυτά τα 39 χρόνια μου είναι πόση σημασία έχει η διαθεσιμότητα. Πόσο έτοιμος και ανοιχτός είναι δηλαδή ο άνθρωπος να δοκιμάζει, να ανακαλύπτει και να φωτίζει τις πλευρές του. Με αυτό το σκεπτικό, τίποτα δεν αποκλείω, αλλά το μυθιστόρημα για εμένα έχει έναν μυστηριακό χαρακτήρα, καθώς από τη μία σε αφυδατώνει και από την άλλη σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης. Μπορεί να θέλει συνεχή αφοσίωση και κόπο, αλλά τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε, θεωρώ ότι για εμένα είναι το ιδανικό μέσο για να πω αυτά που θέλω, αυτά που αισθάνομαι και αυτά που η φαντασία μου υπαγορεύει.

  Αυτή την περίοδο υπάρχουν νέοι ήρωες που σας βασανίζουν γλυκά περιμένοντας να πάρουν σάρκα και οστά;

  Χ.Β.: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για την επόμενη έκδοση, δεδομένου ότι το «Omertà» μετράει μόλις τρεις μήνες κυκλοφορίας στα βιβλιοπωλεία. Επομένως, έχουμε αρκετή δουλειά, για να επικοινωνήσουμε την ιστορία μας. Ωστόσο, όπως προανέφερα, πάντα υπάρχει κάτι σε μια άκρη που γυρεύει τον δρόμο του.

  Εκτός από εκπαιδευτικός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός, είστε ένας από τους ιδρυτές της ομάδας που στοχεύει να δώσει και πάλι ζωή στο χωριό Βαμβακού της Λακωνίας. Είστε υπεύθυνος για τις δράσεις που γίνονται εκεί κάθε Σαββατοκύριακο. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την αναβίωση του χωριού;

  Χ.Β.: Η Vamvakou Revival μετρά πλέον πέντε χρόνια δράσης, καθώς από το 2019, μία ομάδα νέων αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στη Βαμβακού για ένα απαιτητικό αλλά και πολύ ελπιδοφόρο project, το οποίο υλοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και στόχο έχει την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου. Μέχρι στιγμής, έχουμε δημιουργήσει το εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο» κι έχουμε ανακαινίσει το Σχολείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια καινοτομίας στο V.Lab, ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο που λειτουργεί στον χώρο όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, λειτουργούμε δύο ξενώνες, τη «Ρούγα της Βαμβακούς» και τον «Παραδοσιακό Ξενώνα» του χωριού, ενώ δημιουργήσαμε μία σύγχρονη παιδική χαρά κι ένα γήπεδο μπάσκετ, και καθαρίσαμε ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια, όπου πραγματοποιούμε πεζοπορίες με οδηγούς βουνού και ποδηλατάδες με ηλεκτρικά ποδήλατα.

  Τέλος, ο οργανισμός μας δραστηριοποιείται και στον άξονα της Αγροδιατροφής, όπου δημιούργησε έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό με 50 παραγωγούς, καθώς κι έναν Γυναικείο Συνεταιρισμό. Μάλιστα, πρόσφατα λανσάραμε και τα πρώτα προϊόντα μας! Ο πληθυσμός του χωριού έχει αυξηθεί και τα επόμενα βήματα του project περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία και υποστήριξη επιχειρήσεων, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων, το οποίο επίσης υποστηρίζεται από το ΙΣΝ. Τέλος, αξίζει να σημειώσω ότι υλοποιούμε προγράμματα φιλοξενίας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το UCLA και το NYU, ενώ διοργανώνουμε και κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις όπως το τριήμερο Vamvakou Experience Festival, το Vamvakou Summer Camp για 100 παιδιά της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τον αγώνα Vamvakou Mountain Run, ο οποίος πραγματοποιείται στα μονοπάτια του χωριού μας.

  Λίγο πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες μας;

  Χ.Β.: Ζούμε σε μία εποχή που τα βιβλία δεν θα σώσουν τον κόσμο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι συντελούν στη βελτίωση της σχέσης με τον εαυτό μας, είτε από το πρίσμα του συγγραφέα είτε από αυτό του αναγνώστη. Καθένας συνδέεται με τον δικό του τρόπο και εισπράττει αυτό που μπορεί, αυτό που επιθυμεί, αυτό που η δική του οπτική του επιτρέπει.

  Το «Omertà, ο νόμος της σιωπής», η «Κλεψύδρα» και το «Εκεί Που Πετάει Ο Νους» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πνοή. Μπορείτε να ζητήσετε τα βιβλία στον εκδοτικό οίκο, στα βιβλιοπωλεία και φυσικά να τα προμηθευτείτε διαδικτυακά.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Καλή δημιουργική συνέχεια.

  Χ.Β.: Σας ευχαριστώ πολύ για όλα! Συνεχίστε την πολύ καλή δουλειά που κάνετε!

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ