Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Το Σπήλαιο του Δράκου

  Το Σπήλαιο του Δράκου

  -

  Το Σπήλαιο του Δράκου

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στη συνέχεια του ταξιδιού μας, θα επισκεφτούμε το σπήλαιο της Καστοριάς. Το Σπήλαιο του Δράκου είναι από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα στην πόλη της Καστοριάς και απέχει μόλις 20 μ. από την όχθη της λίμνης Ορεστιάδα. Περιλαμβάνει 10 αίθουσες, 7 υπόγειες λίμνες και 5 διαδρόμους-σήραγγες με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο.

  Το Σπήλαιο του Δράκου ήταν άγνωστο μέχρι πριν λίγες δεκαετίες. Πιθανολογείται ότι μέχρι κάποια εποχή η είσοδός του δεν ήταν ορατή λόγω των προσχώσεων και της δύσβατης τοποθεσίας του, προσπελάσιμης παλαιότερα μόνο από τη λίμνη. Όταν τη δεκαετία του 1940 διανοίχτηκε ο παραλίμνιος δρόμος της πόλης, Καστοριανοί ερασιτέχνες εξερευνητές ανακαλύπτουν πρώτοι το άνοιγμα της εισόδου στο σπήλαιο.

  Οι συστηματικές έρευνες όμως ξεκίνησαν πολύ αργότερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, κατά το 1960.

  Μέχρι τότε, οι μανάδες απέτρεπαν τα παιδιά τους να πλησιάσουν την είσοδο της σπηλιάς για να παίξουν. Και τα φοβέριζαν εκείνα τα χρόνια, λέγοντάς τους για τον τρομερό δράκο, ο οποίος, λέει, φυλάει το θησαυρό στο βάθος της σπηλιάς, κι αλίμονο σε όποιον περάσει τη σκοτεινή είσοδο, μαγνητισμένος από αυτό που φαίνεται να χρυσίζει στο βάθος!

  Κάπως έτσι, διατηρήθηκε ο μύθος στις νεότερες γενιές και το Σπήλαιο του Δράκου πήρε το όνομά του. Βέβαια, δράκος δεν βρέθηκε ποτέ, μόνο μία αρκούδα των σπηλαίων που έζησε πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

  Η ξενάγηση στο σπήλαιο

  Σήμερα, ο επισκέπτης περνά στο εσωτερικό από μία βαριά κλειστή πόρτα και κάνει μέσα στο σπήλαιο έναν αλησμόνητο περίπατο 300 μ. φυσικής διαδρομής.

  Η επισκέψιμη διαδρομή διασχίζει όμορφα κατασκευασμένες γέφυρες (δύο συμπαγείς και μία πλωτή), αποκαλύπτοντας ένα σχεδόν ανέγγιχτο μνημείο της φύσης.

  Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στην έξοδο του σπηλαίου μέσω τεχνητής σήραγγας, η οποία έχει διαμορφωθεί σε μουσειακό χώρο με πληροφοριακό υλικό για την ιστορία, τον μύθο και τις φάσεις κατασκευής και αξιοποίησης του σπηλαίου. Η θερμοκρασία εντός του σπηλαίου μένει σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

  Το Σπήλαιο του Δράκου άνοιξε επίσημα για το κοινό τον Δεκέμβριο του 2009.

  Η ξενάγηση στο εσωτερικό διαρκεί περίπου 30′.

  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή 9:00-17:00 Τηλ. +30 2467026777

  Περισσότερα   www.spilaiodrakoukast.gr

  Πηγή: http://www.greek-crossroads.gr/

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here