Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Η θεραπεύτρια - Helene Flood

  Η θεραπεύτρια – Helene Flood

  -

  Η θεραπεύτρια. Ξημερώματα Παρασκευής, ο Σίγκουρ φιλάει τη γυναίκα του που είναι μισοκοιμισμένη, την αποχαιρετά και φεύγει για να περάσει το Σαββατοκύριακο με τους φίλους του. Αυτή είναι η τελευταία που η Σάρα βλέπει τον σύζυγό της.

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Το πρωί της ίδιας μέρας, λίγες ώρες αργότερα, ένα μήνυμα στο κινητό της Σάρα από τον Σίγκουρ τη βεβαιώνει πως έφτασε στον προορισμό του και συναντήθηκε με τους φίλους του. Αυτή είναι η τελευταία φορά που η Σάρα ακούει τη φωνή του. Το ίδιο απόγευμα, η Σάρα ανακαλύπτει πως ο Σίγκουρ της έχει πει ψέματα. Θυμωμένη, σβήνει το μήνυμά του και περιμένει την επιστροφή του στο σπίτι.

  Είμαστε εδώ, λες; Ψέμα! Με αγαπάς; Σκατά! Σβήνω το μήνυμα από τον τηλεφωνητή, στο διάολο να πάει, δεν θέλω να το έχω πια, ούτε να το ξέρω, σαν να μπορώ να το σβήσω από το μυαλό μου αμέσως, σαν όλο το πρόβλημα να εξαφανίζεται επειδή δεν υπάρχει αυτό.

  Μόνο που ο Σίγκουρ βρίσκεται νεκρός. Η Σάρα θεωρείται ύποπτη.

  Τις επόμενες μέρες, μόνη στο τεράστιο σπίτι, η Σάρα διαπιστώνει πως κάποιος μπαίνει και μετακινεί ή παίρνει διάφορα αντικείμενα. Τρομοκρατημένη από την απειλή, ο φόβος γίνεται μόνιμος σύντροφός της. Η επαγγελματική της ιδιότητα, αυτή της ψυχολόγου, τη βοηθάει να αναλύσει όσα της συμβαίνουν αλλά και την αποσυντονίζουν. Όσα ζει, σαν να περνούν από μπροστά της χωρίς να την αγγίζουν. Μέχρι που ο τρόμος για την επιβίωσή της τη βγάζει από την αδράνεια, για να διαπιστώσει πως, εκτός των άλλων, κάποιος την παρακολουθεί.

  Αυτό σημαίνει πως είναι κάποιος άγνωστος, και ποιος άλλος πέρα από το άτομο που σκότωσε τον Σίγκουρ; Ο δολοφόνος ήταν στο σπίτι μου και ίσως είναι ακόμη εδώ. Ουρλιάζω με όση δύναμη έχω, και ύστερα γυρνώ και κατεβαίνω τα σκαλιά, ανοίγω την πόρτα και ορμώ έξω. 

  Η Σάρα δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει.
  Ποιος σκότωσε τον Σίγκουρ;
  Ποιος μπαίνει κρυφά στο σπίτι της;
  Έχουν βάλει και την ίδια στο στόχαστρο;

  Η Θεραπεύτρια είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο εστιάζει στην ανάλυση των χαρακτήρων. Η Σάρα, ως ψυχολόγος, μας παρουσιάζει κάθε πτυχή της ιστορίας αναλυμένη ως προς τα αίτιά της και τα συμπεράσματά της. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των ηρώων, καθώς η συγγραφέας υπεραναλύει κάθε γεγονός παίζοντας με το μυαλό της Σάρα αλλά και του αναγνώστη για το τι είναι αλήθεια και τι όχι. Παιχνίδια μυαλού που αποδυναμώνουν κάποιες φορές την αφήγηση, αλλά εντείνουν την ευχαρίστηση της διεξοδικής έρευνας όσων αρέσκονται στα μυστήρια.

  Ο δευτερεύων ρόλος της αστυνομίας στις εξελίξεις δίνει τα πρωτεία στη δράση της Σάρας που, ως θεραπεύτρια, αναλύει, εξηγεί, δικαιολογεί και αντιδρά στα γεγονότα. 

  Αυτό που χρειάζεται είναι να μπορείς να ξεχωρίζεις αυτά που σημαίνουν κάτι ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Αν τα θυμάσαι όλα είναι πιο δύσκολο να βρεις τα σημαντικά, αυτά που πρέπει να θυμάσαι. 

  Η συγγραφέας καταφέρνει ένα συνηθισμένο γεγονός να το παρουσιάσει πολύπλοκο μέσα από το πρίσμα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ψυχοσύνθεσης των ηρώων της. Η αναζήτηση του θύτη προσελκύει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί για το ποιος είναι τελικά το θύμα. Η έκθεση των τριών πελατών της Σάρα στην αρχή του βιβλίου προδιαθέτει τον αναγνώστη να διερωτηθεί ποιος από τους τρεις εμπλέκεται ενεργά στον φόνο, αλλά τελικά, η ίδια υποδεικνύει τον ένοχο απρόσκοπτα, κάτι που αφαιρεί μέρος της αναγνωστικής απόλαυσης.

  Η αναπόληση της Σάρα γεγονότων από το παρελθόν που σημάδεψαν τη ζωή της, από την παιδική ηλικία μέχρι και το σήμερα, μας δίνει πλήρη εικόνα της διαδρομής μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται κυρίως από μοναξιά. Μας κάνει να αναλογιστούμε πώς οι άνθρωποι του οικείου περιβάλλοντός μας μάς επηρεάζουν, πώς η ζωή μας εξαρτάται από μικρά και φαινομενικά αδιάφορα συμβάντα, πώς -εν τέλει- διαμορφώνεται η πορεία ενός ανθρώπου. Οι αναμνήσεις, πράγματα που επιλέγουμε να θυμόμαστε ή να μη θυμόμαστε, η ανάγκη για παρέα, συντροφιά, αγάπη, φιλία, όλα αυτά καθορίζουν την πραγματικότητα.

  Ένα βιβλίο καλογραμμένο, με σταδιακή κλιμάκωση της αγωνίας. Η ψυχολογία παίρνει τα ηνία από την πρώτη στιγμή και οι καλοδουλεμένοι και ενδιαφέροντες χαρακτήρες δημιουργούν ένα καλό ψυχογράφημα των μελών μιας συνηθισμένης (ή και όχι) οικογένειας. Με μία μικρή ένσταση ως προς τον τρόπο που κλείνει το βιβλίο, μου άρεσε πολύ.

  Περίληψη: Ένα ηχητικό µήνυµα από τον άντρα της πληροφορεί τη Σάρα ότι έφτασε στο εξοχικό τους µε φίλους.
  Μερικές ώρες αργότερα της τηλεφωνούν και τον αναζητούν. Ποτέ δεν συναντήθηκε µαζί τους. Οι ώρες περνούν βασανιστικά και ο θυµός της εξαφάνισης µετατρέπεται σε φόβο. Όταν φτάνει η αστυνοµία, υπάρχει ένα ερώτηµα: Γιατί η Σάρα διέγραψε αυτό το µήνυµα; Είναι πλέον η βασική ύποπτη.
  Έχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι παρακολουθείται. Το σπίτι γίνεται όλο και πιο απειλητικό. Αντικείµενα εξαφανίζονται ή µετακινούνται αδικαιολόγητα. Τη νύχτα βήµατα ακούγονται στις ξύλινες σκάλες. Ο φόβος και το άγχος κατευθύνουν την ψυχολογική ένταση µε απρόβλεπτο τρόπο. Η αγωνία χτίζεται αργά µέσα από την αµφιβολία.
  Παιχνίδια του µυαλού ή συµβαίνει κάτι άλλο; Ή µήπως η λογική παίζει ανίερα παιχνίδια; Θα µπορούσε να είναι το επόµενο θύµα. Μπορεί να εµπιστευτεί κάποιον; Μπορεί η ίδια, ως ειδικός ανάλυσης συµπεριφορών, να δώσει τη λύση; Είναι επιστήµονας και γνωρίζει τον τρόπο να οδηγηθεί σε λογικά συµπεράσµατα. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.
  Το σπίτι είναι σκοτεινό και σιωπηλό. Κατεβαίνω γρήγορα τα σκαλιά µε το µαχαίρι στο ένα χέρι. Το αδιαφανές τζάµι που είχε βάλει ο Σίγκουρ στην εξώπορτα είναι σπασµένο. Στο πάτωµα βλέπω ένα αντικείµενο και γύρω σπασµένα γυαλιά. Το πιάνω στο χέρι και το σηκώνω. Στην άκρη του κρέµεται ένα κλειδί και µια χάρτινη ετικέτα. Δεν κουνιέµαι. Το κλειδί έχει έρθει πίσω σ’ εµένα. Τι σηµαίνει αυτό; Γιατί µου το επέστρεψαν µε αυτόν τον τρόπο; Πρόκειται για πρόκληση ή πρόσκληση; Είναι κάποιος υπαινιγµός;

  Στοιχεία βιβλίου

  Η θεραπεύτριαΤίτλος: Η θεραπεύτρια

  Συγγραφέας: Helene Flood

  Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη

  Εκδόσεις: Λιβάνη

  ISBN: 978-960-14-3577-0

  Σελίδες: 368

  Ημερομηνία έκδοσης: 10/2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Mια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία – Ευαγγελία Γκιώνη

  Το βιβλίο της ψυχολόγου και συγγραφέως Ευαγγελίας Γκιώνη «Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέγας Σείριος...

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή...

  Οι Απαράφθορες – Στέλιος Χαλκίτης

  Οι Απαράφθορες  είναι το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιανός.  Προσωπική άποψη: Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών «Νιώθω ότι ζω μ’ εσάς, για...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Quiz 10 – Γενικών γνώσεων

  Quiz 10 - Γενικών γνώσεων Πόσες σωστές απαντήσεις θα βρείτε στο quiz μας; Ανακαλύψτε τις γνώσεις σας μέσα από τις απαντήσεις!