Τρίτη, 8 Ιουνίου, 2021
More

  Καρτερία – Alfred Lansing

  -

  Αύγουστος 1914. Το ιστιοφόρο Καρτερία σαλπάρει από το Πλύμουθ της Αγγλίας με προορισμό το Μπουένος Άιρες και μετά την Ανταρκτική. Το πλήρωμα, με επικεφαλής τον βετεράνο εξερευνητή σερ Έρνεστ Σάκλετον, έχει αναλάβει μία φιλόδοξη αποστολή: να διασχίσουν πεζή την ήπειρο της Ανταρκτικής από τη μία άκρη στην άλλη. Δεν έμελλε να ολοκληρώσουν αυτήν την αποστολή ποτέ. Έμελλε όμως να περάσουν στην ιστορία ως οι επιζήσαντες ενός από τα πιο θρυλικά ταξίδια επιβίωσης που καταγράφτηκαν ποτέ στον πλανήτη.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ήταν η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων, τότε που οι χώρες της Δύσης ανταγωνίζονταν μεταξύ τους προσπαθώντας να καλύψουν και να ανακαλύψουν κάθε εναπομείνασα ίντσα γης και θάλασσας σε αυτόν τον πλανήτη, αναζητώντας νέους φυσικούς πόρους και εμπορικές διαδρομές. Ήταν ένας πόλεμος γοήτρου αντίστοιχος με την κούρσα του διαστήματος της δεκαετίας του ’60 μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Ο Έρνεστ Σάκλετον έφερε βαρέως τη νίκη του Νορβηγού Ρόαλντ Αμούνδσεν στον αγώνα για την κατάκτηση του Νότιου Πόλου. Για να αποκαταστήσει το κύρος της Βρετανίας, κυνήγησε πεισματικά και πέτυχε την οργάνωση της Αυτοκρατορικής Δια-ανταρκτικής Αποστολής (Imperial Trans-antarctic Expedition).

  Όμως το πλοίο της αποστολής, η Καρτερία, παγιδεύτηκε στους πάγους και τελικά συνεθλίβη, αφήνοντας τους 28 επιβαίνοντες αποκλεισμένους στην πιο αφιλόξενη περιοχή της υφηλίου. Και όμως, ο Σάκλετον πέτυχε το ακατόρθωτο: να οδηγήσει τους άντρες του πίσω στην ασφάλεια του πολιτισμού μετά από μήνες μάχης με τα στοιχεία της φύσης, τον πάγο, την πείνα, το σκοτάδι και την απομόνωση. Το έπος της Καρτερίας επισκιαζόταν για χρόνια από τη φήμη ενός άλλου ξακουστού Βρετανού εξερευνητή, του Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, όμως στα μέσα του 20ού αιώνα, ο Σάκλετον και η Καρτερία άρχισαν να αποκτούν την περίοπτη θέση που τους άξιζε στις συνειδήσεις του κόσμου – και τεράστιο ρόλο σε αυτό έπαιξε το βιβλίο Καρτερία του Alfred Lansing.

  Ολόκληρη η επιφάνεια των πάγων ήταν ένα αεικίνητο χάος. Έμοιαζε με ένα πελώριο παζλ, τα κομμάτια του οποίου έφταναν μέχρι την αιωνιότητα, και τα οποία έσπρωχνε και έτριβε μεταξύ τους κάποια αόρατη αλλά ακατανίκητη δύναμη.

  Ο Alfred Lansing, Αμερικανός δημοσιογράφος, γοητευμένος από τα κατορθώματα του Σάκλετον, διεξήγαγε μία ενδελεχή έρευνα χρόνων, για να παραδώσει στο κοινό το ανεκτίμητο πόνημα της Καρτερίας. Συγκέντρωσε φωτογραφίες, συνεντεύξεις, επίσημα έγγραφα, είχε την τιμή να συνομιλήσουν μαζί του και να τον συνδράμουν στην προσπάθειά του τα τελευταία δέκα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν ακόμη εν ζωή την εποχή που συνέτασσε το βιβλίο, να του παραχωρηθούν τα ημερολόγια του πληρώματος καθώς και αυτό του ίδιου του Σάκλετον. Ο πλούτος του πρωτογενούς υλικού του Lansing είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

  Το τι έκανε ο Lansing με αυτό το υλικό, είναι εξίσου εντυπωσιακό. Από αυτά τα κομμάτια του παζλ συνέθεσε και μας παρέδωσε μία ενιαία ιστορία με συνοχή και συνέπεια, την οποία προσέγγισε με απύθμενο σεβασμό και προσοχή. Όπως δηλώνει και ο ίδιος στον πρόλογο, προσπάθησε να παρέμβει όσο το δυνατόν λιγότερο, καταθέτοντας μία αναπαράσταση των γεγονότων, των διαλόγων, των αντιδράσεων, όσο κοντά στην ιστορική καταγραφή θα μπορούσαν να είναι. Η Καρτερία του είναι κατά τον μεγαλύτερο βαθμό αφήγηση. Δεν επιχειρεί ως συγγραφέας να πλάσει χαρακτήρες και να τους αποδώσει σκέψεις, αντ’ αυτού παραμένοντας σταθερά πιστός στα πραγματικά στοιχεία που κατείχε. Εξ ου και δεν θα βρείτε εκτενείς διαλόγους στο κείμενο. Κατά έναν περίεργο τρόπο όμως, αυτό δεν αφαιρεί από την αμεσότητα του κειμένου. Δεν αισθάνεσαι σε κανένα σημείο συναισθηματική απόσταση από τους χαρακτήρες, κάποια αδυναμία σύνδεσης με τον χώρο και την κατάσταση.

  Ήταν από κάθε άποψη ολομόναχοι μέσα στις παγωμένες θάλασσες της Ανταρκτικής. Είχε περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την τελευταία επαφή που είχαν με τον πολιτισμό. Κανείς στον έξω κόσμο δεν γνώριζε ότι κινδύνευαν, ούτε καν σε ποιο σημείο βρίσκονταν. Δεν είχαν ασύρματο με τον οποίο να ειδοποιήσουν τυχόν διασώστες και ήταν αμφίβολο αν οποιοσδήποτε διασώστης θα μπορούσε ποτέ να τους φτάσει, ακόμα και αν μπορούσαν να στείλουν ένα σήμα SOS. Ήταν το 1915, και δεν υπήρχαν ούτε ελικόπτερα, ούτε Weasels, ούτε Snow-Cats, ούτε κατάλληλα αεροπλάνα.

  Έτσι, η κατάστασή τους ήταν απλή και τρομακτική. Αν ήταν να σωθούν, θα έπρεπε να το κάνουν από μόνοι τους.

  Η πένα του Lansing έχει έναν μαγικό τρόπο να σε κάνει κοινωνό αυτού του ταξιδιού. Με τη γλαφυρότητά του, ακούς κάθε ήχο, μυρίζεις κάθε μυρωδιά, βιώνεις το δέος και την αγωνία στο έπακρο. Μέχρι το τέλος του βιβλίου, έχεις μάθει να αξιολογείς κάθε διαφορετικό ήχο τριξίματος του πάγου και τι σημαίνει αυτός για τις πιθανότητες επιβίωσης αυτών των αντρών. Μάχεσαι μαζί τους ενάντια στο κρύο και το σκοτάδι του ανταρκτικού χειμώνα, ενάντια στην πιο επικίνδυνη θάλασσα του πλανήτη και σε πεινασμένα θαλάσσια πλάσματα.

  Σε αυτήν την ολοζώντανη αφήγηση που σε γραπώνει και σε αφήνει χωρίς ανάσα μέχρι το τέλος, ανεκτίμητη συνεισφορά έχει και η άψογη μετάφραση του Θωμά Μαστακούρη. Οι φωτογραφίες, οι χάρτες, η εισαγωγή και το επίμετρο συμπληρώνουν μία υποδειγματική έκδοση από τις Εκδόσεις Λαβύρινθος. Η Καρτερία είναι ένα από αυτά τα βιβλία που αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές – ένα βιβλίο που θα ανακαλύψει ένα παιδί στην εφηβεία στη βιβλιοθήκη των γονιών του και η ανάγνωσή του θα του κάνει τον κόσμο του χίλιες φορές μεγαλύτερο. Ένα πολύτιμο βιβλίο που διδάσκει, εντυπωσιάζει και εμπνέει, ένα αφηγηματικό κατόρθωμα, μια ιστορία θριάμβου της ανθρώπινης αντοχής, επιμονής και συντροφικότητας.  

  Περίληψη:  Το απίστευτο ταξίδι του Σάκλετον στην Ανταρκτική.

  Tον Αύγουστο του 1914, ο εξερευνητής των πόλων Έρνεστ Σάκλετον επιβιβάστηκε στο ιστιοφόρο Καρτερία και άνοιξε πανιά για την Ανταρκτική, σχεδιάζοντας να διασχίσει την τελευταία αχαρτογράφητη ήπειρο με τα πόδια. Τον Ιανουάριο του 1915, αφού είχε αγωνιστεί για να περάσει μέσα από χίλια μίλια παγωμένης θάλασσας και ενώ απείχε μόλις μια μέρα ταξίδι από τον προορισμό της, η Καρτερία παγιδεύτηκε μέσα σε μια νησίδα πάγου. Έτσι ξεκίνησε η θρυλική δοκιμασία του Σάκλετον και του πληρώματος των είκοσι επτά ανδρών.

  Επί δέκα μήνες, η παγιδευμένη Καρτερία παρασυρόταν βορειοδυτικά μέχρι που τελικά συνετρίβη ανάμεσα σε δυο μεγάλα κομμάτια πάγου. Μη έχοντας άλλη επιλογή, ο Σάκλετον και οι άνδρες του πληρώματος επιχείρησαν ένα σχεδόν ακατόρθωτο ταξίδι. Διαβαίνοντας τεράστιες παγονησίδες και πλέοντας μέσα σε 850 μίλια των πιο φουρτουνιασμένων θαλασσών του Νότιου Ατλαντικού, αναζητούσαν το πλησιέστερο σημείο ανθρώπινης παρουσίας. Η επιβίωσή τους εξαρτιόταν από το αν μια μικρή σωσίβια λέμβος τους θα κατάφερνε να φτάσει στη Νήσο της Νότιας Γεωργίας – μια μικροσκοπική κουκίδα ξηράς μέσα σε έναν απέραντο και εχθρικό ωκεανό.

  Στο παρόν βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, ο Άλφρεντ Λάνσινγκ προσφέρει την καλύτερη περιγραφή του μοιραίου ταξιδιού του Έρνεστ Σάκλετον που δημοσιεύτηκε ποτέ. Μέσα από τα ημερολόγια και τις προσωπικές μαρτυρίες του Σάκλετον και του πληρώματος, αφηγείται με καθηλωτικό τρόπο αυτή τη νεότερη, θαυμαστή Οδύσσεια η οποία έμελλε να δώσει έναν νέο ορισμό του ηρωισμού στη σύγχρονη εποχή μας.

  Καρτερία - Alfred LansingΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Καρτερία

  Συγγραφέας: Alfred Lansing

  Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης

  Εκδόσεις: Λαβύρινθος 

  Ημερομηνία έκδοσης: 2020

  Σελίδες: 476

  ISBN: 9786185422042

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here