Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ζωή Μεθόρια - Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  Ζωή Μεθόρια – Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  -

  Ζωή Μεθόρια

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη που διαβάζω μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή τη φορά, μετά την “Καινούρια Πόλη” επέλεξα το μυθιστόρημά του “Ζωή μεθόρια“, το οποίο έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο το 2016.

  Σε όλα τα βιβλία του συγγραφέα, οι ήρωές του δρουν σε κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εδώ, με τη βοήθεια των ηρώων μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’80. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα δρόμου, πλημμυρισμένο από μουσική, ταινίες, και καταστάσεις μιας εποχής που μπορεί να μας φαίνεται ότι ανήκει στο μακρινό παρελθόν, αλλά έχει αφήσει το σημάδι της στη χώρα μας και σε μας.

  Ανοίγει το ραδιόφωνο, που παίζει “Όλα σε θυμίζουν”. Όταν τελειώνει το τραγούδι, ο εκφωνητής λέει “στη μνήμη του Μάνου Λοΐζου, που πέθανε προχθές στη Μόσχα” κι εκείνη ξαφνικά ξεσπάει σε λυγμούς, όχι τόσο για τον συνθέτη, όσο για τους στίχους, “όλα σε θυμίζουν απλά κι αγαπημένα… όλη μας η αγάπη την κάμαρα γεμίζει… το γράμμα που ‘χες στείλει…”

  Η ηρωίδα του συγγραφέα είναι η Ζωή, μια νέα ασυμβίβαστη. Διαφέρει από όλα τα μέλη της παρέας της. Ζει στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται σε φροντιστήριο ως καθηγήτρια Αγγλικών. Συνάπτει σχέση με έναν ενήλικα μαθητή της, το Γιάννη, που θέλει να τελειοποιήσει τα Αγγλικά του για να οργώσει τη θάλασσα ως καπετάνιος πλέον. Ζει μόνη της, λατρεύει τα βιβλία, τις ταινίες, και απολαμβάνει την ελευθερία της.

  Οι εξουσίες και τα παρακλάδια τους ευνοούν σχέσεις και καριέρες αλλά παρέρχονται με κάθε αλλαγή. Η Ναταλία είχε παντρευτεί κάποιον που συμβάδιζε με την εποχή και τις ανάγκες της και όχι με την ψυχή της τελικά.

  Η Ζωή διορίζεται καθηγήτρια σε ένα σχολείο της Θράκης και καλείται να ξεκινήσει μια νέα ζωή σε μια κοινωνία κλειστή, που δεν αντέχει την ελευθερία που επιθυμεί εκείνη. Προσπαθεί να χωρέσει την προσωπική της ζωή, τις επιθυμίες της, σε μια πόλη που δεν δείχνει να αποδέχεται τον τρόπο ζωής της. Συγκρούεται με συναδέλφους, προϊστάμενους, γονείς. 

  Ζωή ΜεθόριαΈνα ατύχημα που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή, θα την αλλάξει. Θα αγωνιστεί να διώξει το φόβο που την κατασπαράζει καθημερινά. Θα αγωνιστεί να διώξει τις δεισιδαιμονίες που τη βυθίζουν στο σκοτάδι και της αλλάζουν τη ζωή. Θα τα καταφέρει; 

  Και τότε άρχισαν να αναβλύζουν δάκρυα από τα μάτια μου. Τα λόγια της Χρύσας με διαπέρασαν σαν ένα απαλό ηλεκτρικό κύμα. Ήμουνα σίγουρη ότι θα ήθελα να ζήσω έτσι, σαν εκείνα τα κορίτσια, πολεμώντας στις άκρες αλλά διατηρώντας τον εαυτό μου ακέραιο, απούλητο. Όμως για πόσο;

  Μέσα από τη μυθοπλασία, ο αναγνώστης ταξιδεύει στη δεκαετία του ’80 και εικόνες ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του, μιας κοινωνίας που πίστεψε τις υποσχέσεις για αλλαγή και εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που της παρουσιάστηκε, αδιαφορώντας για το γενικό σύνολο. 

  Αν δεν έχετε γνωρίσει τον συγγραφέα ακόμα, νομίζω ότι αξίζει να το κάνετε στο μέλλον. Είμαι σίγουρη ότι θα σας κερδίσει η γραφή του.

  Περίληψη: Η εικοσιπεντάχρονη Ζωή από τη Θεσσαλονίκη, διορίζεται καθηγήτρια Αγγλικών στον Έβρο, αρχές δεκαετίας του ’80. Αυτό, όμως, που φοβάται περισσότερο επαναλαμβάνεται σαν κακή φάρσα: οι λιγοστοί άντρες που εμπλέκονται μαζί της, δεν θα έχουν καλό τέλος.

  Στη μεθόριο, η Ζωή πρέπει να αναμετρηθεί με το νέο της ρόλο ως καθηγήτριας στο δημόσιο αλλά και με την ασυμβίβαστη αριστερή φοιτήτρια της μεταπολίτευσης. Το μυθιστόρημα, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, προσπαθεί να καταγράψει και το καινούργιο πολιτικό τοπίο της χώρας που αλλάζει σημαντικά τη δεκαετία του ογδόντα.

  Η “Ζωή μεθόρια” αποτελεί μια ανεξάρτητη συνέχεια από “Το Παρτάλι” (2001) αφού εκεί η Ζωή ήταν μία από τις βασικές του ηρωίδες.

  Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2016.

  Ζωή ΜεθόριαΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Ζωή Μεθόρια

  Συγγραφέας: Θεόδωρος Γρηγοριάδης

  Εκδόσεις: Πατάκη

  Σελίδες: 272

  ISBN: 9789601662114

  Ημ. Έκδοσης: 04/2015

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here